Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dlaczego?
Ano dlatego ze realizacja tego jest skomplikowana od strony przeplywu ilosci megabajtow na karte...
masz matryce 10Mpix....zeby zapisac filmik musisz sciagac 25 klatek na sekunde....
z tych 10 megapixeli muszisz zrobic cos w stylu formatu telewizyjnego....
jaki procesor to przerobi?
Proste ograniczenie rozmiaru uzytkownaia matrycy nie wchodzi tu w gre (nie wiem jak technicznie) ,ale wyobraz sobie ze uzywalbys 20% kadru tego wizjerusia w K10D....- dla mnei bdzura...

[ Dodano: 2008-01-26, 19:16 ]
pomijajac kwestie nagrzewania sie matrycy i szybkosci operacji pomiedzy odczytem i wygaszeniem matrycy dla ponwnego odczytu..itd. itp.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Filmowanie lustrzanką ?

Z ręcznym zoomowaniem ?

Z odgłosami autofokusa nagrywającymi się na film ?

I potem robić dobre (?) zdjęcia obiektywem z tym samym zakresem zooma, do jakiego przyzwyczaili użytkowników producenci kamer ?

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Fafniak, ale w taki razie jak kompakty z 12Mpix kręcą filmy? Mają tyle samo punktów do zczytania, tyle samo danych do zapisania na kartę, co kompakty. Różnią się tylko powierzchnią pojedynczego receptora i strumieniem światła jaki może odebrać. Przecież taki receptor w lustrzance działa w tym samym typie matrycy tak samo jak w kompakcie. Nie dodaje do wysyłanego sygnału informacji o nastroju modela, ani o stosunkach rodzinnych między odebranymi fotonami. Sam ładunek elektryczny określający natężenie światła o konkretnej długości fali dla konkretnego piksela. Nie chcę się kłócić, tylko wpadło mi do głowy to pytanie i tak mnie dręczy, że nie mogę usiąść do nauki hydrologii... Jeszcze sesji nie zdam, jak ktoś w temacie mnie nie uświadomi ;-) :P

thrackan, - ale tu chyba jednak ma znaczenie wielkosc matrycy.....fizyczna wielkosc.....
Nie znam sie na tych wszystkich smacjach interpolacjach ale to jednak zajmuje duzo czasu i mocy procesora...
Pamietam tez jakies informacje o jednych z pierszych wielkoformatowych m,atrycach ktore zanim zrobiles drugie zdjecie musialy miec chwile odpoczynku.....Terz tego nie ma ale przy 25 klatkch na sekunde to moze byc problem techniczny dotyczacy bezwladnosci takiej "duzej" matrycy(aps-C) .... z tyloma pikselami a nei macupkiego G... z kompaktow

Paulos,
Paulos napisał/a:

Filmowanie lustrzanką ?
Z ręcznym zoomowaniem ?

Z odgłosami autofokusa nagrywającymi się na film ?

I potem robić dobre (?) zdjęcia obiektywem z tym samym zakresem zooma, do jakiego przyzwyczaili użytkowników producenci kamer ?

A teraz spójrz na to tak:
Ręczne zoomowanie jest szybsze i precyzyjniejsze, niż takie "coś" na guzik.
Odgłosy autofocusa na filmie? Tu pole dla popisu dla silników ultradźwiękowych. A poza tym to przecież nie przeszkadza nagrywać filmików ludziom z takimi małpkami na przykład. A poza tym tu chodzi też o wymienne obiektywy! Przecież można by filmować na genialnych ogniskowych!....

Oho... chyba wpadłem na argument, który mnie przekonuje choć częściowo - żeby filmować na cropie kilku-kilkunastokrotnym z matrycy o wysokiej rozdzielczości przy scenie wymagającej szerokiego kąta... to szkło używane do tego musiałoby mieć chyba przednią soczewkę w kształcie piłeczki golfowej...

Ale może kiedyś będą możliwości przesyłania danych sczytywanych z matrycy w pełnej rozdzielczości do pamięci aparatu w tempie 24kl/s... obstawiam, że dojdzie do tego nie dalej, niż za 5 lat.

(a jakby ktoś pytał: "po co?" to wyobraźcie sobie, jakie to by było ułatwienie dla prywatnych detektywów, podróżników, wszystkich tych, którzy muszą ograniczać ilość i ciężar sprzętu albo nie mogą tracić czasu na zmianę narzędzia do utrwalania obrazu.)

No, cóż, przepraszam za zamęt, już się uspokajam... :-B

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Dochodzi jeszcze kwestia migawki - w kompaktach jest elektroniczna, w DSLR-ach zazwyczaj mechaniczna (ewentualnie hybrydowa)... Chociaż nie wiem dokładnie jak działa matryca przy LV - musi mieć rodzaj elektronicznej migawki, chociaż zapewne rozwiązany ciut inaczej, niż w kompaktach. Jestem przekonany, że tryb burst w K20D jest takiej niskiej rozdzielczości, bo tyle tylko wykorzystuje LV. Sam burst to po prostu zapis tego co widzi LV, przy podniesionym lustrze i otwartej migawce, także przestałem się łudzić, że będą rozdzielczości pośrednie w tym trybie.

thrackan, - zeby byc sprawiedliwym to jest cos co moze ci podpasowac....

http://www.red.com/cameras

:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
thrackan, u mnie w rodzince kamera DV jest - umownie rzecz biorąc - żony, a lustrzanka - moja. Jak czuję potrzebę "skręcenia" czegoś, pożyczam od żony kamerę. Małżonka zaś czuje do mojej lustrzanki respekt. I niech tak zostanie :-D

A zamęt wprowadziłeś twórczy :-B

Fafniak, dzięki. Genialna stronka. Do tego momentu ;-) :roll:

[ Dodano: 2008-01-26, 20:21 ]
Paulos napisał/a:
A zamęt wprowadziłeś twórczy :-B

Dziękuję, ale ćśśśś... to było zaliczenie ćwiczeń "Z offtopów wprowadzania w rozmowy ściśle ukierunkowane tematycznie". Kurs ten to jeden z filarów działania tego forum. Trza się dostosować, nie? :-P

:-B :-B :-B

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
ależ przecież K20D ma możliwość filmowania - 21Fps przy rozdzielczości aż 1.6Mpx, to prawie jak kamera HD ! (24Fps i ~2Mpx)

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
W matrycy CCD konieczne było zczytywanie całych wierszy do bufora, a potem do przetwornika A/D więc ilość danych nawet do odrzucenia była duża. Taka jest jej zasada działania. W CMOSie każda komórka jest oddzielnie adresowana i możliwy jest jej bezpośredni odczyt (tak jak w RAMie). Przy kręceniu filmów aparat może więc wykorzystywać tylko niektóre piksele potrzebne do osiągnięcia określonej rozdzielczości filmu, a reszta sobie spokojnie odpoczywa.
Na przeszkodzie stoi zapewne to, że matryca APS-C jest jednak spora, zużycie energii jest większe (mimo, że to CMOS), pojemność cieplna też większa i nie można tak szybko odprowadzić z niej ciepła.

Taką teorię sobie skonstruowałem... :-)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Bronek napisał/a:
ależ przecież K20D ma możliwość filmowania - 21Fps

że jak ? żartujesz sobie ? :evilsmile:

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jak miałem parę lat temu kompakta z 15fps i rozdzielczością QVGA, to wszyscy znajomi podziwiali piękną jakość filmików i cmokali jak to technika teraz o przodu poszła... :mrgreen:

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
21fps to mało??? Przypominam że to co oglądamy w kinach ma 24fps. Jedynie format zapisu tych filmów w K20D jest trochę bez sensu - seria JPEGów.

Bronek, - dosc latwo jest to polaczyc w programie do montazu....

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Bronek napisał/a:
21fps to mało??? Przypominam że to co oglądamy w kinach ma 24fps. Jedynie format zapisu tych filmów w K20D jest trochę bez sensu - seria JPEGów.
W dodatku można zasnąć czekając na zapisanie się na kartę :-P . Troche to trwa, sprawdzone :-P

Shelter  Dołączył: 08 Lis 2007
Fafniak napisał/a:
Bronek, - dosc latwo jest to polaczyc w programie do montazu....

Niecałe 6 sekund filmu bez dźwięku... cudownie :)

Shelter napisał/a:
Niecałe 6 sekund filmu bez dzwięku... cudownie :)
- w ujeciach 6 sekundowch da sie duzo opowiedziec...naprawde 8-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
da sie kupe
Da się sfilmować z każdej strony.

:-P

Skocz do: