Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Maksymalna szybkość kart CF w pentaksie?
Wrzucam to pytanie do hydeparku, ewentualnie ktoś "kolorowy" przerzuci to do właściwego działu jeśli uzna wątek za merytoryczny ;)

Z nowo nabytym istD'em testowałem swoją starą karte Kingstona (pomarańczową), po czym z głodu gigabajtów zakupiłem Lexara x133 (2GB). Zauwazyłem ZNACZĄCE przyspieszenie opróżniania bufora. Nie mierzyłem tego jeszcze "laboratoryjnie", ale zamierzam. Odczuwam bowiem znaczący dyskomfort kiedy wkładam kingstona na czas zrzucania danych z lexara.

Zastanawiam się nad fizyczną maksymalną przepustowością sterownika w aparacie (czy ktokolwiek kiedykolwiek to opublikował ???) bo przymierzam się do karty 4GB x333 i zastanawiam się czy jest sens inswestować w 333 jeśli np. fizyczna przepustowość nie przekracza - strzelam - 266 ;)

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
Grendel, zobacz na ten wątek

Porównania kończą się z tego co widzę na 133 a mnie właśnie chodzi o 266 i 333 bo jak mam zapłacić 100zł różnicy między 266 i 333 i nic z tego nie mieć, to trochę nie halo...

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
warto, bo czasami trzeba szybko zrzucic foty na dysk w komputerze a przy tych wolnych kartach mozna dostac wrzodow...

Ja akurat zamierzam zainwestować w fotobank bo mam wolny dysk 2.5 calowy (40GB). Ale na szybkości pracy kart (przy mizernej wielkości bufora w istd) zależy mi BARDZO.

Zbliża się trzynasta pensja i zwrot podatku...jak to do kupy złożę, to kupuję jakiś jasny szeroki kąt a jak coś zostanie, to dokupuję CFa :)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grendel, do samego istd nie oplaca sie kupowac super szybkich kart...sam aparat nie wyrobi przy zapisie i bedziesz mial wrazenie ze lase wywliles w bloto.....
sandisk II i wystarczy....(ultra czy jakos tak)
byla kiedys strona z testem zapisu przez istD na karcie.....nie wygladalo to zbyt dobrze....

Konkret proszę, konkret! Co to znaczy "nie wyrobi". No właśnie zastanawiam się gdzie jest ta granica opłacalność? 133, 266 czy też właśnie 333? co do 133 to już wiem że wymiata względem klasycznych kart kingstona. Teraz chodzi o tę górną granicę... Chyba dla świętego spokoju zostanę przy poziomie 266

Grendel napisał/a:
Konkret proszę, konkret!
- a skad ja mam to wiedziec :-P

No właśnie, to skoro nie wiesz to czemu mówisz że nie warto inwestować? :)
Ja się nie szczypię, wysłałem zapytanie do Pentax USA :) a co mi tam...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Może tutaj coś znajdziesz:
Dpreview Pentax ist D

Grendel napisał/a:
No właśnie, to skoro nie wiesz to czemu mówisz że nie warto inwestować? :)
-bo mialem istD i pamietam ze owszem byla roznica pomiedzy karta dosc szybka a kartami sandiska w wersji jakiejs szybszej (ultra ??)
natomiast byla w sieci stronka gdzie zbadany byl istD - jesli chodzi o szybkosc zapisu i wynikalo z tego testu ze nia ma sensu inwestowac w super szybkie karty....

[ Dodano: 2008-01-27, 19:22 ]
tutaj :
http://www.mail-archive.c.../msg189089.html
a te testy byly chyba tutaj :
http://www.robgalbraith.c...ge.asp?cid=6007
niestety wyglada na to ze pentax z tych testow zostal usuniety....

Ciekawi mnie poprostu jaka jest przepustowość sterownika. Bo jeśli np. 25MB/s to jaki sens inwestować w prawie 2x droższą kartę tej samej pojemności z transferem min. 45MB/s? To już lepiej kupić dwie wolniejsze karty.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
istD ma prędkość zapisu na kartę na poziomie 4,5MB/s

No to czegoś nie rozumiem.

skoro Pentax ma zapis na poziomie 4,5MB/s
Karta Kingston 1GB ma wg. specyfikacji 5MB/s

to by oznaczało, że Pentax nie jest w stanie wykorzystać nawet tego potencjału który ma karta. Tymczasem po włożeniu Lexara (deklarowana szybkość zapisu na poziomie 20MB/s czas opróżniania bufora skrócił się o (na oko) 1/3 lub więcej.
Tak więc mamy tu problem ;) Teorie nie zgadzają się z praktyką :) Czekam na razie na odpowiedź Pentaksa w tej sprawie (oj, naiwny ;))
A potem i tak pewnie kupię x266 albo x133 ;)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Grendel, teoria nie rozmija się z praktyką, tylko jest prawdopodobnie bardziej skomplikowana. Bo chodzi o to, że ta "prędkoś zapisu wg specyfikacji" karty jest właśnie czystko teoretyczna. Może być uzyskiwana tylko na bardzo szybkim czytniku, z małymi opóźnieniami itd, a na takim Pentaxie z mocą 4.5MB/s cały układ może uzyskać np 3MB/s, bo dochodzą jakieś opóźnienia w dostępie itd. Wkładasz kartę 20MB/sek i wtedy leci z pełną mocą czytnika - 4.5MB/sek.

Trochę zgaduję teraz, ale jestem w stanie sobie spokojnie wyobrazić, że tak właśnie jakoś to działa i wcale mnie to nie dziwi :-)

Moim zdaniem powinieneś zrobić taki test: uwierz na słowo, że 4.5MB lub coś w okolicach to górna granica prędkości, bo więcej nie wydoli czytnik. Strzel 3 rawy w serii i policz, ile zajmuje ich zapis (od czasu zapalenia się lampki). Oblicz prędkość zapisu, i jeśli wyniesie ok 4.5MB, to znaczy, że jest bardzo mało prawdopodobne, że zakup szybszej karty coś pomoże, a jeśli, to niewiele.

No to tak zupełnie na szybko sprawdziłem

3 rawy strzelone pod rząd, czas liczony od momentu naciśnięcia spustu do zgaszenia lampki.

Kingston (teoretyczna prędkość 5MB/s) - 31,2s
Lexar Pro (teoretyczna prędkość 20MB/s) - 23,3s

Tak więc ponawiam pytanie - skoro teoretyczna prędkość karty jest wyższa niż teoretyczna prędkość sterownika aparatu, to dlaczego włożenie szybszej karty powoduje przyspieszenie procesu zapisu? Oczywiście, można tu dywagować na temat tempa nie samego transferu ale czynności inicjujących / kończących zapis, szybkość dostępu do komórek pamięci karty itd... Ale pytanie pozostaje otwarte... Czy włożenie karty szybszej niż Lexar Pro x133 da mierzalne efekty? Jestem w stanie dać te kilkadziesiąt zł więcej, bo to w końcu jednorazowy zakup, ale z drugiej strony - dokładanie 100zł żeby zyskać np. 2sek, byłoby szczytem diehardztwa ;)

kup ta szybsza....

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
Grendel napisał/a:
Czy włożenie karty szybszej niż Lexar Pro x133 da mierzalne efekty? Jestem w stanie dać te kilkadziesiąt zł więcej, bo to w końcu jednorazowy zakup, ale z drugiej strony - dokładanie 100zł żeby zyskać np. 2sek, byłoby szczytem diehardztwa ;)

dlatego pisze, ze roznice poczujesz przy zrzucaniu zdjec do komputera przez czytnik...
zadaj sobie pytanie czy warto :-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
wzor na wycisniecie MB przez body:
ilosc zdjec w serii na sekunde x wielkosc zdjecia = potrzebna szybkosc zapisu. (nalezy uwzglednic poprawke na bufor przy seryjnosci zdjec)

a co do szybszego zrzucania zdjec na databank... najpierw sobie sprawdz ile ten databank potrafi wyciagnac, a dopiero przeplacaj za karte ;))) IMHO jedyny sens ladowania sie w ultraszybkie karty - to oszczednosc na czasie przy zrzucaniu na laptopa...

Skocz do: