Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
alkos napisał/a:

Moim zdaniem nie.

No jasne, że nie.
Ale jakoś mi się podobają te w Xtolu.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Maciej napisał/a:
Ale jakoś mi się podobają te w Xtolu.

A to skanowane i na czym czy odbijane i na czym? Wyostrzane i jak czy nie? Jak zmniejszane? Jak odwracane z negatywu? Widzisz, zmiennych "internetowych" jest tyle ze zapomnij o ocenianiu kombinacji po miniaturkach....

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
alkos napisał/a:
Widzisz, zmiennych "internetowych" jest tyle ze zapomnij o ocenianiu kombinacji po miniaturkach....
Wiem... Nie mam nawet zamiaru tego oceniać w Internecie. Sam sprawdzę.

Mam już nawet pomysł jak. :-) Postawię aparat na statyw, wybiorę jakiś kadr i wypstrykam całą rolkę w tym samym kadrze. W ciemni potnę film na trzy kawałki i pierwszy wymoczę w Xtolu, drugi w R09 a trzeci w D76. Można nawet dwa filmy tak wypstrykać, żeby sprawdzić jeszcze jakie stężenie danego wywoływacza jest najlepsze.
Potem mógłbym nawet wysłać to jakiemuś doświadczonemu użytkownikowi skanera i on by przedstawił wyniki.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Maciej, nie szkoda Ci na to czasu i pieniedzy? 8-)

Mysle, ze na nic bedzie super kombinacja (o ile w ogole uda Ci sie ja znalezc...), jesli zdjecia nie beda trzymaly poziomu. Na tym sie skup :-)

Czasem uda sie zgadnac jaki to film, bo w pewnych sytuacjach wychodza charakterystyczne cechy dla danego materialu. Ale odgadnac kombinacje film+wywolywacz?! No f***n way...

Ja sam chyba zostane przy Xtolu, mimo, ze daje rozciapciane ziarno :-P Bede probowal w nim rozne filmy. Teraz pewnie te Ilfordy (400-ki), ze sklepu ktory podales (dzieki :-B ).

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Sluchajcie - a jak "dedykowane" zestawy producentow? No nie wiem, np APX w Rodinalu, Tmax w takim wywolywaczu, Hp5 w microphenie czy czyms tam :?: :-P

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Sluchajcie - a jak "dedykowane" zestawy producentow? No nie wiem, np APX w Rodinalu, Tmax w takim wywolywaczu, Hp5 w microphenie czy czyms tam

Dla mnie ostatecznie ostaly sie dwa rodzaje wywolywaczy: te, ktore zostawiaja ziarno nieruszone (Rodinal, Fx1, fx2, Neofin) i te, ktore rozciaptuja (d76, xtol, perceptol...) ... Wole te pierwsze a reszta nie ma znaczenia.... :-P

dan napisał/a:
Mysle, ze na nic bedzie super kombinacja (o ile w ogole uda Ci sie ja znalezc...), jesli zdjecia nie beda trzymaly poziomu. Na tym sie skup :-)

I to jest właśnie prawidłowa konkluzja tego wątku.
Maciej napisał/a:
W ciemni potnę film na trzy kawałki i pierwszy wymoczę w Xtolu, drugi w R09 a trzeci w D76.

Nie musisz, juz to robiłem :-P

http://pad.alkos.info/tests/xtolfx1/dev.html
http://pad.alkos.info/tests/grain/dev2.html
http://pad.alkos.info/tes...polypvsapx.html
http://pad.alkos.info/tests/leitzdev/leitz.html

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
alkos, a probowales zrobic porownania tych samych motywow w roznych rozcienczeniach i stocku xtola?

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Kurka, Rodinal (=R09?)... a jeszcze niedawno ktos w Darkroomie (Wiktor?) strasznie zjechal ten wywolywacz... :shock: Ja nim robilem (1+100) i fajnie bylo (wydajny i po wolaniu do zlewu co mi pasowalo) - jak Alkos najczesciej go rozcienczasz?

Jeszcze jedno - ktos testowal Tmax w dedykowanym wywolywaczu? Szukam baaardzo ostrej, do wiekszych powiekszen, kombinacji... Moze Delta 100 w jakims specjalnym wywolywaczu?

Pzdr
Spinner

alkos napisał/a:
Wole te pierwsze a reszta nie ma znaczenia....

Szkoda, bo wolalem tonalnosc z wczesniejszych Twoich zdjec :-P Byly czarno-biale, a teraz sa szaro-bialo-szare :-P

milo napisał/a:
alkos, a probowales zrobic porownania tych samych motywow w roznych rozcienczeniach i stocku xtola?

Nie, ale nigdy nie widzialem wiekszej roznicy.

Spinner napisał/a:
jak Alkos najczesciej go rozcienczasz?

1+50.

dan napisał/a:
Byly czarno-biale, a teraz sa szaro-bialo-szare :-P

A, nie, to Neopan 1600 :-P

A to?

albo to?

(n400)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
a swoją drogą - Neofin to podobny do HC-110 wywoływacz chyba..?

guerilla napisał/a:
a swoją drogą - Neofin to podobny do HC-110 wywoływacz chyba..?

Neofin Blau to niemal FX-1.
Hc110 tez zmiekcza :-P

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
Spinner napisał/a:
Jeszcze jedno - ktos testowal Tmax w dedykowanym wywolywaczu? Szukam baaardzo ostrej, do wiekszych powiekszen, kombinacji... Moze Delta 100 w jakims specjalnym wywolywaczu?

Noo TMax100 to rzeźnik ostrości, film bardzo analityczny, polecam bardzo w firmowym TMax RS podobnie jak w Paterson FX39 czy Paterson Aculux2, a do delty100 kup DDXa lub możesz także wymoczyć w Patersonie FX39,

pozdrawiam,
Marcin

tilt napisał/a:
Noo TMax100 to rzeźnik ostrości,

Nie powiedzialbym. Ma b. drobne ziarno, ale wyglada nieco miekko... Delta 100 wydawala sie sporo ostrzejsza w FX-1.

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
alkos napisał/a:
Nie powiedzialbym. Ma b. drobne ziarno, ale wyglada nieco miekko...

Ryli? ;]
Jak popatrzę na odbitkę to aż mnie oczy pieką takie ostre.
W czym wołałeś że miękko Ci wyszło? w FX-1?

alkos napisał/a:
A to?

Eee... :-P

Z nowszych predzej to:

a ze starszych np to:

albo to:

BTW - co Wy wszyscy z ta ostroscia? :-P Rozumiem, ostre ziarno fajna sprawa, ale czy tonalnosc nie jest wazniejsza? Hmmm... :roll:

dan napisał/a:
Z nowszych predzej to:

Rodinal albo fx-1.

dan napisał/a:
a ze starszych np to:

chyba xtol, ale nie jestem pewien...
Cytat
albo to:

j.w.
dan napisał/a:
BTW - co Wy wszyscy z ta ostroscia? :-P Rozumiem, ostre ziarno fajna sprawa, ale czy tonalnosc nie jest wazniejsza? Hmmm...

No dla mnie ostatnio nie. To znaczy nie tyle ze jest bez znaczenia, co po prostu polubiłem taką "dziką" z fx-1 ;-)

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Re: Najlepsze kombinacje.
Maciej napisał/a:

Chodzi o dobre (tzn. najlepsze z tych wymienionych filmów i wywoływaczy) kombinacje filmu z wywoływaczem. Z niskoczułych: Ilford FP4+ i Fuji Acros 100 a z wysokoczułych: Ilford HP5+, Fuji Neopan 400 i Kodak Tri-x. Wywoływacze to te bardziej popularne: D76, Xtol (teraz go używam), R09, Microphen itp.

Hej,

Acros 100@80, R09 1+200

Tri-x; Xtol 1+0

Obie kombinacje b. dobrze daje się skanować, nie ma też problemów pod powiększalnikiem. Nie polecam z kolei Rodinala z Tri-xem jeśli chcesz robić tradycyjne odbitki (ciężko uzyskać rozsądny kontrast nawet z najtwardszą filtracją).

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
alkos napisał/a:
albo to?

(n400)

Alkos, dobrze rozumiem - to jest Neopan400 wołany w R09? Jakie stężenie i czas wołania?

Kosmo napisał/a:
Alkos, dobrze rozumiem - to jest Neopan400 wołany w R09? Jakie stężenie i czas wołania?

Zebym to ja pamietal... ;-) Od wczoraj znowu prowadze notatki co do wolania, bo juz mnie trafia z tymi kombinacjami.

Skocz do: