Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Dobra i tania drukarka foto...Epson Stylus photo R285 ???
Po tym jak ostatnio otrzymałem takie coś z labu (odbitki) , że na zwykłej plujce osiągnąłbym 100 x lepsze efekty zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiejś drukarki foto.

Przez wiele lat użytkowałem różne drukarki firmy HP i drukowały one zdjęcia dosyć znośnie tyle, że miały tylko 2 wkłady drukujące i było to bardzo drogie.

Zastanawiam się na zakupem Epson Stylus photo R285 ?

Czy to dobra drukarka?

Epson Stylus photo R265 zbierał dosyć dobre opinie a ta jak się domyślam jest jego następcą.
Chodzi mi o to żeby drukarka była tania w zakupie i eksplatacji.

Kosztuje to ok. 300 zł i posiada 6 wkładów drukujących po ok. 38 zł za 1 szt. oryginalnego tuszu.
Czy ktoś na forum posiada taką właśnie drukareczkę?

merlin  Dołączył: 17 Sty 2008
Hej,
Akurat tej drukarki nie znam, ale też do tej pory użytkowałem tylko HP no i jakiś miesiąc temu kupiłem Epsona R800. Powiem szczerze, że drukuje rewelacyjnie ale z tego co zauważyłem oszczędny raczej nie jest (tusze mają niewielką pojemność - chyba 13ml z tego co kojarzę). Po wydrukowaniu 200 sztuk 10x15 spadek pojemności jest widoczny a dwa kolory i gloss optimizer musiałem wymienić na nowe sztuki.

Pozdrawiam,
Michał

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Polecił bym ci Brother DCP130 , ma 4 wkłady czarny i c m y
rewelacyjne kolorki i jest szybka , tusze sa bardzo tanie na allegro,
a pozatym jest to urzadzenie wielofunkcyjne nie mylic z hp bo mnie na wym. bierze.
Dolny podajnik , obsługa wszystkich fn na wierzchu .Superek

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Grizley napisał/a:
obsługa wszystkich fn na wieszku
...chyba na wieszaku? :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Do Epsona R285 można dokupić system zasilania ciągłego a wtedy komplet tuszy w butelkach po 100ml kosztuje 150 zł.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
zorzyk napisał/a:
..chyba na wieszaku?

hmm... a moze to jakis element tych drukarek, ten "wieszek"?

Właśnie ją sobie zamówiłem.
Jak zrobię kilka wydruków to napiszę jak się sprawuje :-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Markus napisał/a:
Jak zrobię kilka wydruków to napiszę jak się sprawuje

Koniecznie. Mysle o takiej, wlasnie ze wzgledu na mozliwosc montazu systemu stalego zasilania.

Jakby co:
http://www.gelex.pl/cenni...silania,58.html

zorzyk, oj czepiasz sie nawet :mrgreen: mi się może zdarzyć na wierzchu :-B

dan napisał/a:
właśnie ze względu na możliwość montażu systemu stałego zasilania.

Mógłbyś wytłumaczyć co to jest , tzn. co to daje?
Pierwszy raz słyszę o takim czymś. :shock:

Grizley napisał/a:
Mógłbyś wytłumaczyć co to jest , tzn. co to daje?
Pierwszy raz słyszę o takim czymś. :shock:

http://www.gelex.pl/syste...silania,38.html

[ Dodano: 2008-01-25, 13:21 ]
Można jeszcze zapytać tu http://www.romtek.warsaw.pl/cennik.html

genialne szkoda że nie wiedziałem że takie coś istnieje, poszukam może coś do mojego
brothera :-B

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Mam Epsona R 285 od ponad tygodnia i jestem z niej nawet zadowolony. Miałem już kilka innych drukarek i w porównaniu z nimi jest niezła. Drukując na dobrym, fotograficznym papierze Epsona trudno odróżnik taki wydruk z odbitką z labu. Za tę cenę warto ją kupić.

prawie żadnej z tych nowych nie odróżnisz , jeżeli będziesz drukował na
oryginalnym papierze

Dziś wydrukowałem 2 pierwsze zdjęcia.
Na papierze Epsona i jest lepiej jak z labu...

Mam jeszcze trochę papieru HP.

Skąd można ściągnąć profile do papierów HP?

np. HP Premium Photo Paper Glossy 10 x 15 cm 240 g/m2 ...

W Romteku za bodaj 100 zł robią profil do zestawu drukarka - papier - atrament. Przysyłają Ci plik, który drukujesz na profilu general, wysyłasz im wydruk a oni robią z tego profil do drukarki.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
jak drukarka, to tylko epson!!! :)))

olejcie zakup tuszu w gelexie. dziobe na razie testy R340 na atramentach kolorowych z inksupply - po prostu bomba! http://inksupply.com - z przesylka z tamtad, z vatem, z clem i tak wyjdzie dwa razy taniej niz kupujac w PL. szczerze polecam, sam wzialem sobie 3 litry ;)

profil oplaca sie zrobic, jak masz tego papieru na 200-300 stron A4 (800-1000 A6) - inaczej IMHO gra nie warta swieczki.

btw. z moich LCD HP LP2065, ktore sa na matrycach S-IPS to co widze na wydruku jest identyczne z tym co widze na monitorze. natomiast z laptopa (ibm lenovo 3000 n200 - matryca TN 1680x1050)... heh... to co widze na wydruku, a to co na monitorze, to jakby dwa swiaty... serio.

Pytając o profile nie miałem na myśli sprzętowej kalibracji i wyglądu 100 % identycznego jak na ekranie.
Chciałbym tylko dopasować profil do papieru aby wyniki z grubsza były akceptowalne.
Obecnie po instalacji sterowników mam w systemie automatycznie zainstalowane profile dla papierów Epsona np .: c:\windows\system32\spool\drivers\color\spr285 r290 epson glossy.icm
chodzi mi o to jak zdobyć podobne pliczki dla papierów HP a korzystać z nich na drukarce Epsona.
Nie wiem czy to ma jakiś sens, ale chyba wyniki drukowania powinny być lepsze jeśli przy wyborze rodzaju papieru można było wybrać np papier którego icm miałbym zainstalowany w systemie...i odpowiadałby on faktycznie używanemu papierowi.

Na razie jestem zachwycony, jakością zdjęć jaką daje ta drukarka.

Dosyć dobrze działają funkcję poprawy jakości wydruku itp.

Wielkościowo jest ona dosyć duża i jest większa od mojego poprzedniego urządzenia wielofunkcyjnego HP.

Kolorystyka zdjęć bardzo zbliżona do tej na ekranie, ostrość i przejścia tonalne bez widocznych artefaktów...

Muszę jeszcze potestować ją w trybie B/W....

Markus: ale na tym polega kalibracja - na osoftwarowaniu hardwaru ;)

o roznicach w matrycach TN vs S-IPS wspomnialem niejako przy okazji.

a co do profili do HP... raczej nie znajdziesz - szkoda fatygi. raz: bo Twoja drukarka jest zbyt nowa, dwa - ze raczej do takiego papieru nikt by ich nie robil. Do lepszych papierkow mozna znalezc, ale nie do oemowych (tymbadziej, ze nikt papieru HP nie uwaza za cos extra).

proponuje wydrukowac sobie jakiegos testowego charta zarowno na HP jak i Epsonie Premium Glossy (pewnie dostales z drukarka) i porownac, czy dominuje jakas barwa, a pozniej - przestawic suwaczki przy wydruku w preferencjach drukarki.

btw. nie uzywaj opcji 'poprawy wydruku' - chyba, ze wiesz co robisz ;) jesli jednak obrabiasz to co drukujesz, to zaznaczaj ICM w sterowaniu kolorem.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
webjay napisał/a:
z laptopa (ibm lenovo 3000 n200 - matryca TN 1680x1050)... heh... to co widze na wydruku, a to co na monitorze, to jakby dwa swiaty... serio.

Matryce w laptopach nie są oczywiście najlepsze, ale zazwyczaj da się coś z nimi zrobić przez softową kalibrację (krzywymi w sterownikach). Ja swojego laptopa z powodzeniem używam do obróbki RAWów, konfrontacja moich wypocin w RawChallenge wypadła nienajgorzej.
Przede wszystkim laptopowe matryce są prawie zawsze "przeciągnięte" przez wyżyłowanie kontrastu, przez co biały wpada w żółć, co zawala całą równowagę barwną. Samo zdjęcie kontrastu (obniżenie prawego końca krzywych) o jakieś 10-15% daje dużą poprawę. Potem jakaś plansza testowa, i kręcimy do skutku. Upierdliwe, ale skuteczne.

bEEf: matryce w lapkach sa takie same jak w wolnostojacych LCD (jak TN to TN, a nie TN mobile ;) ), a do s-ipsowkiej w lapku, zaden wolnostojacy TN nie moglby nawet podskoczyc ;)

nie mniej - wszystko zawsze wydaje sie cacy - pieknie swieci etc. do momentu, kiedy nie zestawi sie takiej matrycy TN do lepszego monitora... wtedy okazuje sie, ze jest kaplica :)

jak nie zapomne, to jutro pstrykne zdjecie - powie samo za siebie ;)

ps. z kalibracja to w sumie fajny pomysl mi podsunales, bo bede mial obok dwa wzorce :D

Skocz do: