Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
argawen napisał/a:
PiotrR napisał/a:
Dobre były tylko granatowe.
A tam. Czerwone. W tym kolorze są najszybsze. Przecież każdy to wie.

Z moich misternych przemyśleń wynika, że jednak czarne są najszybsze. Czerń, jak wiadomo, to brak światła. Kolor natomiast, to światło odbite, którego część został "wchłonięta" przez materiał (lakier). Skoro więc czarny "pochłania" najwięcej światła, jest najmniej przez nie hamowany (mniej fotonów się odbija, co przekłada się na mniejszy opór) :-P .

To były rozważania o wszystkim, co się porusza Nie tylko o Fiaciorze, który może być wyjątkiem :-P .

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
piko napisał/a:
Ten argument mnie nie przekonuje. To raczej kwestia ekonomii.

W rzeczy samej, wszystko jest sprawą ekonomii i jak rzekł Argawen, limitedy nie klekoczą. Trzeba tylko wybrać: czy woli się mieć klekot w obiektywie, czy też słyszeć klekot pieniędzy wydawanych na obiektyw :mrgreen:

piko  Dołączył: 09 Sty 2008
Stachu napisał/a:
argawen napisał/a:
PiotrR napisał/a:
Dobre były tylko granatowe.
A tam. Czerwone. W tym kolorze są najszybsze. Przecież każdy to wie.

Z moich misternych przemyśleń wynika, że jednak czarne są najszybsze. Czerń, jak wiadomo, to brak światła. Kolor natomiast, to światło odbite, którego część został "wchłonięta" przez materiał (lakier). Skoro więc czarny "pochłania" najwięcej światła, jest najmniej przez nie hamowany (mniej fotonów się odbija, co przekłada się na mniejszy opór) :-P .
To były rozważania o wszystkim, co się porusza Nie tylko o Fiaciorze, który może być wyjątkiem :-P .

Szkoda, że na f126p znam się jeszcze mniej, niż na obiektywach, więc się nie podłaczam, ale też nie chciałbym przeszkadzać. Może więc F126p "zieloni" wyłaczą do innego wątku?
Informacje, o które proszę mogę przydać się innym.
Choć obiektywnie musze przyznać, że FA28-70/4 i Fiat 126p łaczy cena, dwie litery i jedna cyfra

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
widzę, że nie zaufałeś mojej odpowiedzi na PW :)
no ale jak sam widzisz,jest jak mówiłem.

za to FA 28-70 przez to że zrobiony jest z utwardzanego kartonu ma gigantyczną zaletę - na Z1p czy K10D błyskawiczny autofocus. prawdodpobnie najszybszy ze wszystkich szkieł FA nawet, bo chyba nie ma drugiego tak lekkiego szkła pentaxa..

piko  Dołączył: 09 Sty 2008
guerilla napisał/a:
widzę, że nie zaufałeś mojej odpowiedzi na PW :)
no ale jak sam widzisz,jest jak mówiłem.

W żadnym wypadku! Zacząłem intensywnie myśleć, czy kupić FA80-320. A Tobie i tak zadałem wczoraj wystarczająco dużo pytań.
Niech inni też się pomęczą ze mną :mrgreen:

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
teta napisał/a:
Obiektywy af niejako z ddefinicji muszą być rozklekotane, bo muszą stwarzać jak najmniejszy opór dla silnika nastawiającego ostrość.

Konstruktorzy FA LTD to chyba jednak magicy jacys... :mrgreen: :-P

Pzdr
Spinner

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Przypuszczam, że są nie za duzi i mają duże okulary...
.
..
...
:idea:
Wypisz, wymaluj Harry Potter!!!

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Spinner napisał/a:
Konstruktorzy FA LTD to chyba jednak magicy jacys...

Mam nadzieję, że tak bo to klekotanie we wszystkich FA (tych bez gwiazdki), to już stało się moją marą senną :-D Tak nawiasem mówiąc to DA 18-55 też klekocze niemiłosiernie.

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
Wczoraj dotarł do mnie FA 80-320 - po M/K przeżycie faktycznie niezapomniane :-?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Szumak napisał/a:
A jak jest w przypadku nowych uszczelnionych pentaksów?
Nie klekoczą. Przynajmniej 50-135. Bardzo porządne szkło.

[ Dodano: 2008-02-09, 18:49 ]
guerilla napisał/a:
na Z1p czy K10D błyskawiczny autofocus
Potwierdzam.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
piko napisał/a:
Ten argument mnie nie przekonuje. To raczej kwestia ekonomii.

Właśnie, dla mnie to też dziwne. W Tamronie jakoś mi nic nie lata ani się nie tłucze - co prawda mam tylko jednego więc nie wiem jak w innych modelach. Cena niejednokrotnie niższa lub porównywalna, więc ekonomicznie (z punktu widzenia mojej ekonomii a nie ekonomii producenta) bardziej się kalkuluje kupić alternatywny produkt, wykonany tak, że nie ma obawy iż rozleci się na kawałki na środku ulicy ;-)
Argument wagowo-szybkościowy jest oczywiście jak najbardziej logiczny, zresztą to widać po produktach niezależnych producentów.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
piko

:-B

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Tak swoją drogą, to seria MZ (oczywiście zapewne bez MZ-S, ale jego w rękach nie miałem), to trochę, no... badziewiasta jest :-> Oczywiście chodzi mi o wykonanie, bo generalnie, to sprytne małe maszynki. Ale po takim MZ-5n to jednak więcej się spodziewałem, bądź co bądź, to trzeci korpus w serii od góry.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
argawen napisał/a:
teta napisał/a:
Nie wiem jak to jest z limitedami i tymi DA z gwiazdką
Nie klekoczą.

W porównaniu z Cosinowymi Zeissami, czy Voigtlanderami, a nawet starymi, manualnymi Pentaxami, to jednak trochę klekoczą...

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
a mi DA 18-55 wogóle nie klekocze, jest naprawę jak na tanie szkło af dobrze wykonany.

a co do Zeissa to miodzio !!!

jaad75 napisał/a:
W porównaniu z Cosinowymi Zeissami, czy Voigtlanderami, a nawet starymi, manualnymi Pentaxami, to jednak trochę klekoczą...
Mnie nic nie klekocze.

Może "klekoczą", to za dużo powiedziane, ale jakieś tam luzy mają...

jaad75 napisał/a:
ale jakieś tam luzy mają...
No muszą mieć. W końcu to AF :-) .

argawen napisał/a:
No muszą mieć. W końcu to AF :-) .

No wiem, wiem... :-)
W końcu o tym ten wątek właśnie... ;-)

Ale Voigtlander 125mm mnie kręci. Tylko kasy szkoda, bo mam Tamrona 90mm.

Skocz do: