Jarko  Dołączył: 23 Lip 2007
Jeśli chodzi o 85/1,4, to pod uwagę biorę tylko Zeiss- a 85/1.4. Nie zamierzam uganiać się za pentaxem 85/1,4. W B&H Zeiss jest "od ręki", dlatego ciągle jeszcze nie jestem zdecydowany 77 czy 85.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Heh, po samplach widzę że dopłacać tysiaka za 85/1.4 - się nie opłaca ;-)

Chyba jak co poniektórzy, wziąłbym Zeissa :evilsmile:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jarko napisał/a:
77 czy 85

jesli to do cyfry, to dla mnie biometar 80 jest juz za dlugi :-/

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
ja tam zostaje przy swoim.

troche sampli z FA85 tutaj - na 2 stronie jest troche z 1.4

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator napisał/a:
ja tam zostaje przy swoim.
- spoko - jak zmienisz zdanie to daj mi znac :mrgreen:

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
sam jestem ciekawy jak wypadłoby porównanie FA 85/1,4 do Zeissa 85/1,4???

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
dla zainteresowanych kupnem Zeissa 85 cos ciekawego. Zeiss 85 vs 77 TUTAJ

Zeiss rządzi :evilsmile:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
sunshine napisał/a:
Zeiss rządzi

Nom, a ten wypasiony test, do ktorego gator podal link, to potwierdza i nie pozostawia zadnych watpliwosci :-P :-P

Cytat
dla zainteresowanych kupnem Zeissa 85 cos ciekawego. Zeiss 85 vs 77 TUTA
- po tych malych znaczkach to niewiele mozna wywnioskowac...

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
przejrzałem te fotki i na niektórych lepiej wypada Pentax a na niektórych Zeiss. Trzeba jeszcze wziąć pod uwage niewielką różnicę w ogniskowych a co z atym idzie różną głębie ostrości na tych samych przesłonach.

sunshine napisał/a:
Zeiss rządzi

dan napisał/a:
Nom, a ten wypasiony test, do ktorego gator podal link, to potwierdza i nie pozostawia zadnych watpliwosci :-P :-P

To było a propos testu ;-)
Życiowo niby też ale drogi ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
to porównanie jest bez sensu, portretówka amatorska z profesjonajną. Wiadomo w pokazanych warunkach, nie ma znaczenia, którego obiektywu użyjemy.
Ale w pomieszczeniach, przy słabym świetle różnica będzie taka, że światłem 1.4 zrobimy zdjęcie, a 1.8 możemy mieć kłopot.
Jak ktoś chce robić portrety tylko przy dobrym świetle to nie ma co przepłacać i amatorska portretówka jest w sam raz, ale jeżeli ktoś bierze pod uwagę gorsze warunki oświetleniowe, to nie ma wyjścia i trzeba na to przygotować portfel ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pentagram napisał/a:
to porównanie jest bez sensu, portretówka amatorska z profesjonajną
:shock: :shock:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Pentagram, nabijasz sie? :evilsmile: :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
dan napisał/a:
Pentagram, nabijasz sie? :evilsmile: :-P

no ba, znaczy jestem poważny jak zawsze :lol:

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
http://www.pbase.com/fafniak/77_vs_85

Fafniak, jest takie narzedzie jak statyw.... :lol:
A czy robiliscie z tego samego miejsca dwoma szklami, czy moze majac 77 podszedles blizej zeby wyrownac ogniskowa?Jesli, nie to jasne ze 77 zawsze bedzie na straconej pozycji, pamietasz nasza dyskusje z testem Dario 77 vs 85mm z tego samego miejsca?
Ja znamy tylko jeden sensowny test 77 vs 85, robiony przed dr fizyki z Niemiec, Arnolda Starka, gdzie uzywal mikroskopu do oceny itd i tam 77 wygral test rozdzielczosci. Moim zdaniem najprosciej jest wziac statyw, zrobic w RAW po np 3 zdjecia dla kazdej przyslony, mozna te manualnie ustawic alternatywnie i wybtac z tych 3 jedno, najlepsze. NAstepnie zrobi to samo z 77 ale musisz podejsc zeby wyrownac roznice katow, na APS tym batdziej bedzie wieksza i znow to samo i wtedy dopiero mozna cos rzec. Testy z reki itd dla 1.4, 1.8 sa mocno ryzykowne plus generalnei wszsyycy wiemy jakei nieraz byly problemy z dokkladnoscia AF z 77 i K10d co dopiero rozwazac wtedy ostrosc dla 1,8....

Alek napisał/a:
Fafniak, jest takie narzedzie jak statyw....

:evil:
czytales?
Fafniak napisał/a:
Za wyniki nie odpowiadam
"test" zrobiony "na szybko" z reki

Fafniak napisał/a:
realne testy ze statywu i na manualu...

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Alek napisał/a:
A czy robiliscie z tego samego miejsca dwoma szklami, czy moze majac 77 podszedles blizej zeby wyrownac ogniskowa?

Fafniak staral sie zrobic podobny kadr, czyli z 85-tka odsunal sie nieco...

Cytat
Ja znamy tylko jeden sensowny test 77 vs 85, robiony przed dr fizyki z Niemiec, Arnolda Starka, gdzie uzywal mikroskopu do oceny itd i tam 77 wygral test rozdzielczosci.

Moze i na filmie wyszlo lepiej wowczas, ale:
1. Czasy sie nieco zmienily, te szkla moga inaczej zachowywac sie na sensorze
2. Arnold mial po 1 sztuce tych szkiel, mogl sie wiec trafic gorszy FA*...

Pomijajac zabawy z mikroskopem, to co widac - wyszlo to co swego czasu pokazywal u nas Fafniak z Chasseur d'Image z uzyciem obiektywnego DXO - FA* jest nieco ostrzejszym szklem od FA 77, przy f1.4 jest mniej wiecej tak ostre jak 77 przy f1.8. AF w 77 ustawil sie na ∞, z Fafniakiem specjalnie spojrzelismy przeciez. Patrzac na testy z Photozone, gdzie DA 70 lepiej wypadl od FA 77 mozna wywnioskowac, ze 77 jest najslabsza portretowka AF Pentaxa, ale to dosc mylace, bo w skali bezwzglednej to nadal doskonala optyka, moze nie ma f1.4, dwoch soczewek niskorefrakcyjnych i wewnetrznego ostrzenia jak FA* ale jest male i mniej zwracajace na siebie uwage...

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Po tych zdjęciach z tej chińskiej strony to stawiam jednak na Pentaksa wydaje mi sie ostrzejszy.

Skocz do: