Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
Filtry pl i ostrość zdjęć.
Dane wyjsciowe:
Samsung GX1L+przejściówka bez blaszki (z allegro od od smcigsm, duralowa)
Obiektyw Jupiter 21M bez filtra pl można zrobic ostre zdjęcie na nieskończoność.
Obiektyw Jupiter 21M z nakręconym filtrem pl (selco) - zdjęcia nioeostre
Obiektyw Jupiter MC37AM bez filtra pl można zrobic ostre zdjęcie na nieskończoność.
Obiektyw Jupiter MC37A z nakręconym filtrem pl (toko) - bardzo trudno zrobic zdjęcia ostre.
We wszystkich przypadkach aparat potwierdzał ostrość.
Te same filtry + te same obiektywy z aparatem analogowym (praktica bc1+przejściówka) nie ma żadnych problemów.
I najciekwasze: filtr Toko z kitowym Schneiderem 18-55 doskonałe, ostre zdjęcia.
Pytanie brzmi; co tu jest źle, czy należałoby zmienić filtr pl na innego producenta, czy też obiektyw?
A może jednak przyczyna jest gdzie indziej. Może ktoś ma jakis pomysł.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Co ci po dobrym szkle jak nakręcisz kiepski filtr, że jakość poleci w dół . ;-)

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
O ile pamiętam, polaryzatory liniowe mieszają "cośtam" i cyfrówki z lekka "nie teges".
Do cyfry należy stosować polaryzatory kołowe.
Jeno tak jak wiem, co to polaryzacja światła, tak nie mam pojęcia z czym zjeść tę polaryzację kołową... Ale się w końcu dowiem :roll:

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Zgadza się, tylko kołowe dobrze działają z systemem auto focus, czyli może być coś na rzeczy z potwierdzeniem ostrości. Dodatkowo są filtry i filtry polaryzacyjne. Test kiedyś widziałem na stronie Arkadiusza Stopy, można zajrzeć.

Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
Ogólnie zgadza się. Co prawda tu ostrze manualnie i błedy AF nie mają nic do rzeczy, ale ten SELCO 58 mimo że cpl (a przynajmnie tak na nim pisze) to ponoć straszne badziewie i to by się zgadzało . Natomiast 52 mm to egzemplarz, który mam już chyba z 15 - 16 lat i jak pisałem z kitem sprawdza się bez problmów - AF dzieła prawidłowo.
Natomiast kiredyś w jakimś poście mignęło mi napomnienie, że przy długiej ogniskowej głebia ostrości jest ponoć dość płytka(na nieskończoność??), ale nie doczytałem wtedy do końca a teraz nie pamiętam gdzie to było.

Skocz do: