bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
Skaner vs. zestaw makro - reprodukcja / digitalizacja kliszy
Nie to że powielam wątki, ale nazwa wątku w którym zaproponowałem taki test wprowadza trochę w błąd.

No więc koncepcja jest taka, że posiadam już zestaw makro i mogę dokonać digitalizacji slajdów.

Jakiś czas temu pojawiła się dyskusja co da lepsze rezultaty - dedykowany budżetowy skaner do slajdów (ok. 1000 zł), czy zestaw makro z replikatorem.

Może więc ktoś kto jest w posiadaniu takiego budżetowego skanera byłby zainteresowany zrobieniem wspólnie ze mną testu.

Tą samą klatkę zdigitalizowali byśmy dwiema rożnymi metodami i porównali rezultaty.

Czy jest ktoś chętny?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
bossini, no co Ty! Jeszcze się okaże, że kupę kasy bez sensu na skaner wydałem ;-)

Mój zestaw makro mnie więcej tyle co budżetowy skaner kosztował - ok. 800 zł :)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
budżetowy to jest plustek za 300pln. minolty i inne nikony za 1000+ to już średnia półka, a potem już tylko b.wysoka :)

No to właśnie taki scan dual Minolty uważam za budżetowy :mrgreen: i z takim chciałbym porównać.
Może ktoś posiada ?

Teoretycznie mógłbym już zrobić takie porównanie sam, bo skanowałem na Scan Dualu III slajd, film kolor i film cz-b, ale....

Skany obnażyły słabość moich poprzednich obiektywów (kitowych) Canona. W sensie ostrości oczywiście. A dokładniej jak zobaczyłem na dużym powiększeniu skanu jakie mydło zrobiły te zapchaj-dziury, to zwątpiłem... Poza tym nie są to jakieś trudne ekspozycyjnie klatki.

Dzerry posiada III, ja mam IV . ale żaden z nas w w-wy

To weźcie jakąś klatkę, która nie jest waszym ukochanym zdjęciem, i po zeskanowaniu prześlijcie mi pocztą, a ja wam odeślę. Tylko trzeba wybrać coś ostrego i o dużej rozpiętości tonalnej. Teoretycznie pełen test to byłby również negatyw do tego, ale slajd chyba też wiele powie.

to lepiej z Dz. załatwić, Gdańsk w sumie rzut kamieniem od Sopotu :)
a i ma on contaxa G, więc szkła wzorcowe zeissa.
spytaj

pzdr

Problem w tym, że obecnie w Sopocie jestem raz na ruski rok. No ale może da się niedługo na kilka dni pojechać. Np. w marcu.....

Skocz do: