dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Po angielsku mowia na to light fall-off. Ja nie widzialem jeszcze szerokokatnego obiektywu, ktory tak sie nie zachowuje - szczegolnie, gdy w kadrze jest niebo w pelnym sloncu. Ja tam bardzo lubie ten efekt.

dz.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
dzerry napisał/a:
Ja nie widzialem jeszcze szerokokatnego obiektywu, ktory tak sie nie zachowuje -
Ja też i wcale mi to nie przeszkadza.
plwk napisał/a:
widział winietę w wizjerze na analogu
Owszem, ale minimalnie w ME S, natomiast na klatce negatywu widać wyraźnie przycięte rogi, ale jak pisałem, jeśli wykadrować , tak około 80 % z klatki , to już jej nie ma.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Dada napisał/a:
tak około 80 % z klatki , to już jej nie ma.

to trzeba by podpiąć pod zenita, który dawał jakieś 60-70% kadru na matówce, dokładnie kadrować i nawet zapas zostanie! :)

swoją drogą, oprócz winiety to na kliszy to powinno być mega ostre szkło, mam rację.. ?

guerilla napisał/a:
powinno być mega ostre szkło, mam rację
Nie wiem jeszcze, bo w niedzielę zdążyłem jedynie wywołać negatyw i popatrzeć na niego i zaraz musiałem wyjechać.

[ Dodano: 2008-02-05, 22:35 ]
DA 21/3,2@3,2 ponownie .Linki do pełnej rozdzielczości:

http://files.myopera.com/...86/IMGP8539.jpg
http://files.myopera.com/...86/IMGP8533.jpg

Żaba zasłużyłeś na golonkę :mrgreen:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
:mrgreen:

dziwnym nie jest 8-)

Dada do usług ;-)

A jak Ci się teraz DA widzi ?

Jak dla mnie jest ok, na brzegach faktycznie miękki, ale to chyba jedyny zarzut i w mojej ocenie niezbyt poważny. Mniem się podoba proszę ja Pana i chętnie na ZPPD wypróbuję. Tak sobie myślę, że w połączeniu z K100d to musi być piękny zestaw na ulicę :-D

Jeszcze raz gratuluję.

A tak za całą trójkę, bo bym zapomniał, I HATE YOU :!:

[ Dodano: 2008-02-05, 22:59 ]
Taaa, zmniejszyłem do 50% i F11 co by mi opera zdjęcie pokazała na cały ekran. No troszkę mi tego ekranu brakło :mrgreen: Przy takim lekkim zmniejszeniu bdb :-)

Żaba napisał/a:
na brzegach faktycznie miękki
Ciekawe, że na mniejszych odległościach taki nie jest. Ale jak na 3,2 to wg mnie jest OK. Ja w każdym razie już bardzo go lubię. Chyba moja Sigma 2,8 przestanie być standartem, a może nawet jej poszukam nowego pana. :-P

Ja myślę, że na miasto to on jest bomba. Teraz używam Sigmy 24/2.8 i jak sobie pomyślę, że mógłbym mieć jeszcze szerzej :-D HEHEHEHE..
Nawet poświęciłbym te pół działki światła, zwłaszcza, że teraz zdjęcia głównie robię na ISO 1600 to nie byłoby problemu z czasami (jednak do B&W wysokie ISO jest lepsiejsze niż niskie, ładnie szumi :mrgreen: )

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Obejrzałem te oba zdjęcia z linkow w pelnej rozdzielczosci i musze przyznac, ze mi sie nie podobaja. Np. zdjecie z mostem - cale te kamyczki sa nieostre, most tez mydlany. Na pierwszym zdjeciu tez rzeczywiscie poza centrum kadru jest mydelko. Do tego wciaz mam wrazenie przeostrzenia, jakies to wszystko postrzepione.

Moze to ze mna cos nie tak ale ten Ltd zupelnie mi sie nie podoba.
Moze zapodasz wiecej tych sampelkow?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
A ja mam pytanie natury technicznej. Bo ten obiektyw nie ma pierścienia przysłon - czy to oznacza, że z ME-Super jest dostępna jedynie f22? Czy może w Limitedach przysłona jest standardowo w pełni otwarta?

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
nie wydaje się Wam że ocena obiektywu po dwóch zdjęciach to lekka przesada, moja żona używa go już ponad pół roku głównie do obiektów i ulic w Krakowie i bardzo sobie go chwali i zdjęcia zdecydowanie lepsze niż tutaj pokazane, wypada gorzej niż 40LTD, ale od kiedy ma 21 jakoś 40 została odłożona na półkę

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
No własnie wydaje się. Dlatego poprosiłem o więcej sampli, bo te 2 nie świadczą dobrze o szkle. Przynajmniej wg. mnie.

predoo, a może Ty byłbyś w stanie wstawić kilka sampli z tego obiektywu?

amatorszczyzna Dołączył: 12 Paź 2006
21 LTD - jak się zachowuje...
Witam,

raczej zaglądam niż piszę ale tym razem zrobię wyjątek ;-)

długo się biłem z myślami czy kupić 21, światło w przypadku tego szkła _bywa_ problemem, i w życiu codziennym naprawdę bywa... jednak... kupiłem i naprawdę nie żałuję ;-)

mam go od niedawna, wrażenia - mały, kompaktowy, dyskretny, cichy (!) podstawowe szkło do K100D - zastąpił 35/2. Tutaj pierwsze sensowne sample "użytkowe"

http://wszystkoplynie.blo...0&max-results=1

- niestety nie robię ścian i kresek ;-) ale powyższe mogę wyslać w .PEFach na dowolny adres e-mail. Jakiś czas temu sam pytałem na forum o 21 LTD i była bida, więc wiem jaki może być z tym problem i jeśli ktoś jest z wawy, nie widzę najmniejszego problemu, żeby umówić się na spotkanie i dać zbadać organoleptycznie, natrzaskać sobie własnych sampli i poczuć te szkło.

Pozdrawiam
Marcin

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
a jak jest z porównaniem do klasycznych 28mek?

czy to jest świetna stałka czy nie jednym słowem ;-)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Dada, Opera rules. Używam ją. Widzę, że będziesz zadowolony z tego Ltd. Gratuluję zakupu. Sam zastanawiałem się nad zakupem tej 21nki, ale przeszkadza mi w zakupie fakt posiadania Sigmy 12-24. Wiem, ciemna jak noc, ale co zrobić.

kudel  Dołączył: 11 Mar 2007
obejrzałem te sample i jestem szczerze zawiedziony, niby fajna ogniskowa jako 'standard' do cropa, szkło ciemne więc nastawiałem się na to, że ostre od pełnej dziury... ale mydło na rogach jest dla mnie zupełnie nie do zaakceptowania...

miałem podobny problem z A28/2.8 i podobne zachowanie (ostry w środku, mydło na brzegach - na cropie!) szybko pozbyłem się tego szkła... choć w tym wypadku to raczej było uszkodzony obiektyw (nie miałem innej A28/2.8 w ręku)

chętnie bym pogratulował, ale jakoś nie potrafię...
(a może przymknięty o jedną działkę nabiera rumieńców? - za leniwy jestem na szukanie sampli w sieci;))

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
piotrecius napisał/a:
Bo ten obiektyw nie ma pierścienia przysłon - czy to oznacza, że z ME-Super jest dostępna jedynie f22?
Tak.

Nie oglądanie zdjęć w maksymalnej rozdzielczości znacznie poprawia sprawę ;-)
:mrgreen:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Dada, to sa JPG-i prosto z puszki? Czy moze RAW-y? Dla mnie wygladaja jakby byly mocno odszumione (rozmycia) i przeostrzone.

Skocz do: