cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
SMC PENTAX K 1:1,8/55
Co sądzicie o TYM obiektywie??
Nie rozumiem za bardzo stwierdzenia "Prawdopodobnie egz. przejściowy między M-42 i bagnetem K". O co tu chodzi?
Warto kupić??

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
jest to pierwsza wersja obiektywów na bagnet K, wszystkie obiektywy bez literki M nie tam jakaś wersja przejściowa zresztą bardzo solidnie wykonana, potem była wersja M, równie świetna pod względem mechanicznym zobacz tutaj

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
TO jest konstrukcja na bagnet K, mozna użyć z cyfranką, ale w manualu ( na forum jest opis). Czy warto kupić zalezy od Ciebie, opinie o nim są dobre.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chodzi pewnie sprzedającemu o to, że obiektyw ten miał swój pierwowzór w Takumarze 1.8/55 na gwint M42. Pentax wykorzystywał w konstruowaniu pierwszych obiektywow z bagnetem K formuły optyczne stosowane wcześniej w takumarach.
Cena mi się wydaje trochę wygórowana. Myślę, że szkło to powinno kosztować tyle co SMC-M 1.7/50. A poza tym to uważam że 55mm to fajniejsza ogniskowa w cyfrze niż 50mm... taka trochę bardziej portretowa :-)

[ Dodano: 2008-02-10, 11:39 ]
He he, byli szybsi :-)

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Miałem taki obiektyw i fotografowałem nim. Jest to bardzo dobra, ostra optyka. Sprzedałem za 160 zł. na alledrogo. Ta cena wydaje się nieco wygórowana.

Marek napisał/a:
Myślę, że szkło to powinno kosztować tyle co SMC-M 1.7

czyli ile? do 200pln? znalazłem też to i to.
Chodzi mi o stosunek jakości do ceny. Lepiej wybrać smc k 1.8/55 czy smc M 1.7/50?

Zostałem wyprzedzony :P

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
50K jest trochę cięższy i dłuższy. Jakość wykonania równie dobra.
Dla obu cena około 160zł wydaje się być odpowiednia.
Mam K i dwie M-ki i lubię je, choć niedługo będę któryś sprzedawał.

pape napisał/a:
Dla obu cena około 160zł wydaje się być odpowiednia.
Mam K i dwie M-ki i lubię je, choć niedługo będę któryś sprzedawał.

No niestety za taką kwote to obecnie na allegro nic niema. CO to znaczy niedługo?? 8-)

pape  Dołączył: 11 Lis 2006
cynamonowy napisał/a:
CO to znaczy niedługo?? 8-)

Już prawie od roku myślę o sprzedaży, szczególnie przy okazji kupna nowych zabawek, ale jakoś nie wychodzi. :mrgreen:
Ale w zasadzie jedna m-ka jest na sprzedaż.
Będę musiał odwiedzić giełdę.

pape napisał/a:
Już prawie od roku myślę o sprzedaży

jak sie namyslisz to daj znac na PW :-B

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Fajne szkiełko, ale kiedy przyszło co do czego, to zostawiłem sobie eMkę, a K poszło do ludzi.

lipalipski napisał/a:
Fajne szkiełko

Na to licze. zastanawiam sie jeszcze nad czymś w stylu 135mm

cynamonowy, miło jest mieć jedno i drugie. I jeszcze kilka. :mrgreen:

tak właśnie czytam to forum od dłuższego czasu i apetyt rośnie w miare czytania. Między innymi po takich tekstach chciało by sie mieć kilka szkiełek :)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
cynamonowy - to szkielko jest bardzo ok. IMHO zagadaj do sprzedajacego i popros o jakis rabat / potarguj sie nieco. tak 200-220 byloby ok IMHO.

webjay napisał/a:
to szkielko jest bardzo ok. IMHO zagadaj do sprzedajacego i popros o jakis rabat

mowa o K czy o M?

mowa o K ;) chociaz, wiesz co? nie wiem, ktora bym wybral majac do wyboru M 50 / 1.7 vs K 55 / 1.8 :) bo w gruncie rzeczy, to praktycznie identyczne szkla... z tym, ze K jest starsze ;P

No ja też nie wiem. Stąd ten wątek :-D
Warto było by sie pobawić tym i tym.

cynamonowy: czy wezmiesz jedno, czy drugie, czy oba na raz IMHO nie znajdziesz zadnej roznicy na korzysc jednego czy drugiego... bierz albo najtansze z paprochamy i oddaj do serwisu, albo to, ktore ma stan w stylu igla.

teraz dla zartu: K sa ciezsze ;D o cale (chyba) 40 gram... wiec swoj wybor pokieruj obwodem bicepsa (jesli mniejszy niz 35 - bierz Mke, jesli wiekszy niz 35 - bierz K)

cynamonowy, eMki są nowsze, więc częściej zdarza się okazja zakupu i powinny być w lepszym stanie niż K. Przynajmniej jeśli idzie o paprochy i tym podobne. M 50/1,7 jest trochę szerszy i jaśniejszy, co w moim przypadku przesądziło sprawę (z tym, że ja decydowałem posiadając oba szkła) i nie żałuję wyboru. Jednak, jak napisał webjay, cokolwiek wybierzesz, będziesz zadowolony.

cynamonowy napisał/a:
Między innymi po takich tekstach chciało by sie mieć kilka szkiełek :)

Cytat
Za całą rekomendację niech świadczy tylko to, że Takumar 1.4/50 to ulubiona pięćdziesiątka Mika Johnstona...

:mrgreen:

Na marginesie: zaglądaj do giełdy, może wkrótce znajdziesz tam moje ogłoszenie dotyczące sprzedaży M50/1,7 w stanie super-ultra-hiper lux z dwoma dekielkami i osłoną przeciwsłoneczną. ;-)

Skocz do: