pusio22
[Usunięty]
NORITA KOGAKU 17mm 1.4 M42
Czy ktos zna ten obiektyw? Bede zobowiazany za info

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Re: NORITA KOGAKU 17mm 1.4 M42
pusio22 napisał/a:
Czy ktos zna ten obiektyw? Bede zobowiazany za info

Norita, znana raczej z rynku średnioformatowego, robiła niewiele na 35mm,
IMHO w początkowym okresie działalności.

Może o tym świadczyć napis "kogaku", w nazwie szkła.

17-tek manualnych było niewiele, najcześniej chyba Pentax (koniec lat 60-tych), potem Soligor (polowa 70-tych), potem jeszcze Vivitar i Tamron.

Mogę strzelać, że to jest OEMowy Asahi :-)

Pokaż fotki tego szkła, to może coś więcej będzie wiadomo :-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
brzmi niesamowicie muszę przyznac.
jak masz to szkło, to daj jakieś fotki i szkła i ze szkła :)

pusio22
[Usunięty]
Niestety poszlo na ebay wczoraj po poludniu za 345 dolcow. Chcialem kupic, bo nie mam malego dobrego szkla ale nikt nie odpowiedzial i poszlo. Sprobuje odszukac ta aukcje ale marne szanse bo czesto czyszcze dysk ze smieci. Na temat tego szkla znalazlem tylko 1 dokument i to w dodatku po japonsku. Bylo troche o 105kach i 135kach produkowanych przez ta kompanie. Sprzedawali ludzie, ktorzy nie mieli pojecia co sprzedaja. Teraz idzie aukcja na szklo Vivitar 20 3.8 ebay#130192690626 ale ja mam do szerokiego kata jakis tam Phoenix AF i to mi zupelnie wystarczy

........Nie moge sie dostac, historie mam wyczyszczona, napisze do ebay moze mi dadza ta aukcje

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
jesteś pewny, że to jest 1.4; a nie 1:4???
siedemnastki 1:1.4 nie jestem sobie w stanie wyobrazić, toż bto by musiała być armata niesamowita...

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
pusio22 napisał/a:
Niestety poszlo na ebay wczoraj po poludniu za 345 dolcow. Chcialem kupic, bo nie mam malego dobrego szkla ale nikt nie odpowiedzial i poszlo.

Jest wyszukiwanie w zakończonych aukcjach.

http://cgi.ebay.de/NORITA...ksid=p1638.m122

IMHO to Takumar, miałem rację :-)

Piękny stan, prawdziwa perełka kolekcjonerska :-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
tanio.

po komisach leżą za 300-400 funtów..

pusio22
[Usunięty]
Oczywiscie strzelilem babola ale nie przeczytalem tytulu aukcji a tresc pobieznie i zapamietalem 1.4 a nie 1:4.
Dzieki Piotr za tipa, korzystam czesto z zaawansowanego szukania ale nie popatrzylem nizej, zacalem szukac na ichnich forach ale nic nie znalazlem.
Co do ceny... To, ze jest taniej to nie oznacza tanio. Ale jezeli ktos sie uprze to i tak kupi. Ale ebay to hazard, czasem warto poczekac i kupi sie taniej, za 50% sredno osiaganej ceny. A rzeczy do kupienia- rarytasy, ktore powinny sie pojawiac raz na rok, pojawiaja sie raz - dwa razy w miesiacu. To najwieksze targowisko swiata, ktore nigdy nie rozleci sie

Skocz do: