Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Sprawa pewnej reklamacji...
Witam.

Proszę o Wasze zdanie w pewnej sprawie. Kupiłem poprzez Allegro grę komputerową. Kiedy przyszła, okazało się, że foliowe opakowanie jest naderwane w jednym miejscu, pudełko ma dziurę, a płyta w środku dość mocno porysowana. Skontaktowałem się ze sprzedawcą w sprawie reklamacji, a ten mi na to, że nie przyjmie płyty, jeżeli pudełko jest niezafoliowane.
Na jego stronie jest zapis, że jeżeli towar ulegnie zepsuciu w czasie transportu to oni go wymienią na wolny od wad. Jednocześnie żąda nienaruszonej folii - uważam że jest sprzeczność w tym myśleniu - o jakie uszkodzenia transportowe może chodzić, jeśli folia będzie nienaruszona???
Poza tym - jak mógłbym ocenić stan płyty nie otwierając pudełka??? Sprzedawca nadmienił, że w takiej sytuacji wymiana towaru niezafoliowanego oznacza dla niego podarowanie egzemplarza gratis.(?)
Pomóżcie - kto ma rację ja czy on? Mam prawo wymienić towar czy nie???

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
A czy ten sprzedawca to "pan Kaziu" czy firma?
jeśli sklep jakiś to nie powinno być problemu, bo tak stanowi prawo.
pozdrawiam

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Z lokalnej gazety
Niewiele tego ale może na początek się przyda.

auvers  Dołączył: 01 Gru 2007
Przede wszystkim w gestii tego sprzedawcy i każdego innego jest zabezpieczenie przesyłki na czas transportu w taki sposób aby dotarła do adresata nienaruszona [jej zawartość].
Poza tym, jeśli jest to sklep i prowadzi sprzedaż internetową to masz prawo zwrócić towar do 10 dni od momentu jego otrzymania bez podania przyczyny i informacja taka powinna być zawarta albo w treści aukcji albo na stronie "o mnie" danego kupującego [najczęściej też różni sprzedawcy określają warunki na jakich towar przyjmują w tym okresie].
Dla mnie sprawa jest prosta - zamawiasz grę, wiatraczek, kołowrotek, obiektyw [cokolwiek] - jeśli przychodzi do Ciebie towar niezgodny z opisem lub co gorsza uszkodzony to masz prawo go zwrócić. Jeśli uszkodzenie nastąpiło w czasie transportu to moim zdaniem jest to wina sprzedającego ponieważ nie zabezpieczył należycie przesyłki. Zwrot jak najbardziej Ci przysługuje.

Sprzedawca, od którego kupiłem to firma, nie osoba prywatna. Grę kupowałem jako nową, nieużywaną. Nick firmy na Allegro to NETFOX2. Oto strona aukcji, z której kupiłem towar:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=307235097

Zacytuj im 7 punkt ichniego regulaminu, który wysmarowali na stronie "o mnie"
Wysłali Ci towar, który uległ uszkodzeniu podczas transportu, z cała pewności nie Ty powinieneś na tym stracić, jeśli nie zabezpieczyli dobrze przesyłki - ich pech, mają status super sprzedawcy - niech zadbają o dobro klienta w myśl pkt 7 własnego regulaminu.
Takie ich dotychczasowe zachowanie względem Ciebie jest niedopuszczalne.

auvers napisał/a:

Poza tym, jeśli jest to sklep i prowadzi sprzedaż internetową to masz prawo zwrócić towar do 10 dni od momentu jego otrzymania bez podania przyczyny i informacja taka powinna być zawarta albo w treści aukcji albo na stronie "o mnie" danego kupującego [najczęściej też różni sprzedawcy określają warunki na jakich towar przyjmują w tym okresie.

nie do końca tak jest. czytałem ostatnio o tym w jakimś komputerowym periodyku.
ale jest lepiej :-) Jeśli nie jest napisane (o tych 10 dniach) to na zwrot masz 3 miesiące!

jak znajdę ten artykuł to zacytuję.
pozdrawiam

Zgadza się, tak dokładnie jest.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przejrzałem i stronę aukcji i "o mnie". Nie dość, że takie zastrzeżenie jest bezpodstawne to jego tam nie ma...
Tam masz dwie rzeczy. Zwrot w ciągu 10 dni. Wtedy można założyc, ze powinno być nie otwierane. Ale ty nie korzystasz z tego trybu, tylko reklamujesz uszkodzony towar.. Jak możesz stwierdzić wadę ukrytą nie otwierając?
Czyli Ty o czym innym, a sprzedawca o czym innym.. Nie daj się!

[ Dodano: 2008-02-13, 10:41 ]
Marcinicus napisał/a:
że nie przyjmie płyty, jeżeli pudełko jest niezafoliowane.

On nie ma jej przyjmować, tylko wymienić albo zwrócić pieniądze, za uszkodzony towar.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Re: Sprawa pewnej reklamacji...
Marciniukami napisał/a:
Witam.
Kiedy przyszła, okazało się, że foliowe opakowanie jest naderwane w jednym miejscu, pudełko ma dziurę, a płyta w środku dość mocno porysowana. Skontaktowałem się ze sprzedawcą w sprawie reklamacji, a ten mi na to, że nie przyjmie płyty, jeżeli pudełko jest niezafoliowane.
Pomóżcie - kto ma rację ja czy on? Mam prawo wymienić towar czy nie???

Eee...
Poszukaj w domu albo kup jakies platki kukurydziane w markecie zapakowane w pudelko o wiekszym rozmiarze, ale w takiej folii. Delikatnie rozetnij tylko z jednej strony i folie pozyskaj - wloz do woreczka z niej swoje pudelko.

Na zrzewarce zgrzej naciecie (lub kantem zelazka - co wymaga wprawy) - i mocno goracym powietrzem z suszarki do wlosow podmuchaj. Folia pieknie sie obkurczy na calym pudelku - i masz je zafoliowane jak nowe. :mrgreen:

IMHO, tu bardziej sprzedawcy idzie nie o folie i glupio to tlumaczy - ale o numer seryjny do gier, ktory ujawniony staje sie "spalony", bowiem sa gry ktore po zarejestrowaniu nie pozwola na ponowna rejestracje na serwerze gier sieciowych - i tego sie pewnie obawia.
Przyjmie Twoja reklamacje, odsprzeda - i bedzie mial kolejna reklamacje, ze nie mozna gry zarejestrowac w sieci.

Re: Sprawa pewnej reklamacji...
Dziennik Ustaw 00.22.271
Rozdział 2
Umowy zawierane na odległość
Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1.
Art. 10.
3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
2) dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania

czyli lipa :(
zostaje Ci niezgodność towaru z opisem

Hej, dzięki za Wasze odpowiedzi.
Grę odesłałem - co będzie to będzie.

Cytat
prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
2) dotyczących nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu przez konsumenta ich oryginalnego opakowania

czyli lipa :(
zostaje Ci niezgodność towaru z opisem

Ale je nie odstępuję od umowy. Ja chcę wymiany towaru na nowy. Jak to napisał Arti: "Ale ty nie korzystasz z tego trybu, tylko reklamujesz uszkodzony towar.. Jak możesz stwierdzić wadę ukrytą nie otwierając? "
Otóż to właśnie.
Jest jeszcze jedna rzecz. Gra (plastikowe pudełko +folia) była opakowana w tekturowy kartonik, który był zupełnie nienaruszony, nie pogięty, nie rozerwany itp...Wnioskuję z tego, że towar był uszkodzony jeszcze przed wysłaniem. Poza tym płyta nie mogła być aż tak porysowana w czasie transportu - myślę, że doszło do tego jeszcze na etapie magazynowania lub transportu od dystrybutora.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Marcinicus, dokładnie. Nie możesz się powołać na odstąpienie, bo tu leżysz. No ale Ty nie odstępujesz. I nie daj się ściągnąć na ten tryb. Reklamujesz wadliwy towar i już. I tu nie mogą wymagać nienaruszonego opakowania.

Sprawa chyba znalazła swój finał. Dzisiaj pocztą dotarł do mnie nowy nieuszkodzony egzemplarz gry. Dzięki wszystkim jeszcze raz za porady...

Skocz do: