predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
negocjatorek napisał/a:
Zbynio, ale lsnk pisał że własnie tak wygląda mimo, że na aukcji wygląda inaczej ;P

no właśnie a ta z allegro na zdjeciach wygląda tak

[ Dodano: 2008-01-27, 13:18 ]
przeglądałem różne sklepy w necie i też oferują kartę jak wyżej

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Za Odrą wygląda tak samo

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
negocjatorek napisał/a:
Zbynio, ale lsnk pisał że własnie tak wygląda mimo, że na aukcji wygląda inaczej ;P

Zobacz TUTAJ :-P

Sandisk sam sobie podróby robi?
Dodane:
No i po co na aukcjach coś innego pokazują a innego sprzedają?
Z pół roku temu jednemu ze sprzedawców zadałem pytanie o oryginalność kart.
nie dostałem odpowiedzi więc nie kupiłem przez Allegro tylko w sklepie.
Kilka zł drożej.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
predoo, taką dostałeś jak kupiłeś, czy tak wygląda na aukcji?

lsnk napisał/a:
Mam kartę z tej aukcji - wygląda dokładnie jak ta .

i dał linka w którym karta wygląda tak:

więc jaką karte przedstawiają zdjęcia?

ja akurat ma 2GB extreme III, ale się przymierzam do 4GB stąd moje zainteresowanie skąd te różnice, a może ktoś ma karte wyglądającą tak jak na zdjęciu z allegro?

predoo napisał/a:
więc skąd co przedstawiają zdjęcia?
Sorry ale nie rozumiem tego pytania

kamciak  Dołączył: 16 Maj 2007
moze sie czepiam,ale karta nie zahacza czasem bardziej o dzial akcesoria niz o korpusy cyfrowe?

kamciak, nie czepiasz się - dbasz o porządek i w dodatku masz rację ;)

Pentaxowiec  Dołączył: 27 Sie 2007
Czyli reasumując karta podróba wygląda:

a orginał:

Ps. Bo jeśli się to zgadza to znaczy, że się naciełem i za kilka dni przyjdzie do mnie piękna podróba za 130zl plus przesyłka :evil: :-( :cry:

znalazłem na stronce polskiego dystrybutora opis

ciekawy jestem czym się różnie te dwie karty, ta szara nie ma symbolu (CLASS 6)

[ Dodano: 2008-01-27, 15:03 ]
znalazłem jeszcze taki opis

Stowarzyszenie SD Association zdefiniowało 3 klasy prędkości kart SDHC (Class 2, Class 4, Class 6), aby pomóc użytkownikowi zidentyfikować wymaganą wydajność kart SDHC dla urządzenia zgodnego z tym standardem. Klasa prędkości gwarantuje minimalną prędkość zapisu dla kart SDHC (Class 2 - 2 MB/s; Class 4 - 4 MB/s; Class 6 - 6 MB/s).

kurcze już sam nie wiem co myśleć bo co prawda na tronie www.sandisk.com karta wygląda inaczej, ale w sklepach które prowadzą oficjalną dystrybucję tych karta zdążają sie te w srebrnej barwie. Więc o co tu chodzi ? :roll:

być może są dwie wersje , szara i czarna z gwarantowana prędkością

[ Dodano: 2008-01-27, 15:13 ]
napisałem maila do dystrybutora na Polskę z pytaniem czym się różnią, może odpiszą

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
może robią taką wielką wyprzedaż wszyscy, bo zauważyli że to pirat jest :-P

Danin  Dołączył: 10 Gru 2007
Też kupiłęm z tej aukcji czarną wersję i zdziwiłem się wyglądaem, ale test wykazał że to nie jest podróbka. :mrgreen:

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Chłopaki, jeżeli macie wątpliwości co do wyglądu jakiejś karty, to sprawdźcie na witrynie SanDisk. Albo jeszcze lepiej polecanych przez nich sklepów http://www.sandisk.com/Retail/Buy.aspx . Przykład http://www.onlinememory.c...cards-c-16.html albo http://www.memorycardzoo.co.uk/Sandisk

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
Ja mysle ,ze to tylko zmiana przez producenta "szaty" graficznej :-/ ,ale to tylko tak mysle.... odwiedzajac linki ktore podal Bronek widac ,ze na sklepach wystepuja obie karty :-?

Już niedługo się przekonam(y) ja zamówiłem tą srebrną na agito.pl

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Bronek napisał/a:
Chłopaki, jeżeli macie wątpliwości co do wyglądu jakiejś karty, to sprawdźcie na witrynie SanDisk.

Ja sprawdziłem po numerach seryjnych producenta dla karty 4GB SDHC:
sandisk.com : SDSDRX3-4096-901
jr.com : SDSDRX34096901

Numery się nie różnią, poza brakiem kresek :)
W sumie brać z alledrogo chyba nie ma się co obawiać... tam też sprzedają sklepy :) i zawsze możecie zwrócić w ciągu 10-ciu dni.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Dwie kwestie - w ramach rozwiania wątpliwości:

Szara etykieta - to etykieta produktu przedpremierowego - zdjęcia jakie trafiły do prasy jako zapowiedź... "Już niedługo pojawi się Sandisk SDHC 4gb... bla... bla... bla..." (chyba każdy wie jak zapowiedź wygląda :-? ).

Po drugie:
W kwestii tych kart 4gb nie SDHC, format SDHC jest niczym innym jak zastosowaniem na kartach systemu plików fat 32. Jak ktoś pamiętał z lat '90 - fat 16 był standardem dla dysków twardych - dopóki nie pojawiły się HDD o pojemności powyżej 1 gb. Wraz z nimi pojawił się fat32 - bo fat 16 był nieefektywny. To znaczy że z dysku 4 gigowego robił 3,2 (nie chce mi się tłumaczyć - dla zainteresowanych info TU ). Nie znaczy to że fat 16 nie można stosować do większych dysków - MOŻNA! Tyle że straty w kwestii wolnej pamięci po sformatowaniu są zbyt duże.
Dyski sd 1 gb - miały fat 16, jak wprowadzili 2 gb SD nagieli trochę i dali też w fat 16. Ponieważ fat 16 może obsłużyć do 4 gb to wyszły ESDEKI z taką pojemnością też (patrz w/w goodram). Producenci skapneli sie ze dali D***Y, (spadająca nieadekwatnie pojemność - podczas zapisywania na kartachs małych pliczków oraz spadający czas dostępu) i opracowali nowy typ nosnika mogacy obslużyć fat 32 (szybciej, efektywniej i 2 kb zajmują 3 kb a nie 30 ^^ info TU). .

THE END

ps.
dla tych co lubią eksperymentować - włóżcie SDHC do czytnika do kompa i wybierzcie prawym przyciskiem myszy formatuj. Pojawią wam się dwa rodzaje systemu plików. Zgadnijcie jakie ;-) ?

Pozdrawiam!

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
sunshine napisał/a:
Jak ktoś pamiętał z lat '90 - fat 16 był standardem dla dysków twardych - dopóki nie pojawiły się HDD o pojemności powyżej 1 gb. Wraz z nimi pojawił się fat32 - bo fat 16 był nieefektywny. To znaczy że z dysku 4 gigowego robił 3,2

Nie 3.2 tylko 2 GB :)
sunshine napisał/a:
Dyski sd 1 gb - miały fat 16, jak wprowadzili 2 gb SD nagieli trochę i dali też w fat 16.

Nie musieli 'naginać', gdyż FAT16 super sobie radzi do 2GB i jest nawet 'ciut' szybszy od FAT32.

Co do reszty to się zgadzam :)

Skocz do: