vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
  digiKam i ustawienia DcRAW
witam

Ostatnio przyglądam się digikam. Mam do Was pytanie jak ustawiacie opcje RAW? A dokładnie które ustawienia dadzą najlepsze wywołanie, otwarcie pliku RAW...

Zastanawiają mnie też opcje VNG PPG AHD
czym one się różnią...... Która da najlepszy efekt....??

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
ZTCP to AHD daje najlepszą jakość, ale mogę się mylić.

Ja używam DigiKam do katalogowania zdjęć, RAWy wywołuję za pomocą LightZone.

Do tej pory też używałem do katalogowania, ale zacząłem się mu bliżej przyglądać dlatego tez moje pytanie....

Tak się zastanawiałem na ile by się dało w tym wywoływać RAW-y.. ;)

Znalazłem takie coś, jak by kogoś interesowało.... :

http://cybercom.net/~dcoffin/dcraw/dcraw_pl.1.html

witsu  Dołączył: 28 Lut 2007
Ja wywoływałem :-) Moim zdaniem efekty bardzo zachęcające. Ustawieniami się nie bawiłem. Zostawiłem początkowe.

no właśnie domyślne ustawienia są badziewne, bo jak np spróbujesz obrobić ciemne zdjęcie to strasznie ziarno "wyciąga"

np spróbuj sobie zrobić na manualu z zakrytym obiektywem np czas 1/180 f=22 np AF manual żeby nie jeździł obiektyw i wywołaj w nim RAW zobaczysz same kolorowe piksele zamiast czarnego obrazu... jak pamiętam przestawienie na AHD rozwiązuje ten problem... :)

Spróbuj może tylko mi się tak działo.... :)

witsu  Dołączył: 28 Lut 2007
Faktem jest, że takich testów nie robiłem. Wywoływałem zdjęcia z wakacji, a że pogoda była super to i szumy nie powychodziły. Może to porównanie coś Ci pomoże:
http://bytec.vitanet.lv/m...re/index_en.htm

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Postanowiłem zainstalować DigiKama , i mam taki problem z pewną czynnością a mianowicie , nie widzę możliwości zgrywania całych albumów na płytę , w celu archiwizacji . :-/

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
roket napisał/a:
Postanowiłem zainstalować DigiKama , i mam taki problem z pewną czynnością a mianowicie , nie widzę możliwości zgrywania całych albumów na płytę , w celu archiwizacji . :-/

Zrzuć cały katalog na płytę (ile się zmieści).
Jeśli chcesz tylko kawałek (czyli cześć podkatalogów), to dołącz oprócz wybranych katalogów także plik bazy digikam4.db, by mieć znaczniki i opisy.

TLu,
Cytat
Właśnie oto mi chodzi że nie mogę doszukać się w samym digikamie takiej opcji .

roket napisał/a:
TLu,
Cytat
Właśnie oto mi chodzi że nie mogę doszukać się w samym digikamie takiej opcji .

Robisz to poza Digikamem, zamykasz go i nagrywasz katalog z fotkami.

aTLu,
Cytat
Trochę to dziwne i nie poręczne ,problem polega na tym że K3b nie widzi wszystkich katalogów jakie mam w digikamie .
    PS No cóż poradziłem sobie w ten sposób ,katalogi które są nie widoczne skopiowałem na pulpit , niestety digikam czasami lubi być kapryśny.

roket napisał/a:
aTLu,
Cytat
Trochę to dziwne i nie poręczne ,problem polega na tym że K3b nie widzi wszystkich katalogów jakie mam w digikamie .
    PS No cóż poradziłem sobie w ten sposób ,katalogi które są nie widoczne skopiowałem na pulpit , niestety digikam czasami lubi być kapryśny.

Napisz jednowierszowy skrypt do robienia obrazu płyty z zawartością katalogu z Digikama czy od razu nagrywający na DVD i po problemach z k3b

Skocz do: