Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
Najlepsze kombinacje.
Cześć!

(tytuł to tylko takie wyrażenie, wiadomo, że nie ma najlepszej kombinacji)
Jako, że w darkroomie jest "mało" postów, a przed komputerem nudno, postanowiłem napisać ten temat. :-)

Chodzi o dobre (tzn. najlepsze z tych wymienionych filmów i wywoływaczy) kombinacje filmu z wywoływaczem. Z niskoczułych: Ilford FP4+ i Fuji Acros 100 a z wysokoczułych: Ilford HP5+, Fuji Neopan 400 i Kodak Tri-x. Wywoływacze to te bardziej popularne: D76, Xtol (teraz go używam), R09, Microphen itp.

Pozdrawiam! :-B

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Maciej napisał/a:
(tytuł to tylko takie wyrażenie, wiadomo, że nie ma najlepszej kombinacji)

No wlasnie, bo wlasnie mialem napisac, ze nie ma najlepszej kombinacji, sa tylko ulubione :-)

Np: z moich to Neopan 400 + Rodinal 1+50

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
oooo! toś mnie zaskoczył... ja myślałem, że Ty głównie w x-tolu kąpiesz...

parę dni temu w końcu wykąpałem neopana 400@1600 w w27 (fomadon excel). stock, 20 stopni, 9 minut (tak mi z proporcji w odniesieniu do oryginalnego x-tola wyszło). no i jak na razie zachwytu nie ma. owszem, wyszło całkiem fajnie, ale szczegółów w cieniach brak. tak sobie myślę, że następna rolka pójdzie w 1+1.

a próbowałeś wołać forsowanego neopana (400@1600) w r09 (prawie rodinal)? bo r09 to zdecydowanie mój ulubiony wywoływacz. w połączeniu z fomą 200 daje rewelacyjne efekty (w stężeniu 1+100).

alkos, możesz też napisać dlaczego ulubiona? Dlaczego akurat ten film z tych trzech i dlaczego ten wywoływacz oraz jaki wyjdzie efekt z tego połączenia.

Mam małą prośbę! Powstrzymajcie się chwilę od off topów, póki ktoś mi nie udzieli kilku odpowiedzi! :evilsmile: :roll: :-P

ryve napisał/a:
oooo! toś mnie zaskoczył... ja myślałem, że Ty głównie w x-tolu kąpiesz...

No wlasnie probowalem wrocic, ale za miekkie toto.. ziarna mi brakuje... wlasnie eksperymentuje z xtolem 1+2 i rodinalem 1+50 w proporcjach 1:2 :-D

ryve napisał/a:
wyszło całkiem fajnie, ale szczegółów w cieniach brak. tak sobie myślę, że następna rolka pójdzie w 1+1.

To ci na szczegoly w cieniach nie pomoze. Przeswietl troche albo przyloz sie do skanowania :-P

ryve napisał/a:
a próbowałeś wołać forsowanego neopana (400@1600) w r09 (prawie rodinal)?

E, nie pamietam, pewnie tak ;-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Moja ulubiona kombinacja ostatnio to FP4 i D23.

D.M.M.  Dołączył: 20 Cze 2007
Moja ulubiona to FP4+@100 + Rodinal 1+200

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
A moja ulubiona ostatnio kombinacja - FP4@125 w rodinalu 1+25,

pozdrawiam,
Marcin

A kto z Was próbował Acrosa?

alkos, dlaczego akurat Neopan a nie HP5+? Neopana też da się tak dobrze forsować? Jak z ostrością, kontrastem i tonalnością?

Maciej napisał/a:
A kto z Was próbował Acrosa?

No ja próbowałem - jak dla mnie rewelacyjny film, super drobne ziarno, wysoka ostrość, bardzo ładna tonalność i w miarę łatwy w obróbce. Używałem w kombinajcach z rodinalem (1+50, 1+100), bardzo polecam spróbować!

pozdrawiam,
Marcin

A jak się ma do FP4+?

Bo tak pomyślałem, że trzeba wreszcie trochę osiąść i znaleźć jakąś świetną kombinację, w której będę mógł pewne rzeczy przewidzieć, już podczas robienia zdjęć.
Chyba na razie porobię dużo na HP5+ i FP4+, bo niestety w http://www.fotograf-sklep...592248b73497f81 nie ma Fuji dla średniego. A na allegro to już 4 zł drożej niż Ilfordy w tym sklepie.
Dla 35mm są w tym sklepie i to nawet taniej niż Ilford (neopan), ale nie będę miał takiej samej kombinacji dla 35mm i MF.

Maciej napisał/a:
A jak się ma do FP4+?

No to jest zupełnie inna bajka - acros: super ostrość, małe ziarno; FP4: większe ziarno, ładna ostrość +efekt brzegowy (oczywiście zależny od wołania, ja oba wołałem w rodinalu). Oba mają ładną tonalność, ale zupełnie inaczej wyglądają, i, jeśli chodzi o mnie, bardziej mi się podoba efekt z FP4 niż z acrosa (oba w rodinalu), acros jest być może (jak dla mnie) zbyt analityczny a FP4 jest po prostu cholernie ładny (chociaż parametry "na papierze" ma gorsze niż acros). Po prostu trza obydwu spróbować i samemu ocenić...

pozdrawiam,
Marcin

[ Dodano: 2008-02-05, 22:48 ]
Maciej napisał/a:
Bo tak pomyślałem, że trzeba wreszcie trochę osiąść i znaleźć jakąś świetną kombinację

No ja też tak już myślę od paru lat i jakoś nie mogę się zdecydować ;-)
Ale skłaniam się ku tmax100, fp4, hp5 zależnie od porządanego efektu...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Maciej, jak sam nie sprobujesz, to sie nie dowiesz :-P Moze to banal, ale bardzo prawdziwy.

Sprawdz z jednym wywolywaczem kilka filmow. Bedziesz juz cos wiedzial...

dan, co prawda to prawda! Jednakże chyba w ciemno wybiorę HP5+ i FP4+, bo są tańsze i bardziej dostępne.
A wywoływacz to inna sprawa. :evilsmile: Spróbuję z Xtolem, D76 i R09.

Maciej napisał/a:
alkos, dlaczego akurat Neopan a nie HP5+? Neopana też da się tak dobrze forsować?

N ziarenko ma zgrabniejsze. Hp5 też fajny...

[ Dodano: 2008-02-05, 22:27 ]
dan napisał/a:
Sprawdz z jednym wywolywaczem kilka filmow. Bedziesz juz cos wiedzial...

Tak, ale zeby moc ocenic o co chodzi z tymi roznicami, musi zrobic te same sceny na tych filmach (w tym samym swietle :-P ) albo po 20-30 sztuk kazdego rodzaju.... Nie przesadzam w tym momencie...

Ciekaw jestem czy jak dałbym Wam kilka kombinacji negatywów z kilkoma wywoływaczami, tych samych scen z tym samym światłem, czy byście rozpoznali, które jest które. :evilsmile: Pewnie nie. :-P

HP5+ i FP4+ można sprawdzić z Xtolem, D76 i R09... Ponoć świetnie wychodzi w D76.

Maciej napisał/a:
Ciekaw jestem czy jak dałbym Wam kilka kombinacji negatywów z kilkoma wywoływaczami, tych samych scen z tym samym światłem, czy byście rozpoznali, które jest które. :evilsmile: Pewnie nie. :-P

Heheheehehhe tez tak myslalem... i Dan mnie zaskoczył... ;-)

Maciej napisał/a:
Ponoć świetnie wychodzi w D76

Ponoć... ponoć.... ponoć...... ...........

I co, da sie wysnuc konkretne wnioski na podstawie tych przykładów?

Moim zdaniem nie.

Maciej napisał/a:
Jak?

Ano niezle zgadywał.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:

Maciej napisał/a:
Jak?

Ano niezle zgadywał.

Nieźle jak na temat, a w ogóle to słabo (bo większości nie trafił, chyba z 50%)
:)

Skocz do: