Hasek  Dołączył: 07 Lis 2007
  jak to jest z tymi przepalami ?:P
Czesc, mam pytanie jak to jest z przepalami w puszkach analogowych typu p30, me-super albo nawet srednio-formatowe puszki itd., ktore posiadaja max czas 1/500, 1/1000, 1/2000?

Chodzi mi o to np robie zdjecie jasnym szklem przyslona powiedzmy 2 i zaczyna mi migac liczba ( w wypadku p30= 1000), ze zdjecie bedzie przepalone. Fakt mozna przymknac przyslone i dac powiedzmy 5.6 albo wiecej, ale jezeli sie nie chce dawac bo akurat w tym wypadku pasowala by ci mala glebia. Jest mozliwosc dac pomiar punktowy, ale np moje p30 nie posiada owego pomiaru. Z tego co sie orientuje ludzie sobie jakos z tym radza i robia bardzo ladne zdjecia z duza glebia, gdzie moglo by sie wydawac ze bedzie przepal a jednak go nie ma.(prosze wykluczyc zalozenie filtra sciemniajacego lub proste nie zrobienie zdjecia :-P )

Z gory dziekuje za odpowiedz;-)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Hasek napisał/a:
ale jezeli sie nie chce dawac bo akurat w tym wypadku pasowala by ci duza glebia

Chyba masz na mysli mala glebie? Duza dziura - krotsze czasy - mala glebia ostrosci.

Jesli robisz na negatywie, to spokojnie mozesz go przeswietlic, nawet o te 2EV, czyli mozesz przyjac, ze w P30n masz dostepny czas 1/4000s. A taki to juz naprawde rzadko nie wystarcza.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
Re: jak to jest z tymi przepalami ?:P
Hasek napisał/a:
Fakt mozna przymknac przyslone i dac powiedzmy 5.6 albo wiecej, ale jezeli sie nie chce dawac bo akurat w tym wypadku pasowala by ci duza glebia.

jakby pasowała duża głębia to trzeba przymknąć do co najmniej 8, albo i więcej. Duża głębia ostrości oznacza, że na zdjęciu ostra jest większość elementów na nim zawartych i te na pierwszym planie i te w tle. Rozumiem, że chodzi co małą głębię ostrości. Z moich (dawnych) doświadczeń wynika, ze przepalenie o nawet dwie działki ponad proponowany przez automatykę krótki czas nie boli specjalnie, choć dobrze mieć wtedy wpływ na obróbkę zdjęcia (wywołanie filmu, naświetlanie papieru, albo chociaż skanowanie kliszy).

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
No czarów żadnych nie ma.
Jeśli jest za jasno ba dużą dziurę bo się czasy w aparacie kończą to albo filtr ND albo przymknąć przysłonę. Inna sprawa ze na filmie prześwietlenie o 1 czy 1.5 EV to nie taki problem jak w cyfrze.

Oj jednak trzeba temat odświeżyć zanim się odpisze bo za te kilka minut to już nie jedna a dwie osoby mnie ubiegły o-)

Generic napisał/a:
Inna sprawa ze na filmie prześwietlenie o 1 czy 1.5 EV to nie taki problem jak w cyfrze.

Jesli to negatyw, to nie ma zadnego problemu.

tak wiem myslalem o malej a napisalem "duza" blad myslowy :P

ale np w p30n nie pokazuje mi o ile przedzialek mi sie ekspozycja podniosla, jedynie tylko miga mi liczba 1000, ze przepali i tyle, wiec skad mam widziec jakie jest EV ?

Hasek napisał/a:
wiec skad mam widziec jakie jest EV ?

Zwiekszasz przyslone az przestanie migac. Kazdy kolejny pelny stopien przyslony to 1EV.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zwiększaj numer przysłony o kolejne stopnie, aż przestanie migać czas 1/1000, będzie znaczyło że warunki dobrane standardowo. Dajmy na to wyjdzie , że przesłao migać przy f=8. Każde otwarcie przysłony o 1EV (czyli 5.6 -> 4 -> 2.8 -> 2) będzie oznaczało podwojenie ilości światła, które dotrze do filmu.

+1 EV == dwa razy więcej światła.

Wielkie dzieki za pomoc i uswiadomienie mnie :)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Hasek, filtr ND4 i po problemie.

matb, heh narazie nie mam kasy na takie gadzety (narazie mysle o innych zakupach), ale bede pamietal ;)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Jeszcze można użyć negatywu o niskiej czułości.

Skocz do: