zhenis  Dołączył: 02 Sie 2007
NG czyli zle sie dzieje w panstwie dunskim
National Geographic czy Martyna Wojciechowska?

Wielu osobom nie podoba sie zawartosc oraz jakosc polskiego wydania...
A ja natomiast zachecam do dyskusji na temat tego, kim jest redaktor pisma.

Po pierwsze, ta kobieta promuje siebie za pomoca marki national geographic (taka kolejnosc trzeba obrac, a nie dokladnie odwrotna).

Po drugie, redaktor powinien pracowac, a nie ciagle spelniac swoje pasje. W informatyce mowi sie, ze sukces projektu jest odwrotnie proporcjonalny do ilosci kilometrow przebytych przez jego menadzerow.

Po trzecie, ona sama, jako dziennikarz, nie spelnia wymogow jakosci marki NG (moim zdaniem). Jej teksty sa mizernie slabe oraz z bledami (ta dziwna polska moda na pisanie rosyjskich slow ze sluchu oczywiescie w zlej transkrypcji oraz nieumiejetnosc powstrzymania sie od kolokwializmow i sugerowanych przeklenstw !!!).

No i po ostatnie, pamietam byl taki moment, kiedy na stronie polskiej ng jedynymi polecanymi imrezami w polsce i europie byla dokladnie jedna - wreczenie jakiejs nagrody MW.

Co sadzicie na ten temat czy jestem przewrazliwiony?

p.s. oki macie "kim"

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
zhenis napisał/a:
czym jest redaktor pisma

Przede wszystkim osobą. A więc kim jest....

zhenis napisał/a:
Co sadzicie na ten temat czy jestem przewrazliwiony?

Hm. Chyba jednak temat jest mi obojętny, jak zeszłoroczny śnieg. Nie jestem udzialowcem spółki wydającej NG.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
lipalipski, "czym" w tym wypadku odnosi się do roli czy działalności osoby, czyli ten zaimek został użyty prawidłowo.

zorzyk, zapytasz czym jest maszynista, czy kim jest maszynista? Można zapytać czym jest komputer, ale nie czym jest informatyk.

No czekaj: informatyk jest duchem postepu: to on jest "czym" czy "kim"?
"kim jest " - człowiekiem, Jackiem (sorry Jacek ;-) ) (przyroda ożywiona)
"czym jest " - siłą sprawczą albo hamulcem (przyroda nieożywiona)

To nie jest tak?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
zorzyk, jednak myślę, że o osoby zawsze pyta się "kim jest". "Czym jest" stanowisko pracy o nazwie "informatyk", ale "kim jest" informatyk. To, co napisałeś mnie nie przekonuje - przecież forma pytania nie może zależeć od spodziewanej odpowiedzi, jeśli jej nie znamy.

Tak czy inaczej, nawet jeśli jest to poprawne, to użycie "czym" w pytaniu o osobę brzmi dla mnie jeśli nie niegrzecznie, to przynajmniej niezręcznie.

No ale co z tą Maryną - fajna jest, czy nie? ;-)

bEEf, nie upieram się przy swoim wariancie, ale tak to jakoś czuję...

bEEf napisał/a:
fajna jest, czy nie?
www.martynawojciechowska.pl

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Nie jestem fanem NG, ale wystarczy przejsc sie do empiku, zeby przekonac sie, ze polska edycja jest smiesznie bylejaka w porownaniu z anglojezyczna. Do tego te "lokalne" artykuly sa baaardzo cieniutkie. Od ludzi, ktorzy prenumeruja NG od lat, slyszalem podobne opinie. Odkad redaktorem jest Martyna, pismo jedzie w dol. Martyna nie jest podroznikiem z krwi i kosci. Ona nigdy nie musiala pojechac do Tybetu za 500 zl, ona to zalapala przy okazji. Ja bym chetniej widzial na tym stanowisku Cejrowskiego, ktory stal sie moim idolem po programie "Boso przez swiat". Dosc to ciekawe, bo za czasow kowboja RP byl na szycie mojej hatelisty ;-)

dz.

dzerry, bo Cejrowski spoko jest, byle do czasów kowboja nie wracał. Słucham jego relacji w trójce i słychać, że człowiek wie, co robi i robi to, co lubi.

dzerry, :burzliwe_oklaski: za Cejrowskiego!

Mam identyczne zdanie o jego teraźniejszości (np.fantastyczne mini-reportaże w Trójce), jak i jego przeszłego WC-ielenia (oby nie wróciło).

No wlasnie wiem, ze spoko. Okazuje sie, ze kazdy czlowiek moze byc spoko dopoki nie zaczynaja gadac o religii i pogladach politycznych ;-)

Ale wracajac do tematu, to moim zdaniem Martyna Aktimel Wojciechowska to strzal w kolano dla tego pisma. Szkoda troche....

dz.

... nie mogłem sobie przypomnieć, w jakiej reklamie ją widziałem :lol:
dzerry, jesteś jako żywe Who-Is-Who ;-)

dzerry napisał/a:
Ja bym chetniej widzial na tym stanowisku Cejrowskiego, ktory stal sie moim idolem po programie "Boso przez swiat". Dosc to ciekawe, bo za czasow kowboja RP byl na szycie mojej hatelisty

Myślę tak samo. Nie lubiłem Cejrowskiego, kiedy w WC Kwadransie zahaczał o politykę albo w innym durnym tokszole robił z siebie debila. Obecnie jednak nie ma chyba w Polsce człowieka, który równie ciekawie opowiadał o swoich podróżach. Tylko te podróże trochę "monotematyczne".

zorzyk, niech będzie: czym jest redaktor pisma? Redaktor pisma jest... to osoba, która koordynuje prace nad powstaniem kolejnego numeru. No, nie pasuje zupełnie. O zawód czy funkcję nie można pytać jak o rzecz. Czym jest taksówkarz, polityk, fotograf? To pytanie o człowieka, osobę. Jeśli można, to idźmy dalej: czym jest Zorzyk? Człowiekiem. Pasuje? :-P

lipalipski, ale ja to rozóżniłem, i podałem przykłady (jak człowiek, to "kto").

Jak wyżej - nie upieram się, ale intuicyjnie czuję, że w pierwotnym pytaniu chodziło nie o "Pania W." tylko o to, czym ona jest lub może być dla NG -
właśnie "czym" - siłą napędową....

Ale co tam...
"Kim ona być?" siłą napędową.

:-B :lol:

[ Dodano: 2008-02-09, 00:29 ]
...ale zdaje się, ze nie jest :evilsmile:

Ale pytanie nie było, czym ona może być, tylko czym jest redaktor pisma. O Wojciechowskiej wolę nie mówić.

Zresztą my tu dyskutujemy, a zhenis poprawił po cichu. :-B

A propos pierwszego kowboja RP i jego WC, to nam tak zostało w pracy, że gdy ktoś przerywa dyskusję nad jakimś problemem, udając się do w/w przybytku, to mówi, że idzie skonsultować temat z Wojciechem C. Konsultacje te bywają, o dziwo, owocne.

Hmmm... chodzi o to, ze to "czym" bylo przeze mnie uzyte troche z drwina... ale mniejsze o to. Niech pozostanie to "kim".

Ciesze sie bardzo, ze nie tylko mi tak sie wydaje :) ale niestety to jest bardzo zle dla tego pisma :(

zhenis, na pytanie "kim jest redaktor" prawidłowa odpowiedź brzmi: redaktorem jest Martyna Wojciechowska.

zorzyk, szczerze powiedziawszy dawno nie czytałem porzadnej polskiej literatury, wiec wyczucie jezykowe troche mi sie stepilo. Calkiem juz sie zgubilem...

zhenis napisał/a:
dawno nie czytałem porzadnej polskiej literatury
Hmmm. Pierwsze o czym pomyslalem w tej dyspucie to "a moze to kalka?" In English, na pytanie Who are you? odpowiadamy John, Mary, father, mother, husband, wife. Na pytanie What are you? mozemy na przyklad odpowiedziec NG Polish edition editor ;-)

dz.

Skocz do: