lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
gin z tonikiem, 24-60/2.8 jest wyraźnie mniejszy. I trochę tańszy.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
I wg wszystkich dotychczasowych ocen zdecydowanie kiepski.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
Dada: ale kiedy bedzie ten tamron 10-24? Pewnie przed wakacjami na naszych polkach, a mi pol sezonu ucieknie...

co do 18-250 - to jest on praktycznie identyczny z malym kitem oraz identyczny z duzym kitem (50-200) - ma o kilka procent lepsza / gorsza rozdzielczosc zaleznie od ogniskowej, ale - miesci sie w jednym sloiku. to jest wlasnie ten atut, za ktory jestem gotowy doplacic (50-200 kosztuje ok. 700PLN, kita krotkiego mam). Nie mam sie co czarowac - do moich zastosowan i umiejetnosci, to szklo to i tak za duzo (drukuje 10x15).

krotsze zoomy - ok, jasniejsze, lepsze - ale i tak ich nie wykorzystam. z kita w sloneczny dzien to jestem bardziej niz zadowolony - wiec sama zamiana na 17-50/2.8 czy 24-70/2.8 oczywiscie poskutkowalaby lepsza jakoscia, z tym - ze moglbym sie nia podniecac co najwyzej przy ogladaniu tego 1:1 na monitorze, a dalej nie mialbym tele. z drugiej strony, nawet jasne swiatlo nieraz nic nie da - w domu czasem mam problemy z FA 50/1.4 zeby zmiescic sie w iso200.

czego wiecej mozna chciec od tego:
http://www.pbase.com/came...35_63_di_ii_ld_

ps. chyba sam probuje sie upewnic w swoim typie ;) ale ogolnie chodzi o to, ze biore rower, jade na miasto na szyi mam body z 18-250 i robie _wszystko_ co chce, bez plecakow, bez zmiany obiektywu. obiektyw wylacznie 'na zewnatrz' i wylacznie w ladne dni.

Nie mniej - bardzo Wam wszystkim dziekuje.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
webjay napisał/a:
co do 18-250 - to jest on praktycznie identyczny z malym kitem oraz identyczny z duzym kitem (50-200) -
No nie tak całkiem- bo jest ciemniejszy na długim końcu. Światło 6,3 to naprawdę ciemny obiektyw, a biorąc pod uwagę, żeby jako tako zachować sensowny czas naświetlania przy 250 mm ( nawet z SR ) to naprawdę duuuużo światła trzeba przy takim obiektywie. Jednak jeśli z kita jesteś zadowolony i Ci wystarcza, to zupełnie serio rozważałbym dołożenie do niego Sigmy, lub Tamrona 70-300. Wyjdzie Ci taniej , ogniskowa dłuższa o 50 mm, a i światło trochę lepsze. Naprawdę wymiana obiektywów nie jest niczym kłopotliwym, a tylko jeden obiektyw więcej nie stanowi też takiego wielkiego nadbagażu. :mrgreen:

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Dada napisał/a:
No nie tak całkiem- bo jest ciemniejszy na długim końcu. Światło 6,3 to naprawdę ciemny obiektyw

nie jest tak ciemno iso400 czasy nie będą aż takie krótkie a i tek pewnie trzeba będzie przymknąć do f/8 aby sensownie coś z tego wyszło

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Tamrona 18-250 - polecam, jako uniwersalny zoom sprawdza się znakomicie. Oczywiście ma swoje wady ale IMO więcej ma zalet. Do amatorskiego wykorzystania nadaje się znakomicie. Osobiście używam i jestem bardzo zadowolony.

Sigma 10-20 - nie mam ale wiem, że to świetny obiektyw. Naprawdę pierwsza klasa!

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cześ napisał/a:
Tamrona 18-250 - polecam, jako uniwersalny zoom sprawdza się znakomicie. Oczywiście ma swoje wady ale IMO więcej ma zalet. Do amatorskiego wykorzystania nadaje się znakomicie. Osobiście używam i jestem bardzo zadowolony.

No to wpadłeś - cóż, sam się podłożyłeś :evilsmile:
Cześ, udostępniłbyś jakieś foty bez wyostrzania w pełnej rozdziałce.

Inżynier  Dołączył: 13 Lis 2006
marucha,

po co ci inne fotki, zadzwoń do kolegi- umówimy się, zrobimy rajdzik, sam sobie pofocisz.

Inżynier, a gdzie żeś Ty bywał, jak Cię tu nie było????? Witaj :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Rajdzik do Wawy???

Inżynier  Dołączył: 13 Lis 2006
Marucha,

po kiego do W-wy? :shock: Źle Ci w Krakowie? No chyba, że Ciebie tam poniosło :oops: .
W piątek wracam z nart. Może w niedzielę? :mrgreen:

Inżynier napisał/a:
Może w niedzielę? :mrgreen:

Już zbieram ekipę...

Skocz do: