Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Nawigacja GPS - dedykowana
No niestety zdajsei ze jestem nudny i upierdliwy ale temat powraca....
Era niestety troche sie wypiela na mnie jesli chodzi o palmtopa MDA w jakiejs dobrej cenie wiec.... chyba chialbym kupic jednka dedykowana nawigacje....
SONY odpada- mialem okazje uzywac
TOM TOM One XL (za ok 1000zl) - 70 % pokrycia Polski + kraje europy
Garmin 250W GP - kraje europy + Polska w stopni 95% okolo.... za 1200zl

Z tymi mialem doczynienia.....
Tom tom jest wedlug mnie bardzo przyjazny....
Garmin chyba szybszy..... (natomiast nei moglem dopatrzec sie opcji Pominiecia na trasie jakiegos miasta) - do tego trzeb adokupic jakiegos kondona na urzadzenie i kable usb....

ehhhh
zbyt duzo tego....
moze tym razem ktos pomoze....(a ja sie zdecyduje :roll: )

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Ale przysięgnij, że jak ci pomogą to przez miesiąc będziesz cierpliwie i wyczerpująco odpowiadał na pytanie "jaki obiektyw kupić do KxxxD?" :mrgreen: :-P

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
O! Czyżby Gwiazdor był fachowcem od GPS?
Dobrze wiedzieć kto się na czym zna na forum:))

Eeee.... fafniak poszedł spać....

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
mumonzan, nie. Ale to pytanie jest tak strasznie ogólne, że tylko wróżka może odpowiedzieć.
Kilku znajomych ma MPIO (jaki dokładnie model to nie pamiętam :roll: ) z Automapą i zasadniczo działa to znakomicie. Pomijając fakt, że jeden wgrał sobie program od TomToma, bo jest lepszy. Ale ma problemy z komunikacją z obiornikiem GPS. 8-)

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
A nie masz dylematu "dedykowana vs palmtop"?

Fajne sa Mio: http://www.mio.pl/

Mi lazi po glowie p560 bo nie tylko navi na nim mozna miec... wi-fi, bt itp...:-)

Pzdr
Spinner

mumonzan  Dołączył: 23 Kwi 2007
pytasz Fafniaka, czy Gwiazdora ??? :-P

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Jasne, ze Fafniaka ale kazdy moze sie wypowiedziec...:-)

Pzdr
Spinner

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ja mam w symbianowej nokii E50 wrzuconego TomToma. Z najnowszymi mapami spisuje się bardzo dobrze. Na małym ekraniku prezentuje się całkiem czytelnie. Dodatkowo są narzędzie do konwertowania punktów POI (np. fotorary) z Automapy (najaktualniejsze) do TomToma.
Na PDA podobno najlepsza jest automapa ale ja jakoś nie mam do niej przekonania.

Gwiazdor napisał/a:
Ale przysięgnij, że jak ci pomogą to przez miesiąc będziesz cierpliwie i wyczerpująco odpowiadał na pytanie "jaki obiektyw kupić do KxxxD?
- kurde wiedzialem ze tak bedzie :evilsmile:

Spinner napisał/a:
A nie masz dylematu "dedykowana vs palmtop"?
- mam , ale cenowo jest to niezbyt.... palmtop + mapy polski i europy - wychodzi bardzo duzo...
Co do E50 i nawigacji.....troche taki maly ekranik odpada....

Moge wydac max 1200zl
chce miec mape polski z jak najwiekszym pokryciem ulic - niekoniecznie samych numerow na tych ulicach (nie wiem czy jasno napisalem)
cche miec mapy europy (hiszpania/francja/niemcy/austria/slowacja/czechy/wegry/(a moze i tereny starej jugoslawii?)

Chce miec mozliwosc wziecia tez do lapy tej nawigacji i chodzenia z nia....

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
najlpiej kup palmtopa typu medion z win Ce, i wgrasz sobie co chcesz, nawet kilka programów.

grohu, - medion to cos w stylu yakumo.... - odpada - moze michu ktory jest ielkim fanem tej marki (yakumo) moze sie skusi...

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Fafniak, Rozmawialiśmy już na priv-ie na ten temat. W GPS nie ma 18-250mm, więc nie bedziesz miał i Jugosławii i numeru domu na Sadybie. Sam wiesz, że raz zakładasz 50/1,4 a czasami 300/2,8 i to w zasadzie wszystko. A rozmowy o MIO, HP, Symbianie, WMobile to są takie same jak wyższość Sigmy nad Tamronem.

[ Dodano: 2008-02-02, 09:54 ]
O ile nie jesteś z CIA lub KGB , bo oni mogą to mieć.

[ Dodano: 2008-02-02, 09:58 ]
A, że mówię prawdę to obejrzyj na Google Earth mapę Rędzikowa, to jest to lotnisko obok Słupska. Do czasu rozmów o tarczy, to lotnisko, było w internecie w jakości takiej jak lotnisko w np. Mirosławcu lub Bydgoszczy ( w każdym razie można było policzyc nity w samolocie), a dzisiaj , owszem coś tam widać. Reszta jest milczeniem...

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
Co do E50 i nawigacji.....troche taki maly ekranik odpada....

Też miałem co do tego wątpliwości - ale TomTom z jego izometryczną prezentacją drogi sprawdza się bardzo dobrze. Ekranu brakuje tylko wtedy gdy podglądasz wyznaczoną trasę. Mam też PDA i mógłbym zainstalować Automapę czy inny - ale mnie wystarcza TomTom w E50 (podkreślam słowo: mnie).
Najlepiej by było abyś obejrzał jak toto działa.

corn napisał/a:
więc nie bedziesz miał i Jugosławii i numeru domu na Sadybie

A tu się nie zgadzam. Tom ma fajne zestawy map typu "Polska, Czechy, Węgry, Słowacja plus główne drogi europy" Mam tam i numer domu na Sadybie i drogi osiedlowe w Belinie czy Paryżu (całkiem dokładne) Nie ma za to planów małych miasteczek i wsi (poza tymi czterema państwami) - tylko drogi przelotowe.
Pod Tym względem TomTom bije na głowę wszystkie inne.

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
Tomtom - świetny, wygodny w użyciu, nawet nie trzeba instrukcji obsługi, ale w Polsce tylko 34% pokrycia - sieć dróg dobrze pokryta i tylko duże miasta - reszta to punkty na mapie albo ewentualnie ulice bez numeracji - za to jazda po Niemczech - bajka
Automapa - bardzo dobre pokrycie, pokazuje także numery na mapie, mnie denerwuje bo lubi przełączać w widok 3D, interfejs trochę mniej intuicyjny, ale to kwestia przyzwyczajenia, na Polskę chyba lepsza - europy zachodniej nie mam to nie powiem
Tomtom i Automapa mam zainstalowane palmtopie iPAQ - chodzą dobrze, choć Automapa bardzo długo dogaduje się z odbiornikiem bluetooth, tomtom jest o wiele szybszy. Miałem jeszcze destinator 6 - program dobry ale współpraca z odbiornikiem bluetooth - totalna porażka.
Tomtom ładnie też chodzi na Symbianie (u mnie E65) ale jak dla mnie ekran trochę malutki i mniej wygodna obsługa

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A ktoś mi wytłumaczy co to znaczy 34% pokrycia? I co to jest 100% pokrycia? Że wszystko, co tylko jest na świecie się na takiej mapie znajduje? W sensie POIów, czy tylko, że każda, absolutnie każda droga się znajduje. Także taka przez pole, co nią Mietek traktorem na wykopki jedzie? Oraz wszystkie inne-inniejsze?
A czy jakość kategoryzacji dróg i POIów to nie ma znaczenia? Bo ja widziałem w CNE jakieś chaszcze, co robiły za szosę wedle mapy :-P

matb napisał/a:
Także taka przez pole, co nią Mietek traktorem na wykopki jedzie?

Właśnie w Niemczech tego doświadczyłem - zaznaczyłem najkrótszą trasę - tak mnie przez pola przeciągnęło, że przez moment kochałem polskie drogi :mrgreen: i to że takie drogi w Polsce nie mają pokrycia

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
chrzaszcz napisał/a:
zaznaczyłem najkrótszą trasę - tak mnie przez pola przeciągnęło, że przez moment kochałem polskie drogi

AutoMapa potrafi to w Polsce ;-)

lipalipski napisał/a:
AutoMapa potrafi to w Polsce

Dlatego że ma lepsze pokrycie niż tomtom - hmm.. zaczynam myśleć że słabe pokrycie to zaleta, a nie wada :?: :?: :?:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
chrzaszcz, trzeba nauczyć się definiować odpowiednio wyszukiwanie trasy. Natomiast dzięki temu łatwiej chociażby znaleźć objazd, kiedy wypadek na drodze, albo adres w małej miejscowości.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
chrzaszcz napisał/a:
Tomtom (...) w Polsce tylko 34% pokrycia

masz dosc stare dane - najaktualniejsze mapy tomtoma maja 70% pokrycia.
Mi bardo odpowiada interfejs tomtoma - jak jechalismy na IVPPDa, to Vader gadal wlasnie z tomtoma (tylko ze ze starszymi mapami) ;] Fakt, poza duzymi miastami bywa bardzo roznie.

Garmin chwali sie, ze ma pokrycie 100% Polski (City Nawigator Europe). Jesli chcesz miec od razu wszystko (cala europe), to Garmin bedzie na pewno rozwiazaniem bardzo dobrym. Dodatkowo, Garmin jest tak skonstruowany, ze mapy sa osobnym produktem, wgrywanym do odbiornika. Dzieki temu, mozesz do niego wgrac ogromne ilosci darmowych map, tworzonych przez pasjonatow, np gdybys chcial zeby Twoj garmin poprowadzil Cie po szlakach gorskich, wgrywasz mapy GPS-maniaka stad http://gps.astronet.pl/new/mapy-topo_pl_100.htm . Inne polecam stad http://ump.waw.pl/ . Majac TomToma w Symbianie, strasznie zazdroszcze garminowcom mozliwosci wgrywania tych darmowych perelek. No ale garmin wypuscil juz soft dla Symbiana, wiec chyba trzeba do tego przysiasc :evilsmile:

Skocz do: