SirK  Dołączył: 26 Lis 2007
Sigma 30/1.4 EX DC + Sigma 24-70 EX DG Macro + Metz 58 AF
Witam szanownych forumowiczów.

Mam trzy pytanka do szanownego gremium ;-) ale po kolei...

Przetrząsnąłem na miarę możliwości to forum i o zgrozo ... wnioski o tych szkiełkach wyciągnąłem na postawie użytkowników forum nikona :oops: , gdzie bardzo chwalą oba szkiełka. Pierwsze miało by być na ulicę a drugie jako uniwersalne z tymczasowym założeniem że, długi koniec posłuzy jako portretówka, bynajmniej dopóty, dopóki nie kupię pentaxa 70/2.4. Co do krótkiego końca to narazie wykorzystam kita a w bliższej lub dalszej przyszłości noszę się z zamiarem kupna albo pentaxa 12-24 albo sigmy 10-20. Co do lampy to... ma być dobra :-D a teraz pytanka:

1. Czy polecilibyście coś zamiennego w podobnym przedziale cenowym ??

2. Czy jeżeli nie uda wam się wybić mi tego zestawu z głowy (chyba będzie ćieżko :mrgreen: ), to czy znajdzie się ktoś, kto mógłby sie podzielić samplami z puszek pentaxa?? Zależy mi szczególnie na szkle 24-70 sigmy.

3. Czy w cenie 200-250 zł znajdzie się jakiś przyzwoity filtr polaryzacyjny, czy
też w tej cenie to polara sobie darować i poczekać na przypływ kaski a narazie wziąść jakąś UV-kę??

Aha, puszka to K dyszka.
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

[ Dodano: 2008-02-13, 10:58 ]
A i jeszcze jedno, w zapytaniu o filtr polaryzacyjny miałem na mysli oczywiście nieszczęsny gwint 82 :-/ .

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
SirK napisał/a:
Przetrząsnąłem na miarę możliwości to forum
No to słabo przetrząsałeś, albo możliwości kiepskie. :-P O Sigmie 30/1,4 to całe referaty są już, że nie wspomnę o oddzielnym wątku na jej temat

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Też się zastanawiam nad Sigmą 24-70/2.8, ale trochę mnie zniechęca jego wielkość, jako szkła podstawowego, no i ceny filtrów :-( Natomiast co do jasnej stałki, to zastanawiałem się nad Sigmą 20/1.8 DG (nie wiem jak się sprawuje z Pentaksem, ale z N ponoć bardzo dobrze), szkło na pełną klatkę i ma taki sam rozmiar filtra jak 24-70.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
SirK napisał/a:
1. Czy polecilibyście coś zamiennego w podobnym przedziale cenowym ??

Do S 24-70 alternatywą jest Tamron 28-75 2.8. Jeśli zależy Ci na długim końcu, to zyskujesz 5 mm kosztem krótkiego końca. Jest przy tym mniejszy i poręczniejszy. A i filtr tańszy, bo średnica mniejsza.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Na zastępstwo KITa, możesz rozważyć 18-50/2.8 Sigmy albo poczekać na Tamrona 16-50/2.8.

Ale mnie nie słuchaj, ja kupuję Sigmę 24-70/2.8 wkrótce najprawdopodobniej.

Re; Zdano
Czytałem tego posta i o sigmie 30/1.4 mam juz w sumie zdanie wyrobione ale sigma 24-70 naprawdę spędza mi sen z powiek. Na forum nikona czytałem opinie że śmiga lepiej aniżeli ten tamron 28-75, tylko te cholerne filtry :evil: . No i nie wiem co z ta lampą bo za grosz nie mam o tym pojęcia, fotografia to narazie dla mnie zabawa, ale jeżeli wciągnie mnie, to chciałbym by ta lampa była już w miarę porządna.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
SirK napisał/a:
3. Czy w cenie 200-250 zł znajdzie się jakiś przyzwoity filtr polaryzacyjny, czy
też w tej cenie to polara sobie darować i poczekać na przypływ kaski

Myślę, że powinieneś dozbierać jakieś 100zł: TUTAJ
Hoya STANDARD jest w tej cenie, którą podałeś, ale to filtr 3-powłokowy, uważam, że jego koszt jest na tyle wysoki, że warto jednak dopłacić do lepszej wersji.

SirK napisał/a:
a narazie wziąść jakąś UV-kę??

A wybierasz się w Himalaje? Bo u nas w kraju to raczej nie zauważysz pozytywnych efektów używania filtru UV a pogorszyć obraz sobie możesz.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sigmę 24-70/2.8 ma Kiwaczek i poszukaj zdjęć w jego wątku.

oks czyli 350 zł na filtr, na którym najbardziej by mi zależało wystarczy a z tą UV to może rzeczywiście emocje mnie poniosły, albo siedzi we mnie jeszcze brak zrozumienia wielu tematów związanych z foto, ale to się wytnie z życiorysu narazie :oops: .

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
SirK napisał/a:
oks czyli 350 zł na filtr

Poszukaj tego filtru w innych sklepach (skąpiec, ceneo) bo pewnie znajdziesz go taniej. Cyfrowe.pl do najtańszych nie należy.

[ Dodano: 2008-02-13, 12:41 ]
SirK napisał/a:
sigmie 30/1.4

By jeszcze trochę pomieszać, to w podobnej cenie jest też sigma 24/1.8 EX, lepsza optycznie od 30/1.4 i nieco gorsza od 20/1.8, filtr 77mm więc taniej wychodzi.

plwk napisał/a:
Sigmę 24-70/2.8 ma Kiwaczek i poszukaj zdjęć w jego wątku.

Doszukałem się zdjątek i coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu co do słuszności wyboru.

Skocz do: