Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Dołączę się do tematu. chce kupić laptopa i własnie nie wem jak to zrobić.... czy brać wysyłkę z zanizoną wartością czy jakoś znajomy przewiezie.
Wiem że koledzy własnie na weekend byli w USA i nakupili kilkanaście iPODów i laptopów ale nie wiem czy płacili cło itd... dowiem sie bo też bardzo mi zalezy zeby okazja słabego dolara i taniochy w elektronice była okazją a nie dopłaceniem do biznesu.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Wysłałem kolegę do usa po lampę (540) i 50-tkę no i jest jeden problem... Kolega siedzi na szkoleniu gdzieś na prowincji w okolicach Michigan i raczej tam nic takiego nie dostanie.

Pytanie: Gdzie najlepiej zamawiać te wynalazki, coby przez 2 tygodnie to do niego doszło i było pewne, bo niedługo wraca i na zwroty i reklamację nie będzie czasu.... Adorama??

help, help!

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
mcgyver napisał/a:
Gdzie najlepiej zamawiać te wynalazki, coby przez 2 tygodnie to do niego doszło i było pewne, bo niedługo wraca i na zwroty i reklamację nie będzie czasu.... Adorama??
Adorama, B&H, BuyDig, BeachCamera, Amazon. Niech zadzwoni/zamejluje przed złożeniem zamówienia online, żeby upewnić się, że mają fanty na stanie.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
ale warto zamówić do innego kraju wmiarę możliwości,

przeciez Niemcy mają niższy VAT, bo cło chyba identyczne w całej UE jest.. trzeba by sprawdzić w jakim kraju jest najniższy VAT i tam zamawiać.

Ostatnio zamówiłem przez kolegę z forum coś z BH i mimo że kwoty była wyższa niż maksymalna bez cła to nie oclili . Tylko ,że to i tak było mało - jakieś 60 dolarów .. (u niemca)

kaskiz  Dołączył: 15 Wrz 2007
mcgyver, z moje doświadczenia mogę Ci polecić B&H, jeśli towaru nie mają na składzie,po prostu nie będziesz mógł go zamówić. Cena może być niższa np: 4-lens, 17photo, ale B&H taniej dostarczy towar. Zamówienie oczywiście za pośrednictwem internetu.

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
guerilla napisał/a:
ale warto zamówić do innego kraju wmiarę możliwości,

Ale to sie wiaze z ponownym wyslaniem z innego kraju do PL; wiec ponowny koszt. Ale moze to warte byloby swieczki, gdyby podatku mozna bylo uniknac w PL, i gdyby byla spora wartosc paczki.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
zy napisał/a:
[b] Za FA50/1.4 ze wszystkimi oplatami wyszlo i tak troche taniej niz cena sklepowa/allegrowa w PL.

A ile Ci wyszlo?

[ Dodano: 2008-02-11, 07:58 ]
Mnie wychodzi 650 zl.

[ Dodano: 2008-02-11, 08:00 ]
A 16-45 wychodzi ok 1300 zl.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
No kurcze :-/ Ja sprawdzałem Grip do K10D + Af540FGZ + DA50/1.4 I wyszło mi 1,5 tys. zł ( w polsce za taki zestaw zaplace 3k).

mke  Dołączył: 08 Lip 2008
Re: zakupy w USA
H.M. napisał/a:
Słuchajcie, chciałbym kupić obiektyw, może dwa w USA.
bez kombinacji i proszenia znajomych, poprostu złożyćazamówienie w sklepie i zapłacić za przesyłke (i tak sie opłaci;))
Chodzi mi o zakupy w BH,
jak to wygląda? nie przywalą mi jakiegoś podatku? Kupowaliście w ten sposób? wnioski? rady?

Kilka ciekawych linkow odnosnie sprowadzania ze Stanow znajdziesz tutaj
Jesli jeszcze aktualne a myslisz o sprowadzaniu sprzetu z USA wyprubuj http://www.szopuj.pl mozna zapytac takze o wycene.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
1. Mam konto zwykłe osobiste eMax w mBanku. Wniosek o jaką kartę (debetową czy kredytową) muszę wypełnić by potem mieć możliwość płatności karta w sklepach USA oraz via PayPal?

2. Jak odbywa się wycena VATu od rzeczy używanych kupionych na Ebay'u od osoby prywatnej - szacunkowa, jak od nowych - czy jest jakaś inna możliwość (np. kupuję coś uszkodzonego za 50 USD - co nowe kosztuje 1000 USD - jaki VAT mi dosolą? Lub np. Pentax'a K110 za 200USD + shipping 78 USD do Polski - to VAT jest od 278 USD, czy od ceny "widzimisię" w Polsce?). Jak to praktykują?

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
sprawdź usługę eKARTY, wirtualnej karty kredytowej do płatności tylko w sieci, nie wiem jak się sprawdza w praktyce bo się dopiero przymierza do wniosku, podana jest również lista sklepów, które akceptują tą formę płatności,
http://www.mbank.pl/indyw...y_top=11#tabs=0

jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia to proszę podzielić się uwagami

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
eKarta jak wyczytałem jest w PLN - więc nie mam pewności czy będzie przewalutowanie i po jakim kursie ;-) . Czekałem 20 minut na mLinii by pomęczyć jakiegoś konsultanta - ale znudziło mi się ciągle być n-ty na końcu kolejki ;-) .

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
są dwa rodzaje karty, do rozliczeń zagranicznych w USD, a druga w Euro

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Kupowanie w USA od podszewki
Witam,

Upatrzyłem sobie coś na e-bay'u klik
Pytanie- jak można bezpiecznie dokonać takiej transakcji? Tzn. by pieniądze nie przepadły, a towaru ni huhu. Jakieś zabezpieczenia pewnie są, tylko totalnie się na tym nie znam jak to działa...
Kolejne- ile czasu trwa taka wysyłka? Tzn. po ilu dniach można się spodziewać kuriera w PL a następnie w domu ?
Jak jest z gwarancją na takie sprzęty kupione w USA?

Z góry dzięki za pomoc :-B

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Przemekbelch napisał/a:
Kolejne- ile czasu trwa taka wysyłka? Tzn. po ilu dniach można się spodziewać kuriera w PL a następnie w domu ?

ok tygodnia samo dostarczenie + czas jaki posiedzi na cle - jak załatwisz od razu jak dostaniesz wezwanie, to będziesz miał od ręki :-P

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
Przemekbelch
Płatność odbywa się przeważnie na ebayu poprzez PayPal - sprawdzone, bezpieczne (oczywiście jeśli sie trafi na sprzedawce-oszusta to wpadka możliwa, ale po to są komentarze)
PayPal w wielkim uproszczeniu polega na tym, że rejestrujesz tam się pod adresem email, do niego podłączasz kartę płatniczą i z niej ci system kasę ściąga - nie podajesz numeru konta, PayPal przelicza po swoim kursie waluty.
Przy zakupie ze stanów trzeba liczyć się z cłem i vatem. :evil:
Kwestie gwarancyjne to sprawa 'indywidualna' - zależy od tego co się kupuje, na aukcji powinno być napisane co i jak
Czas przesyłki zależnie od wybranej firmy/usługi - np jak słano mi przez USPS (poczta US) to 12 dni od wysyłki miałem paczkę u siebie, kurier na pewno szybciej będzie

O ja pierdziu... Zapomniałem o cle. Jeszcze vat pewnie dowalą, tak?

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
cło to małe piwo - pare procent
ale vat już boli - 22% na kwotę przedmiot+koszt wysyłki+cło
ze 30% ceny zakupu trzeba średnio liczyć

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Przemekbelch, no, cło to mały pikuś, VAT to cholerstwo

2 ostatnie paczki miałem bez cła (jedna poniżej tej minimalnej kwoty, 2ga mimo ze dużo droższa, to stwierdzili że cło się należy 0% :-P )

Dobra, czyli moja idea kupienia taniej lapka legła w gruzach, podziękował :lol:

Skocz do: