Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
To ze mi nie pasi, to pikus. Ale podobno jest tak, ze ludzi mozna grupowac w populacje wzgledem preferencji. Zastanawiam sie po prostu ilu jest takich jak ja, a ilu takich jak Ty
włąśnie o tym piszę i myślę ;-) Z resztą zastanów się, bo rozwarzamy czysto teoretycznie, czy gdyby wypuszczono czarnobiałą cyfrę to tak od razu byś ją skreślił? Czy też najpierw chciałbyś sprawdzić i ocenić jej możliwości? ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Żaba napisał/a:
Myślę jednak, że ze względu na popularność filmów czarno białych ktoś się w końcu zdecyduje, oby prędko :mrgreen:

A ja myślę, że istnieje powód, dla którego wspominany tutaj Kodak sprzed kilku lat nie miał następców i powstało tylko 80 sztuk. To jest ten sam powód, dla którego nikt poza Kodakiem nie zrobił czegoś takiego.

Wymienność matryc musiałaby być powiązana z wymianą softu w aparacie, przy okazji zmniejszyłaby Twoją chęć do zmiany puszki. Skoro możesz wymienić matryce to, po co wymieniać puszkę na nowszy model? Skorzystaliby na tym producenci matryc a nie aparatów. IMHO właśnie odejście od filmu jest przyczyną wielkiej radości koncernów produkujących aparaty. Popatrz, co się teraz dzieje jak pojawia się nowe body i w jakim tempie to się dzieje. :shock:

Możesz mieć rację ale IMHO ten pomysł jest tak dobry, dla nas konsumentów, że byłby strzałem w stope dla producentów aparatów. ;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Żaba napisał/a:
czy gdyby wypuszczono czarnobiałą cyfrę to tak od razu byś ją skreślił?

Oczywiscie, ze nie :-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Mertz napisał/a:
Nie wiem na ile bedzie to w temacie - ale kumpel (D200) ma tak ustawiony podgląd w aparacie, że fotki ma od razu w BW (nie wiem - czy ma tak ustawione RAW-y, czy może aparat od razu naświetla dwa JPG). W kazdym razie zawsze podgląda BW, bo mówi mu to więcej o "zawartości" kadru niż kolor.
A propos Nikona i b&w.

http://www.infinity.net.p...ordpress/?p=609

;-)

dz.

lipalipski napisał/a:
A ja myślę, że istnieje powód, dla którego wspominany tutaj Kodak sprzed kilku lat nie miał następców i powstało tylko 80 sztuk.
Być może to że ważył 1.86 kg samo body :mrgreen: + był wielgachny i nieporęczny + ówczesne ograniczenia technologiczne + to że wyprodukowano 80 sztuk i kosztował olbrzymie pieniądze.
Przeczytaj recenzje na luminous-landscape autor recenzji narzeka w niej na kodaka, że zaprzepaścił rewelacyjny pomysł.
http://www.luminous-lands...odak-760m.shtml

[ Dodano: 2008-01-25, 22:18 ]
i jeszcze specyfikacja ze strony Kodaka
KODAK PROFESSIONAL DCS 760M Digital Camera
Specifications
ISO Settings: 400 to 800
6-megapixel CCD (3032 x 2008)
Bit depth: 12-bit (12-bit single channel monochrome data) original capture
In-camera optional file finishing –
18 MB finished TIFF file size
(8-bit monochrome, 3 channels)
12 MB finished linear TIFF file
(16-bit linear monochrome data, 1 channel)
JPEG finished file options
Removable, rechargeable NiMH battery
IR filter included
1.3X focal length
Dual PC card slots,Type II, III
Size:
7.6 in. (194 mm) tall
6.2 in. (158 mm) wide
3.4 in. (88 mm) deep
Weight: 4.1 lbs (1.86 kg) with battery and PC card, without lens
Conforms to FCC Class B, CE Mark
Class B Declaration, VCCI Class B Certified

Żaba napisał/a:
autor recenzji narzeka

Autorzy różnych tekstów narzekają na różne rzeczy.

Patrząc na rozwój technologii na przestrzeni powiedzmy 20 lat, sądzę, że prędzej powstaną puszki dysponujące taką mocą obliczeniową, aby zmieniać kolorowe zdjęcia na b&w wywołując "w locie" kolorowego RAWa, ustawiając predefiniowane ustawienia (symulujące określone filmy i filtry wybrane przez użytkownika), po czym zapisujące je do 16-bitowego TIFFa, niż wymienne matryce, oddzielne do koloru i b&w.

No i myślę że na znikoma popularność miał ten mały fakt cena
Pete Myers z litości nie podaje dokładniej ceny, ale wspomina:
Cytat
The Kodak camera was a $10K body decision
no cóż teraz to nie jest mała kwota, a to było w 2001 roku ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Wymienność matryc musiałaby być powiązana z wymianą softu w aparacie,

skąd ten pomysł? Gwarantuję Ci, że absolutnie nie! TERAZ - tak, ale nie ma to nic do rzeczy. Matryce są przyspawane do puszki, więc nikt się nie trudzi opracowywaniem jakiegoś interfejsu, ale to kaszka z mleczkiem.

Cytat
przy okazji zmniejszyłaby Twoją chęć do zmiany puszki. Skoro możesz wymienić matryce to, po co wymieniać puszkę na nowszy model?

Skoro możesz wymienić film, po co było zmieniać MeSupera na Mz5 ? Myślę, że nie do końca wyłapałeś analogię.

Cytat
Skorzystaliby na tym producenci matryc a nie aparatów.

A kto powiedział, że te zbiory mają być rozłączne?

Każdy ruch otwierający rynek na rzeczy, które można sprzedać wiele razy jest żyłą złota dla producentów! Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że doczekamy się wymiennych matryc, i że będzie to zarazem świetny interes.

Założymy się? ;-)

bEEf napisał/a:
Założymy się? ;-)

Aby zakład miał sens, powinieneś określić horyzont czasowy. :-P

lipalipski cziken :-P
A cholera wie. Poza tym i tak pewnie za długo na realny zakład. No ale może... zaryzykuję 2.5 roku.

bEEf napisał/a:
Skoro możesz wymienić film, po co było zmieniać MeSupera na Mz5 ? Myślę, że nie do końca wyłapałeś analogię.
bEEf to nie tak, a przynajmniej nie tak ja to widzę. MeSupera a Mz5 te puszki dzielą możliwości. Jaki byłby sens wymiany DS na np k100d gdybyś mógł wymienić matrycę? Popatrz na k20d jaka jest główna różnica w stosunku do k10d, popatrz na Nikona d70s co najbardziej go różni od Nikona d80? Najszybciej starzeje się i dewaluuje elektronika. Do MeSupera na Mz5 możesz włożyć ten sam film i podpiąć takie samo szkło i zrobić takie samo zdjęcie, ale jak podepniesz to samo szkło do DS i do K100d uzyskasz takie samo zdjęcie?(a to podobna matryca, różnią się generacją). Czemu ludzie kupują nowe dSLRy wymieniają stare na nowsze. Jak często zastanawiałbyś się nad zakupem nowej puszki jak za ułamek jej ceny mógłbyś wymienić samą matrycę? Jaki sens byłby zakupu Nikona d300 gdybyś do d200 mógł włożyć po prostu inną matrycę? Z perspektywy konsumenta super sprawa ;-)
Kto wie może faktycznie kiedyś tak bedzie ;-)

Heh... No to bedziemi mieli korpusy po cenach Leiek i matryce po cenach Trixa :mrgreen:

Żaba, wystarczy, że ktoś pójdzie tą drogą i przeciągnie tym samym na swoją stronę klientów. Kasę można drenować na różne sposoby :-) Zobacz - cały czas się to dzieje - wyciągają od nas coraz więcej szmalcu wmawiając, że coraz mniej. I to działa :-) Przecież cała szopka z cyframi jest pod hasłem robienia zdjęć "za darmo"!

bEEf ja nie mówię, że nie masz racji. Ja twierdzę, że to by była rewolucja :!:

Dla mnie najbardziej sztuczny jest caly ten podzial na systemy. Szkoda, ze nie ma uniwersalnego bagnetu :roll:

dan, czym by były fora foto bez wojen systemowych :mrgreen:

dan A M E N :-B

Za pięknie by było, gdyby był jeden bagnet i nikt się na to nie zgodzi. :-x

bEEf napisał/a:
dan, czym by były fora foto bez wojen systemowych

Hmm... moglby byc jeszcze wieksze :-P

bEEf wojny byłyby dalej: która firma robi najlepswze puszki, która portretówka najlepsza itd. itp. :evilsmile:

Skocz do: