Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
gin z tonikiem napisał/a:
gdyby były

Ale jednak po próbach przeprowadzonych przez użytkowników, DA 70 kryje pełną klatkę.
Czy DA 40 też, nie pamiętam.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Zdano napisał/a:

Kryje, widziałem na forum sample z jakiegoś analoga.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Zdano napisał/a:

Tez, bez zająknięcia.

Tylko nie wiem jak z winietką w tych Limited'ach? Fotografował ktoś białą kartkę? :-)

Tylko nie wiem jak z winietką w tych Limited'ach? Fotografował ktoś białą kartkę?

DA 40 ma pomijalna wlasciwie.

Czyli co najmniej 2 DA są FF, bo 21mm/3.2 Ltd. to już chyba nie??

Czyli co najmniej 2 DA są FF, bo 21mm/3.2 Ltd. to już chyba nie??

Nie - mocno winietuje. Poza tym bylo juz o tym wielokrotnie :-P

No to jest duża szansa, że DA 200/2.8 i DA 300/4 będą pełnoklatkowe, bo chyba tele ogólnie są mniej podatne na winietę?

No to jest duża szansa, że DA 200/2.8 i DA 300/4 będą pełnoklatkowe

Nawet jesli, to brak pierscienia przyslony wyklucza mozliwosc uzywania ich z body bez sterowania przyslona na pokladzie.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:

Nawet jesli, to brak pierscienia przyslony wyklucza mozliwosc uzywania ich z body bez sterowania przyslona na pokladzie.

no tak, ale myślisz że ktoś kto kupuje takie szkła używa korpusów typu mz-50 czy inne tanie babole (pleśniaki w ogóle pomijam bo po cholere).

do takich szkieł minimum Z1p lub MZ-S :)

guerilla napisał/a:
no tak, ale myślisz że ktoś kto kupuje takie szkła używa korpusów typu mz-50 czy inne tanie babole (pleśniaki w ogóle pomijam bo po cholere).

Zapytaj o to Fafniaka (i jego LX-a).

Z MZ-5n tez sobie nie pouzywasz. Z drugiej strony masz racje - jesli beda kryly pelna klatke, to ktos komu na tym zalezy bez wiekszych problemow znajdzie rozwiazanie.

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
dan, niestety, to się już w FAJach zaczęło. Tym niemniej dyskusja na temat sensowności kupna tych obiektywów w kontekście nadchodzącego FF jest chyba przedwczesna. (abstrahując od tego czy rzeczywiście te puszki FF dla ludu są za rogiem jak twierdzą co niektórzy)

a b s t r a h u j e mi ocenzurowało :shock: :shock: :shock:

dan napisał/a:
brak pierscienia przyslony wyklucza mozliwosc uzywania ich z body bez sterowania przyslona na pokladzie

A skąd wiadomo, że Pentax KFFd nie będzie sterował przysłoną z korpusu :-) ?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:
guerilla napisał/a:

Zapytaj o to Fafniaka (i jego LX-a).

żadne z nowym szkieł czy nawet sporo starszych Canona czy Nikona o podobnych osiągach nie ma pierścienia przysłon. więc skąd te oczekiwania absurdalne?:))

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
guerilla napisał/a:
korpusów typu mz-50 czy
A ten akurat przysłoną w DA steruje :-P

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zaraz, zaraz, to co taki np. MZ-5n może ze szkłami DA:
-AF;
-Pomiar światła (matrycowy, punktowy i centralno-ważony);
-Program (zielony, czy jak go tam zwał);
-Priorytet czasu (Tv);

Niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę, nie zdążyłem jeszcze sprawdzić ( :oops: )

A skąd wiadomo, że Pentax KFFd nie będzie sterował przysłoną z korpusu ?

Na pewno bedzie. Tu chodzi tylko o garstke placzkow z Polski, ktora chce podpinac te nowe szkla do plesniakow. Inna sprawa, ze gdyby DA 40 mial pierscien, to juz dawno bym go mial, a tak ciagle sie waham.

guerilla napisał/a:
więc skąd te oczekiwania absurdalne?:))

Wiara w marketingowy mit nt. wstecznej kompatymbilnosci w systemie P.

szpajchel napisał/a:
-AF;
-Pomiar światła (matrycowy, punktowy i centralno-ważony);
-Program (zielony, czy jak go tam zwał);
-Priorytet czasu (Tv);

Tak, zgadza sie. Tylko program automatu jest dla mnie zupelnie glupi. Korpus dobiera maksymalnie wysoka przyslone. Czyli kiedy moze, to dobierze Ci f/11 i 1/60s zamiast np. f/5.6 i 1/250s :-? :-/ Liiiipa! :evil:

dan napisał/a:
Tak, zgadza sie. Tylko program automatu jest dla mnie zupelnie glupi. Korpus dobiera maksymalnie wysoka przyslone. Czyli kiedy moze, to dobierze Ci f/11 i 1/60s zamiast np. f/5.6 i 1/250s :-? :-/ Liiiipa! :evil:

To pewnie dlatego, żeby było jak kompakcie - jak największa głębia ostrości (=więcej ostrych fizjonomii na imieninach u cioci) :-D .

[ Dodano: 2008-02-12, 15:33 ]
dan napisał/a:
Inna sprawa, ze gdyby DA 40 mial pierscien, to juz dawno bym go mial, a tak ciagle sie waham.

To może FA 35/2?

szpajchel napisał/a:
To pewnie dlatego, żeby było jak kompakcie - jak największa głębia ostrości (=więcej ostrych fizjonomii na imieninach u cioci)

Nom, dziwne to troche....

szpajchel napisał/a:
To może FA 35/2?

Drozszy, wiekszy, szerszy.

Z DA 40 Bede jechal na Tv + AE-L. Kiedy nie ma czasu na ulicy to i tak parametry ekspozycji nie sa wazne, a kiedy jest czas, to mozna sobie wymusic przyslone w manipulujac czasem.

dan napisał/a:
Nom, dziwne to troche....

Pamiętam, mieliśmy w pracy jakąś starą Yashikę i do tego jakiś zoom, program zielony nakazywał ustawić f 32 na obiektywie (ta wartość była zaznaczona na zielono). Jeśli wyjść z założenia, że program zielony jest dla "zielonych", to mnie to nie dziwi. Pamiętasz, jak ktoś się skarżył (Dancer?), że w labie nie zrobili/nie chcieli zrobić odbitek, bo tło było nieostre :mrgreen: ?
Moja żona zawsze narzekała przy slajdach (makro), że głębia ostrości jest za mała. A to tylko skala 1:2 i zaledwie f 16-22...

Skocz do: