jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Mnie też kręci, ale poczekam na SLII - po przygodach z CameraQuest jakoś nie uśmiecha mi się "ryzykować" po raz kolejny...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
ale poczekam na SLII
Będzie z naszym bagnetem ?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Myślę, że tak - dwa pierwsze SLII są, to dla czego 125 mieliby nie zrobić... Pytanie tylko, czy rzeczywiście będzie 125 SLII - mam nadzieję, że tak...

piko  Dołączył: 09 Sty 2008
czarny golutki FA 80-320 zenzy poszedł za 900,00
srebrny + oba dekielki + UV za 730,00
Jak widać kolor czarny wart jest dodatkowe ponad 23% (ceny tego srebrnego)

Czy w takim razie nie warto brać Sigmy 70-300 APO DG? Albo Tamron 70-300?
Na pewno ktoś juz o to pytał, ale jako można pisać o F126p, można i drugi raz o tym samym :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
piko, pewnie, że warto. Są czarne.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
gin z tonikiem napisał/a:
Ale po takim MZ-5n to jednak więcej się spodziewałem, bądź co bądź, to trzeci korpus w serii od góry.

Ja tam nie narzekam, po 4 latach dość intensywnego użytkowania nic mu nie dolega. Jedyny problem, wyniknął z mojej nieostrożności, na samym początku użytkowania. A super dobrze wykonane korpusy to chyba tylko LX (MX?) i MZ-S. No i może Z-1.

A co do DA 18-55, to moim zdaniem jest super wykonany w porównaniu do FA 28-90, który był "kitem" do MZ-6. Ten to ma dopiero luzy i wygląda jakby się miał zaraz rozlecieć. 18-55 ma metalowy bagnet, nie kręci ryjkiem, tylko go wysuwa, osłona tulipanowa jest, sprawia dobre wrażenie.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
szpajchel napisał/a:
Ja tam nie narzekam, po 4 latach dość intensywnego użytkowania nic mu nie dolega. Jedyny problem, wyniknął z mojej nieostrożności, na samym początku użytkowania. A super dobrze wykonane korpusy to chyba tylko LX (MX?) i MZ-S. No i może Z-1.
Po prostu chciałem sobie kupić jakiś analogowy korpus Pentax'a i przymierzałem się do MZ-5n, ale powiem szczerze, że mój analogowy Eos-300 sprawia wrażenie lepiej wykonanego (a to przecież Canon z prawie najniższej półki). Dobrze, że w cyfrze, jeśli chodzi o wykonanie C i P, jest dokładnie na odwrót.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Po prostu chciałem sobie kupić jakiś analogowy korpus Pentax'a i przymierzałem się do MZ-5n

Trzeba było :-) . Nie żałowałbyś (chyba, że w kiepskim stanie). Wziąć do ręki i robić zdjęcia. Wszystko pod palcem, jeśli się człowiek nauczy, to wszystko może ustawić, nie odrywając oka od wizjera. Żadnych funkcji, programów tematycznych. To taki pleśniak, tyle, że z AF. Sądzę, że wielu z radością przywitałoby jego cyfrową wersję.

Prawie już wziąłem, miał być "jak nowy", ale jednak nie był, więc wrócił do właściciela. Ale ogólnie wrażenia pozytywne, tylko bardzo filigranowy (w porównaniu do K10d).

olaf  Dołączył: 12 Wrz 2006
szpajchel napisał/a:
A super dobrze wykonane korpusy to chyba tylko LX (MX?) i MZ-S. No i może Z-1.
Po prostu chciałem sobie kupić jakiś analogowy korpus Pentax'a i przymierzałem się do MZ-5n, ale powiem szczerze, że mój analogowy Eos-300 sprawia wrażenie lepiej wykonanego

Kupuj Z20/PZ20. To kawal aparatu.

komar  Dołączył: 19 Kwi 2006
.... ogólnie wrażenia pozytywne, tylko bardzo filigranowy (w porównaniu do K10d).

Może takie sprawia wrażenie, ale delikatny to on raczej nie jest. Przekonałem sie o tym osobiście: aparat wisiał sobie na pasku, pasek na nadgarstku, wspinałem sie pod oblodzona góreczkę i w pewnym momencie poślizgnąłem sie i straciłem równowagę. Ratując sie przed upadkiem tak machnąłem ręką, ze aparat wykonał pełny obrót i walnął z całym impetem w zmarzniętą ziemie. Puszka wyszła z tego bez szwanku :shock: ale obiektyw FA 28-70/f4 niestety wymagał naprawy.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
olaf napisał/a:
Kupuj Z20/PZ20. To kawal aparatu.

No, z wyglądu coś jak Z1P ;-) Mam, mogę odstąpić za grosze - kto chce?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
andrusz, a ile tych groszy?

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
chciałem sobie kupić jakiś analogowy korpus Pentax'a i przymierzałem się do MZ-5n, ale powiem szczerze, że mój analogowy Eos-300 sprawia wrażenie lepiej wykonanego

Chyba faktycznie macales tylko chwilke... :-P

Pzdr
Spinner

Spinner napisał/a:
Chyba faktycznie macales tylko chwilke...

Trudno dyskutować o odczuciach subiektywnych. Może dlatego taki mi się wydawał, że jest mniejszy od EOS-a i tylnia klapka jest z bardzo cienkiego plastiku. No Leica, to nie jest ;-) Poza tym obiektyw dopiełnił reszty (FA 28-70/4) - tak plastikowego jeszcze nie widziałem (może poza obecnym kitem do C 400d).

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
rudno dyskutować o odczuciach subiektywnych. Może dlatego taki mi się wydawał, że jest mniejszy od EOS-a i tylnia klapka jest z bardzo cienkiego plastiku.

Tez mialem takie pierwsze wrazenia. Teraz doceniam te zwarta i kompaktowa budowe. Ten aparat cos w sobie ma :->

Cytat
Teraz doceniam te zwarta i kompaktowa budowe. Ten aparat cos w sobie ma
Zapewne przed wakacjami będę chciał sobie sprawić jakiegoś analoga i MZ-5n też wchodzi w grę. Ale chciałbym, żeby był w lepszym stanie niż ten który oglądałem. Interesuje mnie stan "mięta" ;-) A może gdzieś jeszcze można kupić nieużywanego MZ-5n lub MZ-6 (najlepiej w Krakowie) albo niedrogo ;-) MZ-S'a?

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
No Leica, to nie jest

Jak i pozostali moje wrażenie podobne przy pierwszym kontakcie. Teraz nie oddam za żaden inny. Czego mi brakuje? Jaśniejszego wizjera - kosztem śmiesznej lampki, klina, możliwości ustawienia czasu samowyzwalacza. Trochę głośny motor. Reszta to pleśniak. Obiektyw zrękompensuje swój wygląd jakością zdjęć. Serio.

Cytat
Obiektyw zrękompensuje swój wygląd jakością zdjęć. Serio.

Wiem, testowałem z Kadyszką i moim zdaniem, AF szybszy od kita i jakość zdjęć rzeczywiście lepsza.

Skocz do: