Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
to zależy od której strony na to spojrzeć..
- tzn?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
guerilla napisał/a:
to zależy od której strony na to spojrzeć..
- tzn?

w sumie - macie racje.

nie ma żadnego argumentu przeciw tej tezie poza zamiennikami gripów u konkurencji :)
(które są marnym argumentem)

JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
A ja tak nieco z innej beczki:
Co to jest E-TTL? W linku do tego sklepu jest napisane ze k20 i k200 uzywaja wlasnie takiego cuda.
Czy to jakies rozwiniecie p-ttl? A moze wreszcie bedzie mozliwe uzycie czegos bez przedblyskow.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
JFK napisał/a:
Co to jest E-TTL?
TTL w wydaniu canona (i-ttl - nikon, adi - minolta/sony), coś im się chyba musiało pokiełbasić

Kiwny  Dołączył: 18 Sty 2008
Wydaje mi się, że Olympusowy e410 odniósł duży sukces i był przez wiele osób brany jako mały, z jakością zdjęć znacznie lepszą niż w kompakcie i LiveView. Pozostałe cechy pewnie mało kogo z nabywców obchodziły. Jeśli zaprezentują niedługo K1000D/k2000D to będzie on skierowany w ten sam target (takie bardzo ładne staropolskie słowo) co e410, co z marketingowego punktu widzenia może być idealnym posunięciem. Odebrałby wielu potencjalnych klientów następcy kultowego D40 :evilsmile: Tylko jeden warunek, musi być mały i tani.
W dalszej przyszłości mogłoby to tylko zaowocować rozwojem systemu i dużą ilością nowych szkieł.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
qrde a ja zamiast pracować czytam sobie po ttl-lach. buuu... zwiewam z forum a wy piszcie piszcie ;-)

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Kiwny napisał/a:
Wydaje mi się, że Olympusowy e410 odniósł duży sukces

Tylko pokaż mi w tym systemie coś szerokiego z ceną "dla ludzi"...

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
marucha napisał/a:
Kiwny napisał/a:

chciałes powiedzieć - z ceną dla polaków i dalej na wchód chyba.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
nie jest tak tragicznie , ktoś kto zajmuje sie profi. może pozwolić sobie (również mowa o polakach tych ze wschodu :-o )

[ Dodano: 2008-01-26, 17:18 ]
a inny pasjonat zaciągnie kredyt a kupi

marucha napisał/a:
Kiwny napisał/a:

Mi chodzi tylko z punktu marketingowego, pomijam jakość, cenę i ilość akcesoriów. Hasło najmniejsza lustrzanka świata było idealne pod tym względem. Dużej części jego nabywców nie obchodzą inne obiektywy bo oni na 2 kita, albo nawet na jednym, zakończą zakupy fotograficzne.
W tym segmencie powinien znaleźć się nowy k1000d i być mniejszy od e410. Wtedy dużo ludzi zamiast nowego kompakta kupi sobie lustrzankę. Oni nie patrzą na to jakie jeszcze szkła mogą dokupić, tylko ile ma pikseli, czy ma LiveView (bez niego to nie patrzą w ogóle na aparat), jak jest mały i ile zooooma maję obiektywy. Część z nich oczywiście potem zainteresuje się bardziej fotografią i kupi lepsze body, nowe szkła, lampy itp. Większość jednak zostanie przy kicie i to im wystarczy. Co najwyżej będą się pytać czemu nie kręci filmów.
Dla Ciebie może nie jest to grupa godna uwagi, ale dla księgowych w Pentaksie jak najbardziej. Zwłaszcza, że konkurują z Olympusem o 3 miejsce wśród producentów lustrzanek.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Kiwny napisał/a:
Co najwyżej będą się pytać czemu nie kręci filmów

Właśnie jakby wprowadzono możliwość filmowania, to byłby dopiero hit. Teraz jest często taki dylemat, że np nie ma za dużo pieniędzy na sprzęt, więc byłby kupiony za "rodzinne" fundusze. Tyle że domownicy nie zgadzają się czy wybrać lustrzankę - bo ma duże możliwości, czy małpkę, bo można robić zdjęcia i kręcić filmy. I tym sposobem kupowane są średnio i górnopółkowe małpki. Piszę to z doświadczenia własnego i dwóch kolegów, którzy nie wytrzymali i ulegli kupując właśnie kompakty. A ja nie uległem, zbieram kasę, a kadry uciekają... (ale w międzyczasie wybiłem wszystkim z głowy filmowanie :P). Ośmielam się stwierdzić, że firma, która pierwsza wprowadzi na rynek małą, tanią lustrzankę z możliwością filmowania, zarobi na tym obficie. Zwłaszcza, że wśród kupujących nadal jest wiele szumofobów, dla których lustrzanka jest synonimem źródła gładkiego obrazu.

A co do technicznej strony takiej opcji, to w tej chwili jest chyba tylko kwestia wklejenia w kod oprogramowania lustrzanki odpowiednich linijek z kompakta + ewentualne dostosowanie ich do konkretnej matrycy danego modelu. Tryb filmowy mógłby być przecież uruchamiany z menu ekranowego od biedy. Co za problem tkwi w filmowaniu z podniesionym lustrem? Że spadnie renoma lustrzanek i nie będą już takie "pro"?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
thrackan napisał/a:
Co za problem tkwi w filmowaniu z podniesionym lustrem?
Grzanie się matrycy ?

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Ale LV chyba w ten sam sposób wykorzystuje matrycę co filmowanie...?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
szczypiorrr napisał/a:
Ale LV chyba w ten sam sposób wykorzystuje matrycę co filmowanie...?
Gdzieś ktoś pisał, że LV może działać do 3 min.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
argawen napisał/a:
thrackan napisał/a:
Co za problem tkwi w filmowaniu z podniesionym lustrem?
Grzanie się matrycy ?

I żywotność baterii.

Dobrze, grzeje się, ale w takim razie ciekawe, że w kompaktach rozwiązali jakoś chłodzenie, bo przecież obecnie większością można filmować aż do zapełnienia karty (co daje kilkanaście godzin czasem). Poza tym, czy CMOSy się przypadkiem nie grzeją znacznie mniej od CCD? Bo jeżeli tak to rozumiem, że tanie lustra nagrywające filmy może będą wprowadzone, gdy matryce CMOS odpowiednio stanieją. (czyli w obecnym tempie pewnie za jakieś 1,5-2 lata).

thrackan, kompaktowe matryce są przede wszystkim sporo mniejsze.

thrackan napisał/a:
Bo jeżeli tak to rozumiem, że tanie lustra nagrywające filmy może będą wprowadzone, gdy matryce CMOS odpowiednio stanieją. (czyli w obecnym tempie pewnie za jakieś 1,5-2 lata)

Wtedy to będą wprowadzane wymienne matryce. :mrgreen:

lipalipski napisał/a:

I żywotność baterii.

Ale kompakty też używają ogniw, a jakoś można nimi filmować. Co więcej - lustra mają gipy i battery packi (!) Więc powinny teoretycznie wytrzymywać dłużej. A rozmiar matrycy nie ma chyba znaczenia, skoro rozdzielczość filmowanego obrazu to chyba w najlepszym przypadku 1024x168. Proszę o dalsze sugestie. Jestem ciekaw co jest tą wielką, domniemaną przeszkodą ;-) :-P

Edit: Tref, jak matryce będą tak tanie, że będzie można je sobie wymieniać, to pewnie będą też już z różnymi opcjami w stylu: oddaje identyczne ziarno jak film ........ tu wstaw swój ulubiony. I będzie ich kilkadziesiąt do wyboru, po kilkadziesiąt zł/sztuka

A potem do filmików o wymianie matówek dołączą takie o wymianie matryc. I spadnie sprzedaż zestawów czyszczących do matryc, bo łatwiej będzie kupić nową, niż wyczyścić starą ;-)

thrackan, może te sugestie są prawidłowe i właśnie dlatego lustrzankami nie da się kręcić filmów.

w teście na fotopolis są zdjęcia które pokazują jak wpływa czas na szum termiczny w e510. Wszystkie inne metryce na pewno mają podobnie, co niestety uniemożliwia robienie filmów dłuższych niż 5 minut, a i to przy znacznym pogorszeniu obrazu w końcówce filmu.

Skocz do: