Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
home made tilt&shift hiper focal lens - czyli super dupe
http://manufactura.home.p...opic.php?t=1574
tu byl poczatek :evil:
a oto 2 pierwsze foty...
prosze bez porownan do zdjec ktore alkos prezentowal.... :evil:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Re: home made tilt&shift hiper focal lens - czyli super
Fafniak napisał/a:
http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=1574
tu byl poczatek :evil:
a oto 2 pierwsze foty...
prosze bez porownan do zdjec ktore alkos prezentowal.... :evil:

Kehym... Fafniak nie chcę Cię denerwować, ale to samo, tylko że zdecydowanie prościej, można osiągnąć stosując funkcje "soft focus" w Picasie :mrgreen: :-P

Pokaż inne przykłady :-)

dan napisał/a:
ehym... Fafniak nie chcę Cię denerwować, ale to samo, tylko że zdecydowanie prościej, można osiągnąć stosując funkcje "soft focus" w Picasie

czy aby napewno ? Umiesz ladnie poprowadzic pojawiajacca sie coraz mocniej nieostrosc? Ja tak niebałdzo - ale teraz to mam bezposrednio z aparatu...bez dlugich i dla mnie ciezkich zabaw w Ps-ie...
a na nastepne foty trzeba bedzie poczekac...jak bede mial czas :-P

Fafniak napisał/a:
czy aby napewno ? Umiesz ladnie poprowadzic pojawiajacca się coraz mocniej nieostrosc? Ja tak niebałdzo - ale teraz to mam bezposrednio z aparatu...bez dlugich i dla mnie ciezkich zabaw w Ps-ie...

Nie no, jasne, żeby uzyskać ciekawy efekt, trzeba sięgnąć po poważniejsze narzędzia. Podobno do PS-a są dobre pluginy pozawalające symulować efekty obiektywu z shiftem.

Fafniak napisał/a:

Zrób jakąś architekturę, coby ocenić przydatność tego rękodzieła :-)

dan napisał/a:
Zrób jakąś architekturę, coby ocenić przydatność tego rękodzieła

to mnie nie interesuje :-P :mrgreen:
ja szukam dziwnych "przebiegow" ostrosci i znieksztalcen... :mrgreen:

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006

dan miał na myśli architekturę z krwi i kości oraz tkanek miękkich :-P

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:
Fafniak napisał/a:
czy aby napewno ? Umiesz ladnie poprowadzic pojawiajacca się coraz mocniej nieostrosc? Ja tak niebałdzo - ale teraz to mam bezposrednio z aparatu...bez dlugich i dla mnie ciezkich zabaw w Ps-ie...

Nie no, jasne, żeby uzyskać ciekawy efekt, trzeba sięgnąć po poważniejsze narzędzia. Podobno do PS-a są dobre pluginy pozawalające symulować efekty obiektywu z shiftem.

Fafniak napisał/a:

Zrób jakąś architekturę, coby ocenić przydatność tego rękodzieła :-)

jasne ,że można zasymulować w ps . ale co to za przyjemność ? równie dobrze można z tym zdjęciem zrobić cokolwiek innego ..

a niektórzy,np ja , mają gigantyczną awersje do nadmiernego manipulowania obrazem. jak chce zrobić grafikę, to robie grafikę, ale nie udaje ,że to jest zdjęcie:)
ale bez emocji,to żaden atak (bo bywały długie i gorące dyskujsje na ten temat.. )

guerilla napisał/a:

jasne ,że można zasymulować w ps . ale co to za przyjemność ? równie dobrze można z tym zdjęciem zrobić cokolwiek innego ..

a niektórzy,np ja , mają gigantyczną awersje do nadmiernego manipulowania obrazem. jak chce zrobić grafikę, to robie grafikę, ale nie udaje ,że to jest zdjęcie:)
ale bez emocji,to żaden atak (bo bywały długie i gorące dyskujsje na ten temat.. )

IMO zabawy z shift&tilt są z rodzaju tych, gdzie i tak mocno ingerujemy w rzeczywisty obraz, najczęsciej w celu uzyskania konkretnego efektu. Jaką drogę wybierzemy, żeby ten zamierzony efekt uzyskać, żależy od wielu czynników m.in. od podejścia autora do tematu obróbki cyfrowej zdjęć.

Jeśli chodzi o mnie, to fotografię traktuję przede wszystkim jako sztukę. Nie przeszkadza mi to, że wielu artystów-fotografików korzysta z programów, jako środków wspomagających kreację. Czy tego chcemy czy nie, w obecnych czasach praca w cyfrowej ciemni stanowi bardzo często istotną część procesu twórczego. A i tak najważniejsze jest to, co widać na końcu :-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:
guerilla napisał/a:

IMO zabawy z shift&tilt są z rodzaju tych, gdzie i tak mocno ingerujemy w rzeczywisty obraz, najczęsciej w celu uzyskania konkretnego efektu. Jaką drogę wybierzemy, żeby ten zamierzony efekt uzyskać, żależy od wielu czynników m.in. od podejścia autora do tematu obróbki cyfrowej zdjęć.

Jeśli chodzi o mnie, to fotografię traktuję przede wszystkim jako sztukę. Nie przeszkadza mi to, że wielu artystów-fotografików korzysta z programów, jako środków wspomagających kreację. Czy tego chcemy czy nie, w obecnych czasach praca w cyfrowej ciemni stanowi bardzo często istotną część procesu twórczego. A i tak najważniejsze jest to, co widać na końcu :-)

niby masz racje, tzn masz. ale efekt efektem, a porównując sytuacje do np. alpinizmu, nie idzie o to żeby zdobyć szczyt, ale o to żeby zdobyć go jak najtrudniejszą i najlepiej nieznaną drogą. tak samo z foto jak dla mnie :) jednym słowem kończąc - idzie o zabawe, robisz tak, żeby jej było najwięcej dla ciebie samego: )

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak, zdjęcia zdjęciami, a czym ty teraz kibel przepychasz?

Jarek Dabrowski, - a zes sie uczepil :mrgreen: :-P - to oslona od przegubu polosi...- kupiona...nie wymontowana z mojego auta
\

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Fafniak, zdjęcia zdjęciami, a czym ty teraz kibel przepychasz?

gdyby nie to, że ma pod nickiem napis "beztalencie" pomyślałbym, że zazdrości :-P

dispar  Dołączył: 14 Kwi 2010
było to?!... trochę odświeżę zapomniany temat... kto chce niech kupuje :mrgreen: ceny przystępne:
http://www.rugift.com/pho...lens-pentax.htm
http://www.rugift.com/pho...lens-pentax.htm
pzdr

Skocz do: