amas  Dołączył: 22 Wrz 2006
Cytat może i ma jakieś pokrycie w rzeczywistości, jeśli mają na myśli obiektywy, którym daleko do doskonałości (zwłaszcza "airy disk diverges more over this greater distance" jest tu podejrzane). Optyka jest w tym względzie ścisła i wielkość krążka Airego zależy wyłącznie od apertury i długości fali. Ale faktycznie, tu już chyba wchodzimy w obszary wykraczające poza ramy tego forum i normalne zastosowania fotograficzne :)

Jak kto ma ochotę, to sobie może poczytać np. tu: http://zto.mchtr.pw.edu.pl/download/118.pdf (p.2)

googlebot  Dołączył: 27 Sty 2008
A czy ktoś się orientuje czy w k20d będzie opcja podniesienia lustra i użycia samowyzwalacza z dowolną ilością ustawianych sekund?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
googlebot napisał/a:
A czy ktoś się orientuje czy w k20d będzie opcja podniesienia lustra i użycia samowyzwalacza z dowolną ilością ustawianych sekund?
Nie. Jest to, co w K10D.

googlebot  Dołączył: 27 Sty 2008
Dzieki, a czy wogle jest opcja w k20d podniesienia lustra i uzycia samowyzwalacza?

wolek  Dołączył: 23 Sty 2007
Witam.
Wstępne podnoszenie lustra jest, prawie :evilsmile:
Trzeba ustawić samowyzwalacz na 2 sekundy, wtedy aparat podniesie lustro
a po 2 sekundach zrobi zdjęcie.
Dotyczy to K100D/K10D, podejrzewam że w nowych modelach będzie podobnie.
Pozdrawiam,
Arek.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
amas napisał/a:
Optyka jest w tym względzie ścisła i wielkość krążka Airego zależy wyłącznie od apertury i długości fali.

Jak zachowuje się w takim razie krążek Airego, kiedy skraca się długość fali - zmniejsza się???

amas  Dołączył: 22 Wrz 2006
pawelek-79 napisał/a:
amas napisał/a:
Optyka jest w tym względzie ścisła i wielkość krążka Airego zależy wyłącznie od apertury i długości fali.

Jak zachowuje się w takim razie krążek Airego, kiedy skraca się długość fali - zmniejsza się???

Tak, otwórz tego pdf-a, którego zalinkowałem - tam jest to chyba wystarczająco wyjaśnione (p. 2).

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
amas napisał/a:
Tak, otwórz tego pdf-a, którego zalinkowałem - tam jest to chyba wystarczająco wyjaśnione (p. 2).

Hehe, wyjaśnione jak dla kogo. Prawdę mówiąc nic z tego nie rozumiem, więc się upewniam, czy dobrze odczytałem prosty wzór sin(Th)=1,22lambda/D

[ Dodano: 2008-02-09, 12:42 ]
sin θ′ = 1.22λ/D

Melchior  Dołączył: 26 Kwi 2007
W lutowym Foto-Kurierze jest opis K20D jeśli ktoś jest zainteresowany... Krzysztof Patrycy opisuje swoje wrażenia ze spotkania z aparatem w czasie konferencji w Dubaju.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Melchior napisał/a:
W lutowym Foto-Kurierze jest opis K20D

tak, wiemy :evilsmile:

Melchior  Dołączył: 26 Kwi 2007
l_uka napisał/a:
tak, wiemy :evilsmile:
Jak zwykle...

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
no to za oceanem ruszyła sprzedaż... :-) i są już pierwsi "szczęśliwcy" - więcej na forum dpreview - w tym wątku - KLIK

K20D zaczęto sprzedawać w calumet , ale dla niecierpliwych przykra wiadomość, podobna pierwsza dostawa już wyprzedana

pozdrawiam

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
maad11 napisał/a:
no to za oceanem ruszyła sprzedaż
Ano, ruszyła. :)

Tak na szybko - oczywiście, żadnej róznicy w ergonomii nie zauważyłem (w porównaniu do kadyszki), SR wygląda na sporo poprawione (1/2s utrzymuję przy 135mm bez problemu), kolory rewelacja, szczegółów pełno, ISO 3200 miód, 6400 - jak najbardziej używalne. Musiałem wziąć z kitem, więc i jego przestrzelałem, wydaje się być sporo lepszy od wersji I.

Żartowałem.

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Żartowałem.
,
Jarek Dabrowski, ty łobuzie ;-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Pierwsze sample świeżych użytkowników wersji finalnej - ta sama scena z K10D i K20D na ISO1600 (ACR, bez odszumiania i wyostrzania):

K10D
http://aycu07.webshots.co...61520386_rs.jpg

K20D
http://aycu17.webshots.co...76910345_rs.jpg

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
K20D zgodnie z oczekiwaniami jest lepsza :-)

lux  Dołączył: 04 Gru 2007
Cytat
(1/2s utrzymuję przy 135mm bez problemu)

to chyba nie możliwe a jeśli tak to rewelacja

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
lux, czytaj posty uważniej...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zauważyłem w polskich sklepach, że już można kupić K20D kit. Mają na magazynie.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Markus napisał/a:
K20D zgodnie z oczekiwaniami jest lepsza

a mogę spytać gdzie lepsza?

Z tych fotek :
- K10D - ściany białe
- K20D - ściany żółte

to mi sie wydaje ze lepsza fotka z K10D

jeżeli chodzi o szczegóły, wyraźniejsza jest z K20D

ale to tak na moje oko :mrgreen:

Skocz do: