sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Filtry SELCO
Jak w temacie. Czy polecacie czy nie? Od jednych słyszę że polary i uv to straszny badziew, od innych, że są lepsze niż hama czy nawet niektóre hoya. Cena jest przystępna - to wiem, ale czy jest sens wyrzucać pieniądze w błoto czy można zrobić dobry biznes - to chcę wiedzieć ;-) Czy problemy są tylko z polarami i uv, czy ze wszystkimi: skylight, efektowe.
Bawić się czy lepiej kupić nawet najtańszą hoye? Lepsza najtańsza hoya czy droższe hamy itp...?

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Szczerze ? miałem kiedyś kiedyś uv Selco (choć zamówiłem filtr "green coś tam" jakiejś tam firmy ale to inna historia ) to niezbyt się do niego przekonałem .. Moim zdaniem lepiej kupić Hoye fioletową albo zieloną, nie wiem która tańsza.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Ja uważam, że lepiej nie kupować żadnego filtru niż byle jaki. Minimum wydaje mi się Hoya HMC (seria srebrna) i Hoya HMC Super (seria czarna).
Z Selco nie miałem do czynienia, słyszałem tylko niezbyt pochlebne opinie.
sunshine - do czego potrzebny Ci filtr (-y)? Jakiś polar ma sens, a UV - chyba nie

Wiem, że UV pochłaniają szkła, ale tak sobie pomyślałem, że w górach może się przydać :)

sunshine napisał/a:
Wiem, że UV pochłaniają szkła, ale tak sobie pomyślałem, że w górach może się przydać :)

W polskich górach? Trochę za niskie... ;-)

[ Dodano: 2008-01-28, 18:52 ]
Poczytaj:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2653

martini13  Dołączył: 17 Sty 2008
Ja mam założoną Hoye Hmc Super UV na kitowy obiektyw i 70-300 tamrona - nie widzę jakichkolwiek różnic in minus. A kupiłem głównie po to, by zabezpieczyć obiektywy.

marucha napisał/a:
Poczytaj:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2653

Dziękuję serdecznie ;-)

martini13 napisał/a:
Ja mam założoną Hoye Hmc Super UV na kitowy obiektyw i 70-300 tamrona - nie widzę jakichkolwiek różnic in minus. A kupiłem głównie po to, by zabezpieczyć obiektywy.

martini13, dziwne by było gdybyś miał jakieś różnice in minus - HMC Super to jedne z lepszych filtrów od Hoya (licząc od dołu - 4. półka). Tak na marginesie - próbowałeś pod światło z i bez filtra?

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
marucha, Jak podaje nasze radio Erewań, w corocznym wyścigu mężów stanu , Nikita Siergijewicz zajął zaszczytne drugie miejsce, zaś Kennedy był przedostatni.
Cytat
HMC Super to jedne z lepszych filtrów od Hoya (licząc od dołu - 4. półka).

martini13  Dołączył: 17 Sty 2008
marucha - chyba nie ma sensu próbować pod słońce - a przynajmniej nie Tamronem - zbyt duże odblaski. W przypadku kita - bez różnic.

Skocz do: