Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
Dawajcie, może nowy wątek, może jakaś ankieta: "Co chciałbym w od Pentaksa?"
Potem wyślemy Japończykom.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
TTL i pTTL w każdym korpusie:-P

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Zmiane dystrybutora w polsce na kogoś bardziej zaintersowanego marką lub powołanie oddziału Pentax polska z naciskiem na to drugie;)

Soviniec  Dołączył: 04 Sty 2008
A może tak na początek prawidłowe działanie światłomierza z obiektywami M42 (tak mi się wydawało, że trochę tu jest na tym forum użyszkodników tego towaru, powinni być zainteresowani :mrgreen: ).
A z pobożnych życzeń to przeniesienie pokręteł na lewą stronę korpusu. No bo jak chcę porządnie trzymać aparat w prawej ręce, ciągle naciskać spust migawki i jeszcze kręcić pokrętłami to zaczynam dochodzić do wniosku, że trzeba udać się na ćwiczenia do jakiegoś jogomistrza (przynajmniej tego od prawej dłoni) :-(

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
jak szaleć to szaleć. 645D z wymienną matrycą, kto chce bedzie miał APS-C, ktoś inny FF a jeszcze inny średni. i wszyscy bedą zadowoleni. skończą sie dyskusje które body lepsze. bo body bedzie jedno i kazdy je sobie skonfiguruje pod swoje potrzeby. raz a dobrze. :mrgreen:

eh. rozmarzyłem się.

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
Zgrzewkę piwa Asahi dla każdego forumowicza :evilsmile:

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007

MORKO napisał/a:
Zgrzewkę piwa Asahi dla każdego forumowicza :evilsmile:

Ma się rozumieć co miesiąc.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
ThomFoto napisał/a:
jak szaleć to szaleć. 645D z wymienną matrycą, kto chce bedzie miał APS-C, ktoś inny FF a jeszcze inny średni. i wszyscy bedą zadowoleni.

Eee tam wszyscy, a jak ja będę chciał wielki format? Nie zapominajcie o wielkim formacie, tylko "stykówki" z cyfrowego wielkiego formatu nas zadowolą do pamiątkowych zdjęć rodzinnych :lol:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Lenin napisał/a:
- przeniesienie zmiany iso na pokrętło (we wszystkich modelach)
- zachowanie górnego wyświetlacza (z podświetleniem) (we wszystkich modelach)
- kilka fajnych obiektywów F2.8, ostatecznie F2.8-4
- sterowanie lampą wbudowaną lamp zewnętrznych (we wszystkich modelach)

Zmiana ISO mi niepotrzebna. Oby AUTOiso dobrze działało i nie wyłączało się, gdy stwierdzam, że ekspozycja ma być z korekcją inną niż 0 :evil:
Druga sprawa to bagnet KAF2 nie 'crippled'.
Trzecia to większy i niekoniecznie jaśniejszy wizjer. Może być nawet ciemniejszy jak dla mnie, oby większy i z większym ER.
Zamiast pokrętła iso, wolałbym pokrętło AWB lub przełącznik AWB <>światło żarowe(ew. konfigurowalne przyciski), komunikat o WB w wizjerze. A najlepiej AWB działający w zakresie 2500K-8000K :evilsmile:

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
SPRAWNIE DZIAŁAJĄCY AF..... aktualny jest lekko mówiąc do bani.... często się myli..... często potwierdz że jest osto kiedy tak naprawdę nie jest ostro...

No i aby lampka podświetlania AF złączała się również przy ciągłym śledzeniu AF no i żeby się zapalała wcześniej albo żeby była możliwość włączenia na stałe, tzn żeby działała nawet jak jest bardzo jasno.... :)

[ Dodano: 2008-02-06, 12:37 ]
A zapomniałem....
Możliwość korekcji FF/BF z pokrętełka albo chociaż z menu... ;) (nie servisowego)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cytat
SPRAWNIE DZIAŁAJĄCY AF..... aktualny jest lekko mówiąc do bani.... często się myli..... często potwierdz że jest osto kiedy tak naprawdę nie jest ostro...

mowisz o dzialaniu AF czy o potwierdzeniu ostrosci z manualnymi szklami, bo patrzac na stopke to chyba o tym drugim, ale do tego niestety AF sie nie bardzo nadaje. Dobrze, ze w ogole chce mu sie pikac ;]

Cytat
Możliwość korekcji FF/BF z pokrętełka albo chociaż z menu... ;)

k20 to ma w menu i pamieta 20 szkiel.

W stopce nie mam wszystkiego... ostatnio poszły inwestycje.....
do ręcznego ostrzenia mam matówkę z klinem i rastrem... ;)

Chodzi mi o AF ze szkłami wyposażonymi w AF...
co do K20 na razie mnie to nie pociesza bo poza zasięgiem jest, a prościej by im było zrobić soft do k10D

Swoją drogą jak jest naprawdę z tym AF ilu ludzi ma problem z myleniem się AF-u....? Ciekawe ilu ludzi czy w ogóle ktoś na forum robi K10D fotki na weselach studniówkach itp.... może by wątek założyć albo ankietę?
co myślicie....??

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cytat
Swoją drogą jak jest naprawdę z tym AF

mam wrazenie, ze pentaksiarze spodziewaja sie cudow od aefa. Poczytaj wypowiedzi o aefie w D3 (przytaczane na forum). Ze znalezionych przeze mnie informacji wynika wprost, ze af w k20 jest taki sam jak w k10 tylko ze wzgledu na cene - ulepszenie tego ukladu chociaz mozliwe, spowodowaloby jeszcze wiekszy wzrost sugerowanej ceny. Moim zdaniem precyzja AF w Pentaksach jest bardzo dobra i raczej nie spotkalem sie z sytuacja, ze lampka sie swiecila, a ostrosci nie bylo. Problemem jest szybkosc dzialania, potrojne sprawdzanie czy na pewno jest ok itd No i w nowych k2x mozna sobie te dodatkowe sprawdzenia af wylaczyc - zapewne kosztem precyzji, ale z korzyscia dla predkosci. Tylko czy szybciej i byle jak oznacza lepiej?

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Nie bardzo rozumiem narzekania na AF .Nie myli sie automatyka aparatu bo ustawia Ci ostrość tam gdzie go wdanej chwili skierujesz a jeszcze za nikogo z nas aparat nie przejął myślenia.Czyli idąc dalej nalezy sobie zażyczyć aby aparat realizował to co sobie pomyślimy w danej chwili przykładająć oko do wizjera.Cociaż nie jestem pewien czy i to zadowoliłoby wszystkich.
Pozdr.
Wiktor

KR  Dołączył: 25 Sie 2006
Ja podzielam zdanie vivoo.

Jestem z Pentax'em już od wielu lat.

Teraz od roku mam K10D i moge powiedzieć ze spokojnym sumieniem, że wolałem AF w DS i w Z1P i wcześniejszych aparatach, które miałem.
Może były wolniejsze ale nigdy nie miałem z nimi problemów podczas robienia zdjęć na zlecenie.
A teraz ma K10D i mam same problemy. Już mam drugie body z serwisu i cały czas jestem nie zadowolony.
Problem poruszany przez Vivoo występuje i u mnie. Aparat potwierdza ostrośc pomimo tego że jej nie ustawił tam gdzie powinien. Nie mówie tu o małych pomyłkach typu BF/FF ale o zwykłym nie ustawieniu ostrości.

Nie wiem czy ja i vivoo jesteśmy odosobnieni (możliwe).

Wiktor, z Tobą to sie nie zgadzam. A sugerowanie, że ktoś nie wie co robi nie jest na miejscu.

l_uka, bardzo podoba mi sie Twoja odpowieź, jednak nie bardzo mi sie w praktyce sprawdza to potwierdzanie ostrości (jest wyżej ;) )

Ale poza AF to jestem bardzo zadowolony ze swojego body ;)

p.s.
nie wiem czy teraz nie trafie na czarną listę.

Wiktor nie wiem jak ty ale ja sie spotkałem z sytuacjami kiedy AF żle ostrzył mylił się raz o ok 1-2m przed albo za obiektem..... i to nie była wina tego że mierzył na czymś innym (dalej, bliżej).....

mam już drugie body k10d i na obu były takie sytuacje.....ale odbiegamy od tematu postu z tą dyskusją o AF....

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Soviniec napisał/a:
A może tak na początek prawidłowe działanie światłomierza z obiektywami M42

Czyżby niedoświetlał Ci o 1EV? Jeśli tak, zewrzyj styki w korpusie i będzie ok ;-)

Lenin  Dołączył: 08 Lut 2007
pawelek-79 napisał/a:

Zamiast pokrętła iso, wolałbym pokrętło AWB lub przełącznik AWB <>światło żarowe(ew. konfigurowalne przyciski), komunikat o WB w wizjerze.

WB można regulować po. Więc zawsze mam na auto i sobie z rawa ustawiam, jak mi pasuje. A mógłby być taki guzik ISO, wciskasz nie odrywając korpusu od oka, w wyświetlaczu świeci ISO i wybierasz pokrętłem 2, 4, 8, 16 lub 32. Ot, co!

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Lenin napisał/a:

WB można regulować po. Więc zawsze mam na auto i sobie z rawa ustawiam, jak mi pasuje.

ha! to sprawdź co się dzieje z kanałami jak ustawisz w świetle sztucznym światło dzienne naprzykład.. a potem spróbuj to w rawie odkręcić. i dla porównania ustaw od razu dobrze i zrób rawa - w sumie wystarczy popatrzeć na histogram w aparacie.
:)

WB można regulować po, ale tylko wtedy jak AWB ustawia w miarę dobrze, w sztucznym trzeba od razu, bo robi ciach ciach w kanałach, zwłaszcza niebieski i raw w niczym nie pomaga.. ( u pentaxa)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Lenin napisał/a:
A mógłby być taki guzik ISO, wciskasz nie odrywając korpusu od oka, w wyświetlaczu świeci ISO i wybierasz pokrętłem
To już jest w K10d. 8-)

Skocz do: