wrzos  Dołączył: 05 Lis 2007
Obiektywy portretowe
Witam serdecznie...
Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli podobny temat już był tu wałkowany starałem sie znaleźć podobny ale niestety mi sie nie udało....

Jestem początkującym adeptem fotografii ale bardzo zainteresowany jestem robieniem zdjęć portretowych i stąd wynika mój problem chciałbym dobrać jak najlepszy obiektyw do tego rodzaju zdjęć.
Posiadam aparat Pentax K100D i obiektyw kitowy no i oczywistym jest że obiektyw ten nie będzie spełniał moich oczekiwań....
Stąd moje pytanie jakie szkło zdaniem szanownych forumowiczów jest pożądane aby zdjęcia portretowe były zdjęciami portretowymi a nie tylko takowe udającymi :-)
Jeśli mógłbym prosić o ewentualne linki gdzie mógłbym poczytać o zaproponowanych obiektywach byłbym wdzięczny i za taką pomoc.... :-/

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
po pierwsze ile chcesz na to wydac. po drugie czy ma byc AF.

ogolnie doradzilbym Pentax FA 77mm f=1:1.8 (2,5k)

a jesli brak kasy to np Pentax-M 50mm f=1:2 (100pln)

pomiedzy jest bardzo duzo mozliwosci...

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
na przykład tutaj albo tutaj

ogolnie szukaj w szklach o ogniskowych 50-135mm, staloogniskowych i od dobrym swietle: 1.4 do powiedzmy 2.8 (3.5 w skrajnym przypadku 135/3.5).

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
Witaj, jest tutaj przydatna funkcja jak googlarka tuż pod ME-SUPER
a to kilka linków
Zakup szkiełek do portreciku
tu ciekawy wątek o bokeh

[ Dodano: 2008-01-28, 19:24 ]
skasowałem drugi link bo piotr_luk, już go podał

Hmm moje możliwości finansowe na dzień dzisiejszy są ograniczone do 1500 - 2000zł choć bardzo chętnie przebijam sie przez to co mi podesłaliście - dziękuję i czekam na jeszcze :->

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
wrzos, to wybór jest dość oczywisty: DA 70 :-D

matb to czy mógłbyś oczywiście podesłać mi w miarę rzeczowy opis tego obiektywu?
Poszukam też sam ale informacje zawarte w sieci są tak różne że aż strach niekiedy sie nimi kierować... :-/

to masz kilka opcji:

z nowych:
- 77/1.8 ale kombinowane bez cla z dalekiego wschodu lub usa
- DA 70/2.4 (takze super szklo, i fajne plaskie)
- FA 50/1.4 (polecam) i jeszcze duzo zostanie na piwo ;-)

Z uzywanych to kazda inna 50-ka z serii K, M , A lub F; np M 80/2, K135/2.5 i jeszcze sporo innych by sie znalazlo...

Albo na zestaw Tamron 90/2.8 + FA50/1.4 (powinnno Ci wystarczyc) i wtedy masz w zasadzie dwie portretowki i jeszcze super makro (wiem, ze zadna nie jest 100% portretowka ale mimo wszystko)

wrzos, nie mogę. Choć wystarczy, że w szukajce wklepiesz i już będziesz miał. A tak naprawdę, to nie jest Ci to potrzebne. Bo to po prostu LImited - fantastyczny obiektyw za dobre pieniądze. I jeszcze naleśnik ;-)
Zaraz będą utyskiwać malkontenci, że są lepsze, i fajniejsze, jaśniejsze i w ogóle. Owszem. Są. Ale są też droższe :-P
Przy okazji - ten Zeiss 85 to ile kosztuje mniej więcej?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
matb napisał/a:

Przy okazji - ten Zeiss 85 to ile kosztuje mniej więcej?

widziałem ceny ok.2800 pln

a mi się naleśnik nie podoba, lubię trzymać szkło w ręce jak robię zdjęcia, inaczej nie trzymam równowagi:))

guerilla napisał/a:
a mi się naleśnik nie podoba, lubię trzymać szkło w ręce jak robię zdjęcia, inaczej nie trzymam równowagi:))

No wiedziałem, że się zaraz jakieś upierdliwce znajdą, co zaczną na tego limiteda wybrzydzać ;-)
A naleśniki są cudne. Taki MX z SMC-P M 40/2,8 - miodzio :D

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
źle mnie zrozumiałeś, ja nic do nich nie mam,

ja wolę trzymać obiektyw w ręce, i dlatego pentax zrobił dla mnie LTD 77 mm , żebym mógł być szczęśliwy nie-używając naleśnika :-P

Czy to może być cos takiego czy dalej coś mylę w swojej niewiedzy? :->

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=300390049

wrzos, to co pokazałeś, to świetny obiektyw w nieco wygórowanej (na tej aukcji) cenie. Kurcze - kolorowi śpią i nie zamykają wątku, że było :roll: . No to korzystajmy z okazji o powiedzmy raz jeszcze. To nie jest klasyczna "portretówka". Zakładając oczywiście, że w ogóle coś takiego jak "portretówka" (a zwłaszcza klasyczna) istnieje. Ale używając z cyfranką będzie się bardzo ładnie spisywał właśnie jako "krótkie" szkło portretowe. Ale ja bym się jednak zastanowił bardziej nad DA 70/2,4.

Więc nic innego jak właśnie to? :)
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=304550347

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
moje typy (podziele może na kategorie)

high end- najlepsze co tylko jest :D
    -FA* 85 1.4 (wiecej jak 1000$) -jedna z najlepszych portretówek na 35mm, a jesli chodzi o 85mm to najlepsza
    -Zeiss Planar 85 1.4 (około 1100$) zaraz za FA*
    -A* 135 1.8 ( bardzo duzo)- chciałbym mieć ;P
    -77Ltd -(w PL 2600zł, z Ameryki ze wszystkimi kosztami wychodzi 2400, jesliby Ci ktoś przywiózł- duzo taniej)- fantastyczne szkiełko z fantastycznym wykonaniem- ideał do portretu

klasa średnia (optycznie również bardzo dobre, ale dużo tańsze)

-70Ltd (1600zł)- łatwo kupić w PL, bardzo ładnie wykonany, fajny optycznie, ale ciemniejszy i krótszy od 77
    -FA 135 2.8- dość tani (1000 zl za używke)- a bardzo fajny, może ciut za długi na cyfrze
    -Tamron 90mm (1400zł)- świetny do makro, niezły do portretu
    -Sigma 105 (1600zł)- jeszcze lepsza do makro i złatwością da sie nią zarejestrowac fajne portrety
    -Pentax 100mm (2100zł)- jw, tyle ze to Pentax :P
    -Sigma 70mm- w zasadzie bardzo podobna do 70Ltd, z tym , ze tańsza i ma makro

klasa amatorska- manualne bez AF i przeniesienia automatyki przysłony (można drożej kupić wersje A,ktore maja automatyke przysłony)

-Pentax M 85 f/2 650zł- bardzo fajny, ale aberruje (przy portrecie mała wada)
    -Pentax M 100 f/2.8 600zł- bardzo bardzo fajny zwierzak
    -Pentax M 135 f/3.5 300zł- tani i dobry (uwaga na aberracje)
    -Pentax 135 f/2.5 (K) 450zł- bardzo fajny
    -Takumar 85 f/1.8 800zł- chyba troche przeceniany na aukcjach
    -Helios 85 f/1.5 500zł- świetne światlo ale trzeba wziaść pod uwage, ze jest w miare ostry z bliska (bo to szkło oscyloskopowe), ze słońcem, w środku i od f/2.8
    -Jupiter 85 f/2 150zł- jak za ta cene to niezły

-Zeissy z Jeny (135 itp)- warto czegos poszukac za niewielka cene

Mozna jeszcze kombinować z 50mm manualnymi czy nawet FA50 1.4, ale moim zdaniem do portret potrzeba przynajmniej te 70mm. Niby na matrycy daja kąt widzenia 75mm, ale szczególnie przy bliskich ujęciach daje nie za ciekawe zniekształcenia. Do portretu to je odradzam.
PS. ceny czysto orientacyjne i w rzeczywistości moga sie sporo róznić.

Gringo, gdzieś CI się Voigtlander zapodział ;-)

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
zapomniałem o nim całkiem :P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
guerilla napisał/a:
widziałem ceny ok.2800 pln

ale chyba nie w Polsce

Skocz do: