w4syl  Dołączył: 16 Lis 2007
A ja mam takie pytanko do Was ... Czy te 28 mm to nie za wąsko? Kusi mnie szkiełko ze stałym światłem 2.8 i właśnie ten Tamronik mnie zainteresował ze względu na dość dobre opinie i zdjęcia, które widziałem. Jednakże martwię się, że w razie focenia we wnętrzach może się okazać, że będzie za wąsko... (np. na ślubie). Dlaczego myślę o 28-70 a nie o 17-50 ? Bo myślałem też o tym, żeby potem uzupełnić zakres 70-200 2.8. Choć jest też 50-150 2.8 sigmy ... no i bądź tu człowieku mądry :-) Poradźcie coś - na jaki komplet lepiej się nastawić...? :)

Pozdrawiam!

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
w4syl, przecież pewnikiem masz kita do K100DS. Ustaw na nim 28 mm i zobacz sam, jak Ci się podoba ten kąt widzenia.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
w4syl napisał/a:
Czy te 28 mm to nie za wąsko?

Jak się człowiek sobie popstrykał na 24mm to czasem te 28mm staje się trochę szerokie. Ale bez przesady...
No, chyba że to z APS-C ma być jedyne szkło. Po kropie, to pewnie by szerokiego kąta brakowało.

maciej łoziński  Dołączył: 04 Lut 2008
Witam serdecznie.
Posiadam ten obiektyw i jestem z niego bardzo zadowolony. Obiektyw nabyłem w Krakowie, sklep FotoPlus. Chłopaki ze sklepu potwierdzili pogłoski, jakoby problem pojawiał się najczęściej z puszkami Canona.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
w4syl napisał/a:
Poradźcie coś - na jaki komplet lepiej się nastawić...? :)

IMO
16(17)-50/28 i 50-135(150)/28

kabu  Dołączył: 01 Lip 2007
no tak ... dobrze słychu że trafiło się wiekszosci poprawne egzemplarze,aczkolwiek nie śpię na dolarach więc wciąż mam obawy kupna przez allegro,napaliłem się strasznie na ten obiektyw i jeśli teraz zrobi się cieplej to chcę kupić ale wciąż się wacham jeżeli chodzi o internetowy zakup i wciąż czekam na jakiś sklep wro tak żebym mógł odebrać osobiście ...

Właśnie: na czym dokladnie ta kalibracja polega ? to jest możliwe tylko w oficialnym serwisie Tamrona,czy również mogą naprawić ten błąd w jakiś punktach naprawy sprzętu fotograficznego ?
Pozdrawiam :-B

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
kabu napisał/a:
na czym dokladnie ta kalibracja polega ?

Ja nie wiem, ale w przypadku Sigmy czytałem, że używają do tego jakiejś firmowej maszyny i że Sigma w trosce o swoich klientów wyposażyła polski serwis w takową ;-)
Pewnie z Tamronem jest podobnie.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ktoś pisał w jednym z wątków, ze w przypadku Tamrona problem BF/FF dotyczy głównie aparatów na C

Szumak napisał/a:
kabu napisał/a:
na czym dokladnie ta kalibracja polega ?

Ja nie wiem, ale w przypadku Sigmy czytałem, że używają do tego jakiejś firmowej maszyny i że Sigma w trosce o swoich klientów wyposażyła polski serwis w takową ;-)
Pewnie z Tamronem jest podobnie.

czyli wchodzi tylko w gre wysyłka do oficialnego serwisu ... ups ... :/

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kabu napisał/a:
czyli wchodzi tylko w gre wysyłka do oficialnego serwisu ... ups ...

Trzeba wysłać obiektyw i body - dopasowują obiektyw do body (bez ingerencji w body). Tak jest u Sigmy a jak u Tamrona ???

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
kabu, może najpierw do nich zadzwoń/napisz, niech się oficjalnie wypowiedzą w tej sprawie

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
Od Czesia slyszalem ze nie spotkal jeszcze problemu z ff/bf w przypadku Pentaxa z tym szklem.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Ja ostatnio oglądałem tamrona 17-50 f2.8 na nikonie i kolega sie zwierzał, że ze 4 sklepy w Krakowie zwiedził zanim kupił właściwy egzemplarz... Albo nie trafial w punkt, albo było mydełko na f2.8... Z 6 egzemplarzy 2 były ok.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
MKw - Czes sie myli albo Ty zle slyszales ;)
Ja dostalem z Rimexu K100D S.+ w/w Tamron i po 3 dniach odeslalem go z powrotem otrzymujac inny obiektyw ktory rowniez ma FF ( juz nie tak duzy bo okolo 6-8mm- w porownaniu z 14mm w poprzednim)
O "zablokowanym" Metzu 58 z Rimexu juz nawet nie wspomne
Po prostu pech ;)
Blesso

Blesso napisał/a:
MKw - Czes sie myli albo Ty zle slyszales ;)
Ja dostalem z Rimexu K100D S.+ w/w Tamron i po 3 dniach odeslalem go z powrotem otrzymujac inny obiektyw ktory rowniez ma FF ( juz nie tak duzy bo okolo 6-8mm- w porownaniu z 14mm w poprzednim)
O "zablokowanym" Metzu 58 z Rimexu juz nawet nie wspomne
Po prostu pech ;)
Blesso

1)jak np: najłatwiej i najlepiej sprawdzić czy ma czy nie ma ff i bf w sklepie w którym ( na szybko ) tak żeby poznać w teście praktycznym-czyli tak na oko,żeby nie zakupić bubla. nigdy nie spotkałem się z takimi wadami więc jestem ciemny...
2)jak można to sprawdzić poważniej tą wade ?!

Stoje przed zakupem tego szkła i najprawdopobniej będe brał pod koniec tego miesiaca, niestety sklep w którym jest możliwość kupna od ręki jest Galerii Arkadady - Wrocław. sklepik na samym dole , nie pamietam jak się nazywa i co śmieszne ten obiektyw jest wystawiony w niby tamtejszej przecenie z 1599zł do 1500 zł ... coś takiego,cena przerażajaca jak innego sprzętu ... hm ale gadałem ze sprzedawcą i powiedział że może sprowadzić i zejsc z ceny do 1400 z czym mogę sprawdzić na miejscu i jak nie bedzie mi pasowało to nie musze brać ... tylko te same obiektywy już można spotkać za ok 1200 zł ..
więc może allegro ?!

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
kabu, ale masz na myśli T 28-75? 1500 to bardzo dużo. 1200 z groszem to normalna cena. Gadaj z czesiem.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Tak z ciekawości . czy Cześ jako osoba znana na forum i wielokrotnie polecana może nam zdradzić tajemnicę co sie dzieję z egzemplarzami szkieł "nie do końca udanymi". bo tak czytam jak koledzy przebierają w tym dobrobycie szkieł (i słusznie) ze skutkiem 1 dobry na 3 złe, to wynika z tego że na rynku czeka na potencjalnego kupca całą masa złych egzemplarzy. no chyba że są zwracane do danego producenta szkła ? Cześ - jak to z tym jest?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto, - sadze ze jest to zbyt niewygodn pytanie...i watpie czy dostaniesz odpowiedz....
Realnie nawet jezeli szkla slabsze sa odsylane do dystrybutora to pewnie trafia do innych sklepow :roll:

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
zdaję sobie sprawę że niewygodne. ale równie niewygodnie jest odsyłanie obiektywów przez niezadowolonego klienta . do tego sporo osób poprostu rezygnuje z zakupu szkła z powodu potencjalnych problemów wiec na sprzedaży też się to odbija negatywnie (przykład nowych *)

być może sprawę poprawi trochę kalibracja szkieł w menu nowych body tyle że taka kalibracja sie sprawdza głównie w przypadku stałek. z zoomami jest mało skuteczna a przecież ten problem dotyczy w wiekszej mierze właśnie obiektywów zoom.

O ile w cywlizowanych krajach nieudane egz. (body, kompy, tv itp) trafiają ponownie do producenta , są naprawiane i sprzedawane z wyrażnym oznaczeniem refribushed po niższej cenie to mam wrażenie że w PL klient jest robiony w ...hmmm..... no nie mogę użyć żadnego adekwatnego słowa bo mi cenzuruje wypowiedź. :evilsmile:

nie wiem. być może sklepy są stawiane pod ścianą przez dystrybutora i musżą sie bujać z trefnym towarem, a może wygląda to jakoś bardziej cywlizowanie. nie wiem... więć pytam.
Zdaję sobie sprawę że to niewygodne pytanie z półki top secret (podobnie jak numery seryjne poprawionych * trzymane w najgłębszej tajemnicy) ale może warto taki temat podjąć i wreszcie coś z tym zrobić.
zaraz wejdzie do sklepów tamron 17-50 ( i pewnie ostatecznie pogrzebie szanse na sprzedaż nowych * P więc tym bardziej dziwi milczenie dystrybutora w sprawie poprawek) w PL. wielu kolegów na niego czeka i z pewnością bedzie to hit w naszym małym Pentaxowym światku. i mimo że nawet jeszcze nie ma terminu sprzedaży to już wiele osób zgłasza chęć kupna pod warunkiem wyboru jednego z kilku egz. . myśle że dla sklepów to także dalece niekomfortowa sytuacja. Userzy Pentaxa raczej byle czego nie kupią. stad moje pytanie do Czesia, bo jeśli te trefne egzemplarze krążą sobie po kraju to robią cholernie złą robotę dla wszystkich. począwszy od producenta a kończąc na wkurzonym userze który musi odsyłać szkła do sklepu.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
ThomFoto napisał/a:
trafiają ponownie do producenta

Nie jestem pewien czy tak się dzieje. Na takie zwroty mogą sobie pewnie pozwolić duże sklepy i to chyba tylko przy ewidentnie złym egzemplarzu, uszkodzonym.
Pamiętaj, że różnice w poszczególnych egzemplarzach, które Ty zobaczysz dla wielu nie będą zauważalne i oni taki obiektyw kupią i będą bardzo zadowoleni, więc po co odsyłać do producenta?

Skocz do: