Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Kadrowanie - dlaczego tak? A dlaczego nie?
Witam
Oglądam właśnie wielce inspirujący zestaw headshotów i zastanawiam skąd nagle wzięła się ta moda na ścinanie głów?

http://studiomark.com/corporate-headshots.html

Zdjęcia świetne i oddające charakter zawodów ale zauważyłem to ścinanie czubka głowy, zwłaszcza przy ujęciach robionych powyżej linii oczu.
Jak to traktować? Podejrzewam że wystawienie takich fotek pod ocenę 'specjalistów' z plfoto czy innych tego typu forów zakończyłoby się komentarzami w stylu "jak już tniesz, to porządnie - nad oczami"... itd..

A jakie jest wasze zdanie? Chętnie poznam Wasze odczucia, bo przede mną zadanie zrobienia headshotów znajomym i zastanawiałem się nad wyborem.

p.s.
wiem że dubluję wątek z cf, ale zależy mi na w miarę różnorodnych opiniach. W firmie jest spory rozrzut jeśli chodzi o "chcenie" w obszarze tego, co zdjęcia mają wyrażać/przekazywać.

Radzik  Dołączył: 24 Lip 2006
czasem łysiny nie widać ;)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Wydaje mi sie, ze to zalezy od wizerunku firmy. Widac to po branzach - prawnicy maja najbardziej klasyczne portrety - zadnych ucietych glow, architekci i tworcy gier najbardziej kreatywne - przekazuja to co w ich branzach najwazniejsze - solidnosc vs kreatywnosc. Te przyciete czola, to tak po srodku. Jestesmy nowoczesni, co nie zmienia faktu, ze powazni i solidni.

dz.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
ak to traktować? Podejrzewam że wystawienie takich fotek pod ocenę 'specjalistów' z plfoto czy innych tego typu forów zakończyłoby się komentarzami w stylu "jak już tniesz, to porządnie - nad oczami"... itd..

Widzisz, to odwieczny problem "specjalistów"... liczy sie tylko czy sie podoba (i komu!) / sprzedaje...

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
No właśnie... Te zdjęcia oddają znakomicie charakter firmy - cieszę się że nie jestem jedynym który zauważył potęgę przekazu chociażby przy firmach: ubezpieczeniowej / architektonicznej i komputerowej (gry). Co ciekawe - firma software'owa (zakładam że oprogramowanie biznesowe) jest jedną z bardziej "sztywnych" w przekazie - wyraźny sygnał "jesteśmy stabilni, z nami jesteś bezpieczny"... Najbardziej mnie podoba się ta seria b/w dla architektów i kolorowa dla EA.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Grendel napisał/a:
Najbardziej mnie podoba się ta seria b/w dla architektów i kolorowa dla EA.
Mi tez. Ja bym nawet prawnikow z takimi portretami wynajal ;-)

dz.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Z drugiej strony, patrzac na te portrety zrozumialem, ze tak naprawde za nic nie chciałbym być PRO.... ;-)

Skocz do: