matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Eldred, zrób odbitkę 30x45 z kastody i powiedz koledze, żeby takie machnął ;-)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
plwk napisał/a:
thrackan napisał/a:
O tu jest przykład dla kolegi:
http://plfoto.com/444163/zdjecie.html
Niech zrobi coś takiego kompaktem :P

Takie zdjęcie można zrobić starym Olympusem C-4000Z

Jak? Ma program tematyczny symulujący zmianę ogniskowej?
Czyli ten Olek zrobiłby też to co pokazał Pentagram?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ok Dancer

Pierwsze mówi, że nie zrobi bo nie wyciśnie takiego rozmycia.

Drugie nie zrobi bo nie ma szerokiego kąta

Trzecie zrobi i zrobił podobne.

Czwarte zrobi ale efektem fish-eye na kompie

Piąte w czym problem w ogule?

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Dancer, Wiesz kompakt z heliosem cuda można zrobić

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Eldred napisał/a:
Pierwsze mówi, że nie zrobi bo nie wyciśnie takiego rozmycia.
Zrobi. http://plfoto.com/699702/zdjecie.html

Co wiecej, widzialem to zdjecie w formie slajdu na scianie i nie mialem zadnych uwag.

Dopoki i ty i on nie zrozumiecie, ze to nie aparat, tylko fotograf robi zdjecie, dopoty takie rozmowy sa bez sensu.

dz.

Pentagram napisał/a:
kompaktem nie zrobi takiego zdjęcia:

bo nie ma manualnego zoomu ;-)

Powiedział, że zrobi, że ustawi naświetlanie na 2s i przesunie rękę do przodu w trakcie robienia i będzie podobnie, jutro dam sampla ;p

Osobiście uważam, że zdjęcie będzie tak rozmyte, że efekt zbliżenia będzie się zlewał z nieostrością.

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
dzerry napisał/a:
Dancer, widziales zdjecia Marka Wyszomirskiego? ;-)

dz.

Obejrzałem....

argument z macro mi odpada... :-/ siakiś Coolpix 995 ??? : )

rypany dobry jest ;-)))

matb napisał/a:
Eldred, zrób odbitkę 30x45 z kastody i powiedz koledze, żeby takie machnął

Odpowiedź brzmi: jakby miał więcej megapixeli (np.10) to by wydrukował i taką.

Dancer napisał/a:
rypany dobry jest ;-) ))
Dobry to jest, ale fotograf. Naprawde, aparat to tylko narzedzie. Jak polozysz dluto i mlotek na kawalku marmuru, za cholere nie zrobi ci sie sam posag Dawida.

dz.

dzerry napisał/a:
Jak polozysz dluto i mlotek na kawalku marmuru, za cholere nie zrobi ci sie sam posag Dawida.

Taa dopuki japończycy nie wynajdą długo i młotek z trybem AUTO. :-?

BTW ładny bokeh tym SONY'm fotka z monetą

Dzerry Ja myślę tak samo jak ty, tylko że poprostu czasami brakuje mi argumentów, jemu się nie podobała większość twoich zdjęć, to tak jak z jazzem trzeba troche posłuchać, żeby zrozumieć, a najlepiej być muzykiem (^_^)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
jakby miał więcej megapixeli (np.10) to by wydrukował i taką.

Jakby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem.

Eldred, w tym momencie to szacunek dla gościa za kreatywność. Należy go tylko pochwalić. Może fotki w jego galerii nie powalają, ale jest zaradny. Nie masz co się z nim sprzeczać, bo właściwie jest to bez sensu. Mam wrażenie, że akurat ten Twój kolega dobrze by kombinował nawet z pinholem.

:-B dla Was i idźcie w plenerek.

Eldred napisał/a:
Dzerry Ja myślę tak samo jak ty, tylko że poprostu czasami brakuje mi argumentów, jemu się nie podobała większość twoich zdjęć
E tam, moje zdjecia to nie jest zaden wyznacznik czegokolwiek. Nie uwazam, zebym robil jakies wyjatkowo dobre zdjecie, ani nie uwazam sie za jakikolwiek autorytet i inspiracje dla kogokolwiek.

A twoja dyskusja z nim jest "religijna" i z gory skazana na niepowodzenie. Wyluzuj ;-)

dz.

thrackan napisał/a:
:-B dla Was i idźcie w plenerek.

:-B :-B :-B I dla Ciebie, tak zrobimy (^_^)

Pozdrawiam

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Eldred napisał/a:
BTW ładny bokeh tym SONY'm Fotka 640kb

Google ma lepszy bokeh ;-) :

http://lh6.google.pl/kylo...pI/DSC04811.JPG

Forbidden
Your client does not have permission to get URL /1.1 from this server.

sorry już naprawiłem linka.

mygosia napisał/a:
Eldred napisał/a:
jakby miał więcej megapixeli (np.10) to by wydrukował i taką.

Jakby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem.

No to chyba tekst nie bardzo na miejscu. Porównywana jest idea kompakta i lustrzanki. A nie konkretnie "sony dsc-S75" z 2001 roku vs "Pentax K100D" 2005... no przecież na takiej zasadzie to można wykazać miażdżącą przewagę w jakości zdjęć między DSLR a tym właśnie kompaktem na korzyść kompakta...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
thrackan napisał/a:
No to chyba tekst nie bardzo na miejscu. Porównywana jest idea kompakta i lustrzanki.

Ja się odnosiłam TYLKO do zdania tego kogoś: że gdyby kompakt miał więcej megapikseli, to też by zrobił takie zdjęcie.
M.in. to jest istotna różnica między nimi. Więc tak jak z babcią i wąsami. Takie gdybanie, tylko....

thrackan napisał/a:
No to chyba tekst nie bardzo na miejscu.
Co z tego, ze ma iles tam megapikseli, skoro matryca jest jaka jest. Na razie nie ma kompaktow z matryca APS. Miala byc sigma, ale cos sie nie pokazuje. Na dzisiaj, kompakt cyforwy=mala matryca.

To jest tak jakby wziasc negatyw 110, zrobic nim zdjecia na Pentaksie 110, zeskanowac na 6000 dpi i powiedziec, ze to jest to samo, co negatyw 135 zeskanowany na 3000 dpi.

Kurde ta dyskusja jest naprawde bez sensu.

dz.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Trochę nie rozumiem problemu. A w czym duże kombi, dajmy na to volvo V70, jest lepsze od matiza? I proszę mi to wyłożyć na zasadzie pokazania miejsca, gdzie dojadę volvo, a matizem nie. :mrgreen: Różnica polega na komforcie jazdy, szybkości (i tak ograniczonej przez przepisy), prowadzeniu się auta, tym że do volvo można zabrać więcej bagażu. Choć przy odrobinie inwencji (bagażnik na dach, przyczepka) i matizem sporo się przewiezie... Więc nie. Nie ma różnicy między v70 a matizem. :mrgreen: Mało tego, jest sporo miejsc, gdzie matizem się zaparkuje, a v70 nie. To może matiz jest lepszy? W gruncie rzeczy wszystko zależy od tego, do czego chcemy samochód wykorzystywać.

Skocz do: