kris81pl  Dołączył: 02 Lut 2008
Przewiduje w razie czego kilka stówek na torbe, filtry i karte.
Kitowy obiektyw starczy do moich celów. A dla narzeczonej dokupie makro i git.
Statyw już mam.

PS. Ile zapłace za jakieś rozsądne makro do Pentaxa? Może coś polecicie?

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Markus napisał/a:
filtr uv ochronny na obiektyw

Markus - poczytaj tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2653

[ Dodano: 2008-02-04, 23:13 ]
kris81pl - jakie filtry chcesz kupić?

Filtry?
Mam dość blade pojęcie o tym, ale polaryzacyjny circular i połówkowy.
UV raczej mi nie potrzebny, prowadze osiadły tryb życia na mazowszu.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
MKw napisał/a:
Markus napisał/a:
filtr uv ochronny na obiektyw itp.

Ochronne do obiektywu to sa dekielki ;-)

Szczególnie chronią (dekielki) podczas focenia nad morzem gdy bryza daje popalić.
Wolę ścierać słoną wodę z filtra jak z soczewki.
Zresztą w temacie filtrów są dwie szkoły - ja ze szkoły lamerskiej nie widzę degradacji po użyciu filtra UV i dobrze mi się z tym żyje.

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
kris81pl napisał/a:

PS. Ile zapłace za jakieś rozsądne makro do Pentaxa? Może coś polecicie?

dwa w jednym

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Ja sądzę, że to nie dlatego iż całe forum celowo zniechęca do wejścia w bagnet K. To może szok dla użytkowników, że ktoś nie chce D40x czy innego cuda. Poza tym na tym forum chyba rzadziej pojawia się wątek o poradę niż na innych forach systemowych (mogę się mylić)

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
JackDeJack napisał/a:
MKw napisał/a:
Markus napisał/a:
filtr uv ochronny na obiektyw itp.

Ochronne do obiektywu to sa dekielki ;-)

Szczególnie chronią (dekielki) podczas focenia nad morzem gdy bryza daje popalić.
Wolę ścierać słoną wodę z filtra jak z soczewki.
Zresztą w temacie filtrów są dwie szkoły - ja ze szkoły lamerskiej nie widzę degradacji po użyciu filtra UV i dobrze mi się z tym żyje.

Z tym przypadkiem oczywiscie nie dyskutuje. Niemniej jak czesto masz w Otwocku te sztormy ze Ci slona woda bryzga w obiektyw ?

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
siwyyy77 napisał/a:
Zwłaszcza, że E410 można mieć w dual kicie za 1700zł
A coś tam widać przez tzw. wizjer? W porównaniu z Pentaksami to jest przepaść głęboka niczym Rów Mariański.

MKw napisał/a:
Niemniej jak czesto masz w Otwocku te sztormy ze Ci slona woda bryzga w obiektyw ?

Bryza to taki podstawowy przykład. Dochodzą wylewni oratorzy, dziecięce paluszki (umazane aktualnym posiłkiem, lub tym z przed godziny :-) ), i profesjonalni znajomi oglądacze zachwyceni twoim sprzętem.
Właśnie z tych dwóch ostatnich powodów mam filtr na stałe. Na szybko ew. przetrę bezstresowo koszulą - wolę robić zdjęcia niż czyścić z namaszczeniem obiektyw aż zniknie ostatnia smuga.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
JackDeJack napisał/a:
Właśnie z tych dwóch ostatnich powodów mam filtr na stałe. Na szybko ew. przetrę bezstresowo koszulą

To ja bezstresowo obiektyw czyszczę koszulą.

Co wy się tak z tymi szkłami cackacie? Nie są z cukru i klika kropel wody ich nie rozpuści. A i powłoki, po chuchnięciu i przetarciu kawałkiem czystej, miękkiej szmatki lub koszuli powłokom krzywdy nie czynią.

lipalipski napisał/a:
Co wy się tak z tymi szkłami cackacie?

Zboczenie zawodowe.
Na codzień czyszczę optykę w maszynkach za które mógłbym sobie kupić 2-3 Sigmy 200-500 f/2.8 EX DG - to i nawyki ostrożności pozostają ;-)

A jak spisuje się i jak często uzywacie w K10D stabilizacji obrazu?
Czy stabilizacjia matrycy jest istotną funkcją do brania pod uwage w wyborze aparatu?

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
kris81pl napisał/a:
A jak spisuje się i jak często uzywacie w K10D stabilizacji obrazu?
Ja cały czas. Ale stabilizacji nie używa się, chyba tylko na statywie.

kris81pl napisał/a:
Czy stabilizacjia matrycy jest istotną funkcją do brania pod uwage w wyborze aparatu?

Moim zdaniem zupełnie nieistotną funkcją przy wyborze aparatu. Zawsze przecież można kupić stabilizowane obiektywy. Istotna jest tylko cena obiektywów ze stabilizacją.

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
gin z tonikiem

Popieram, że cały czas, może jest ona jakoś tak podświadomie zawsze pozostaje włączona ale naprawdę pozwala wykonać nieporuszone zdjęcie z krótszym czasem. Parę ujęć więcej wydaje się możliwych dzięki temu. Tymbardziej, że przy odpowiednio jasnym obiektywie można się pokusić o zdjęcia wieczorną porą i nie trzeba tachać statywu. Dla mnie był to duży motywator

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
lipalipski napisał/a:
kris81pl napisał/a:

Moim zdaniem zupełnie nieistotną funkcją przy wyborze aparatu. Zawsze przecież można kupić stabilizowane obiektywy. Istotna jest tylko cena obiektywów ze stabilizacją.

A tam. Statyw wystarczy. Czasem nawet monopod.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
gin z tonikiem napisał/a:
Olek jest niezły, ale jednak mimo wszystko, system 4/3 jest mniej "lustrzankowy" od Pentax,a. Ale wybór należy do Ciebie.

Kolega z pracy nie chciał mnie słuchać i przed wakacjami kupił sobie Olka (lustrzankę) ;-) Ale stwierdziłem, że nie ważna firma, bo lustrzanka to lustrzanka... zdjęcia robi tak, jak każe jej fotograf ;-) Oczywiście kupił z kitem i przed wakacjami chciał dokupić jakieś dłuższe i niedrogie tele. Szukaliśmy oboje, bo ja też potrzebowałem (wakacje - wiadomo). Akurat był problem z dostępnością Pentaka 50-200, więc (za grosze) kupiłem Tamrona 70-300. Poleciłem mu to samo, ale... Tamron niestety w wersji 4/3 tego szkła nie produkuje :cry: A szkła Zuiko owszem są fajne, ale... trochę drogie, więc kolega do dziś nie ma dłuższego tele :-P

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
andrusz napisał/a:
A szkła Zuiko owszem są fajne, ale... trochę drogie, więc kolega do dziś nie ma dłuższego tele

Niech kupi Sigmę 55-200. Jest na 4/3 - wychodzi 110-400, tania prawie jak barszcz (600zł) i całkiem niezła optycznie.
http://wrotniak.net/photo/oly-e/si-055-200.html

EDIT: A swoją drogą, Olympus ZUIKO DIGITAL 40-150mm F4.0-5.6 kosztuje też tylko 600zł.

andrusz napisał/a:
andrusz
Jędrek

andrusz napisał/a:
Kolega z pracy

andrusz napisał/a:
Szukaliśmy oboje

:mrgreen:

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
andrusz napisał/a:
Tamron niestety w wersji 4/3 tego szkła nie produkuje

Tamron zdaje się nic do 4/3 nie produkuje. Ale wydaję mi się, że Olek ma dwa wcale niedrogie i niezłe tele do tysiąca zł.

Skocz do: