spox73  Dołączył: 19 Mar 2007
16-45 to fajny obiektyw. Mam i nie zamienie na nic innego. Abberacje bywają, ale nie mają większego znaczenia. Jest naprawdę ostry. Co do 12-24 to mam wrazenie ze to rybie oko na analog. A te jak wiadomo nie zawsze sa doskonałe. Przy cyfrze może to dawać średni efekt bo mamy środek kadru z największą beczką. Z tego co się orientuje to jest jeszcze 10-17 DA pentaxa i to bylby prawdopodobnie dobry obiektyw do uzupelnienia 16-45.

[ Dodano: 2008-02-04, 12:26 ]
Chyba jednak to nie rybie oko i nie na analog. Coś mi się pokręciło.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
spox73 napisał/a:
Z tego co się orientuje to jest jeszcze 10-17 DA pentaxa i to bylby prawdopodobnie dobry obiektyw do uzupelnienia 16-45.

Za to SMC-DA 10-17 to właśnie rybie oko :-)

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
No to co - nikt nie ma RAWa z 16-45 pod światło na pełnej dziurze?
RAWa z 12-24 z abberacjami już znalazłem ale 16-45 nigdzie nie ma.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Samp napisał/a:
spox73 napisał/a:
Z tego co się orientuje to jest jeszcze 10-17 DA pentaxa i to bylby prawdopodobnie dobry obiektyw do uzupelnienia 16-45.

Za to SMC-DA 10-17 to właśnie rybie oko :-)

I jest fajnym uzupełnieniem DA12-24 - DA10-17 kończy się tam, gdzie rektalinearne 12-24 zaczyna, a do tego przy 17mm jest to już niemal normalnie wygladający szeroki kąt.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Canin napisał/a:
No to co - nikt nie ma RAWa z 16-45 pod światło na pełnej dziurze?
RAWa z 12-24 z abberacjami już znalazłem ale 16-45 nigdzie nie ma.

te aberacje to nie wiadomo do końca- wielu ludzi mówi że są ale ich nie widać, inni mówia że nie ma ale widać albo że nie ma i nie widać.

do tego testy : photozone.de mówi że super ostry+ aberracje, za to dpreview.com w swoim teście mówi że ostrość niewiele lepsza niż z kita za to żadnych aberracji..

więc jednym słowem- nie ma co się przejmować prawdopodobnie.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
u mnie są i widać. Nie wiem czy to kwestia obiektywu, czy własciwości AC akuratnie, ale pojawiają się w określonych warunkach. Czasem ostry kontrast, drzewo, niebo i ani śladu AC, generalnie pojawiają się kiedy scena ma dużą rozpiętość tonaalną, i pojawiają się głównie na granicy bieli, i to raczej nie z czarnym, ale z niebieskim, zielonym... ja z tym walcze w ten sposób, żę robie -2/3--1 EV i najwyżej potem wyciągam z rawa. łatwiej mi w ten sposób wyciągnąć cienie, niż potem zwalzyć AC bez szkody dla kolorów zdjęcia.
:No, ale ja lamer jestem...

[ Dodano: 2008-02-05, 20:51 ]
acha, chcesz tego rawa z AC jeszcze?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
ja też poproszę jeśli można (rawa!)

Pozdrawiam

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
oki, ale jutro, bo z domu mi nie chce wyjść, mam jakiś minimalny aplołd.

Skocz do: