kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
To co mnie zniechęca w olku to wolniejszy AF, szczególnie gdy światło marne i jeszcze jedna, może nawet wazniejsza rzecz - kolory na zdjęciach, fotki są jakieś wyblakłe.

Oglądałem rózne galerie zdjęć pstrykanych K10D i Olkiem i kolory z olka mi sie nie podobają.

Poza tym wizjer w olu jest marny i nie ma dodatkowego wyswietlacza na body :)
Bateria tysz słabsza.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tomecki napisał/a:
kris81pl, poczytaj trochę o lampach jakie możesz podłączyć do kadyszki, dużo tego nie ma niestety

3 Pentaksa, kilka Metza, ze 4 Sigmy i trochę Tumaksów, Soligorów i tym podobnego badziewia czyli mówiąc krótko nie ma z czego wybierać ;-)

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Miałem w ręku i Olka i K10d przez dłuższą chwilę. Jeżeli drażni cię wolny AF w Olku to.. po kupnie będzie cię drażnił jeszcze bardziej, bo nie dość że działa wolno to lampa go wspomagająca jest jak stroboskop i oślepia wszystkich tak, że lepiej się schować. Kolejnym minusem Afu są tylko 3 punkty, sądziłem kupując k10d że mnie nie interesuje ile ich mam ale korzystając z tego od czasu do czasu przyzwyczaiłem się i te 3 mnie ewidentnie drażnią. Poza tym skoro korzystałeś kiedyś z innych luster może warto być mieć wizjer odrobinę większy niż światełko w tunelu.

Serafion.

Ja mam analogowego olka IS100s.

Bywało że robiłem nim foty w słabym świetle, aparat ten nie dość że wtedy włącza spawarkę (a ma dual flash, ma czym świecić) to jeszcze i tak ustawi ostrośc raz na 5 prób.
Porażka.

Kiedyś w kościele na weselu było ciemnawo, jak włączyłem tą spawarkę to potem przez 5 minut państwo młodzi, ksiadz, swiadkowie i ja sam nie wiedzleiśmy dokładnie kto jest kim.

Oko spawacza :)

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Dokładnie to samo się obserwuje w ichnim lustrze.. a nie sądzę, żebyś na własnym weselu pannę młodą z księdzem lub teściową chciał pomylić :-P

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Fafniak napisał/a:
- ehhh nie lepeij kupic jakiegos dualkita Olego ?

Zwłaszcza, że E410 można mieć w dual kicie za 1700zł :shock:
Biorąc pod uwagę, że oba szkła są równie dobre jak "nasze" kity, a może nawet lepsze ;-) i ktoś nie myśli o FF :evilsmile: to jest to propozycja co najmniej dobra :idea:

kolory w olym mi sie nie podobają, a 410 oprócz wad 510 ma jeszcze wg mnie za mocne ostrzenie i za mały korpusik na moje grabiszcza :)

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
kris81pl, ostrzenie mozna zmniejszyć, pstrykać rawy ;-)
No z korpusem nic nie zrobisz... nie wiem czy nawet są gripy do tego modelu :-/

Jaki problem w tym aby zmniejszyć poziom wyostrzania jotpegów

plwk, on ostrzy za bardzo juz na najmniejszym poziomie ostrzenia

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Co do mnie to na początku obawiałem się przede wszystkim "niszowości" Pentax,a, że mała dostępność do obiektywów i akcesoriów, problemy z serwisem itd... Ale teraz to raczej mam problem z wyborem priorytetów zakupowych, bo taki wybór... :-)

kris81pl napisał/a:
on ostrzy za bardzo juz na najmniejszym poziomie ostrzenia

To tylko RAW-y

Dlaczego mnie zniechęcacie do Pentaxa :)

Mnie odpowiada w tym aparacie wszystko, tylko zaniepokoiły mnie posty o hot/dead pixelach i kłpotach z FF/bF.

Jezeli jednak:
- te złe pixele to rzadkośc
- FF/BF problem nawet jesli jest to byc moze nigdy go nie doswiadcze

no to za kilka dni bede pentaksiarzem

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Po co od razu k10, kup k100d super i zostanie Ci jeszcze na szkła :-) .

Zakup puszki to nie tylko kit+body.

Trza kupić jeszcze kartę SD min. 1GB,w k10 to pewnie się dodatkowe aku przyda,jakąś torbę,filtr uv ochronny na obiektyw itp.

W każdym razie też myślałem, że kupię najtańszą lustrzankę to mi starczy, ale obecnie jest worek bez dna :mrgreen: już na obiektywy wydałem więcej niż na samo body+kit...

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
kris81pl napisał/a:
Dlaczego mnie zniechęcacie do Pentaxa :)

Mnie odpowiada w tym aparacie wszystko, tylko zaniepokoiły mnie posty o hot/dead pixelach i kłpotach z FF/bF.

Nie występują te problemy do czasu gdy nie zaczniemy ich poszukiwać :mrgreen:

BTW - Ile hot/dead pixeli kwalifikuje matrycę do wymiany na gwarancji -jeśli takowa to obejmuje :?:

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
kris81pl napisał/a:
no to za kilka dni bede pentaksiarzem

Ja nie chcę Cię zniechęcać, ale z tego wszystkiego, najgorsze jest to Forum! To jest jakaś sekta, która robi ludziom "pranie mózgu"! Ja jeszcze rok temu myślałem, że im większa ogniskowa tym lepszy obiektyw, a ekspozycja to w sklepie na półce :-) A teraz to nie dość, że kupiłem tego przyciężkawego cyfraka, to jeszcze (nie wiem na jaki ****) zachciało mi się MZ-5n... Tak więc ratuj się chłopie pukiś cały :-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Gin Z Tonicem ma trochę racji ;-)
Jak chciałem kupić cyfraka hybrydę - wszyscy mówili kup lustrzankę ;-)
Jak kupiłem w koncu lustro to się okazało że dobre szkło kosztuje więcej od aparatu :-D
Najlepsze szkła to te które są najjaśniesze (czyt. szybkie) - tylko i tak musisz przymykac bo inaczej mydło. Więcej Mpix da lepszą rozdzielczość i większe szumy, no i wtedy potrzebujesz jeszcze lepszych/droższych obiektywów.

Kwadratura koła - oszaleć można. :mrgreen:

Jak 2 roki temu kupowałem fujika to w testach pisali, że obiektyw trochę ciemny 3.2 na szerokim i chyba 3.5 na długim końcu - jak ja mogłem tym robic foty ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
No i pozostaje jeszcze sprawa opony. :evilsmile:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
JackDeJack napisał/a:
(czyt. szybkie)

Nie należy wszystkiego tłumaczyć dosłownie.
Jesz gorącego psa czy bułkę z parówką?

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Markus napisał/a:
filtr uv ochronny na obiektyw itp.

To sobie odpusc. Jaki sens wydawac tysiace zlotych na zacne szklo i psuc sobie obraz z niego jakims filterkiem za pare peelenow ? Ochronne do obiektywu to sa dekielki ;-)

Skocz do: