Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Nowy RT 2.3 już jest gotowy do pobrania.. :-)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Markus, mam na win xp. W odróżnieniu do wersji testowej (też miałem) myka aż miło (szybko). Te "krzaczki" i wolne demozaikowanie, o których pisałęś, to przeszłość, pewnie już sprawdziłeś. Oby tak dalej się rozwijał. W/g mnie, z darmowych, jest najlepszy.

[ Dodano: 2008-02-13, 18:17 ]
No i co najważniejsze - jeszcze się nie zawiesił. ;-)

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Z ważnych rzeczy to również nowa strona i rozbudowanie zespołu :) Dodatkowo po prawej stronie są trzy ładne przyciski donate - jednego z nich użyłem, bo uważam, że warto wynagrodzić autorowi pracę jaką włożył w całość.

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
O, dodali 'Channel Mixer' i 'Unsharp Mask' :mrgreen: Idę bawić się dalej :-)

Macie rację ten program idzie w dobrym kierunku i tej postaci można go uznać za w pełni sprawny i profesjonalny konwerter RAW.
Śmiga aż miło pod win xp i ubuntu 7.10 (tam chyba nieco szybciej ale może to złudzenie :-) )
Z nowości : nowe(stare) demozaikowanie VNG-4 i chyba najlepsze HPHD.
Nowy algorytm wyostrzania Dekonwulucja RL.
Polecam każdemu.
Krzaki zniknęły i bugi też :-)

[ Dodano: 2008-02-14, 15:40 ]
A jeszcze zapomniałem dodać że jest fajne usuwanie winietowania przy mojej sigmie 17-70 często się przydaje... :-) )

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Wy wszyscy macie dwurdzeniowe procesory czy co? U mnie RT (dopiero od któregoś RC tej wersji) w momencie zapisywania zdjęcia całkiem zamula komputer na kilkanaście (kilkadziesiąt?) sekund... :-(

Ale RL Deconvolution rządzi, dla samego tego algorytmu warto się przemęczyć.

lRem napisał/a:
Wy wszyscy macie dwurdzeniowe procesory czy co?

Nie, część ma czterordzeniowe... czasem nawet dwa :evilsmile:

Cytat
U mnie RT (dopiero od któregoś RC tej wersji) w momencie zapisywania zdjęcia całkiem zamula komputer na kilkanaście (kilkadziesiąt?) sekund... :-(

Wersja RC jest kompilowana bez optymalizacji i z kodem do debugowania, jak porównujesz prędkość to tylko pełnych wydań, RC się do tego nie nadaje.

Dekonwulucja RL w zdjęciach nocnych daje słabe efekty, sprawdźcie sami wtedy lepsza jest klasyczna maska wyostrzająca..

aflinta napisał/a:

Cytat
U mnie RT (dopiero od któregoś RC tej wersji) w momencie zapisywania zdjęcia całkiem zamula komputer na kilkanaście (kilkadziesiąt?) sekund... :-(

Wersja RC jest kompilowana bez optymalizacji i z kodem do debugowania, jak porównujesz prędkość to tylko pełnych wydań, RC się do tego nie nadaje.

Ale ja nie piszę o spowolnieniu o współczynnik stały, tylko o problemie z współbieżnością. Który, jak dało by się sprytnie wysnuć z mojej wypowiedzi, wcale nie ustąpił wraz z pełnym 2.3. To czy muszę się oderwać na 20 czy na 50 sekund jest sprawą drugorzędną.

lRem, co masz za komputer, że zapis zdjęcia (jpeg?), który trwa ułamek sekundy a u Ciebie kilkadziesiąt?

model name      : AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+
cpu MHz         : 1800.000

Do tego 3 GB RAM, dyski SATA2 w RAID i tak dalej. Wszystko poza RT ma opóźnienia poniżej progu zauważalności. Zaś operacja polegająca na otworzeniu aktualnego wpisu na RAW Challange, kliknięciu w save image (podług ostatniego profilu) i zamknięciu zaraz jak skończy dała rezultat:
Cytat

rt Desktop/rc055.dng 96.51s user 1.02s system 90% cpu 1:48.10 total

Podgląd w skali 1:5 czy jakoś tak. Przez te 90s zapisywania wszystkie kontrolki w RT działają z kilkusekundowym (raczej 8 niż 2) opóźnieniem. RT ma wysoki priorytet (chyba to zmienię) dzięki czemu korzystanie z komputera jest w tym czasie praktycznie niewykonalne.

RT w najnowszej (stabilnej, pełnej) wersji - 2.3.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Też zauważyłem pewną ogólną ociężałość obecnej wersji RT.

Otworzyłem ten sam plik z RAW Challange, poczekałem aż się pojawi kościół na ekranie, dałem mu by zapisał JPEG i poczekałem aż skończy a następnie zamknąłem program, efekt poniżej:

aflinta@dzpwork:~$ time RawTherapee2.3/rt Desktop/rc055.dng
(...)
real 0m20.417s
user 0m18.973s
sys 0m0.860s

aflinta@dzpwork:~$ cat /proc/cpuinfo |grep name
model name : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4200+
model name : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4200+

aflinta@dzpwork:~$ cat /proc/meminfo |grep Mem
MemTotal: 1424688 kB
MemFree: 447836 kB

Dysk twardy to jakiś stary IDE 80GB.
Dodatkowo podczas zapisywania na dysk można normalnie pracować z programem, zmieniać w czasie rzeczywistym jasność czy balans bieli.

Ten RAID to jaki masz konkretnie i ile miejsca na dysku wolnego? Czasem jest tak, że przy małej ilości miejsca system plikowy znacznie zwalnia bo ma kupę roboty z allokacją miejsca pod dane.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Kurcze... Mi też się stałocoś dziwnego z RT.
Kiedyś [obrabiałam zdjęcia z wakacji] - śmigał, aż miło. Pamiętam, że porównywaliśmy z Michem [on Windows, a ja Ubuntu] - mój działał szybciej. Zmiana jasności, EV, wyostrzanie - wszystko z mało zauważalnym opóźnieniem [pół sek?]. Byłam zachwycona tym programem.

A potem - coś sie skiepściło. Zmiana WB - trwa ok 10 sekund, EV - 4-5 sekund. Kiedyś z zegarkiem w ręku sprawdzałam ile czasu zajmuje: otwarcie RAWa, kliknięcie na "Last photo", zachowanie.... Trwało 3,5 minuty!

Najgorsze jest to, że zupełnie nie wiem dlaczego tak się stało... Nie zmieniałam konfiguracji komputra, ani linucha. Jedynym wytłumaczeniem jest zapełnienie twardziela - ale stwierdzę to dopiero za jakiś miesiąc, może dwa.
Ech... :-(

Jeżeli macie faktycznie powtzrzalne problemy z RT to najprościej będzie to zgłaszać autorowi na forum. Tam bardzo szybko reagują na takie doniesienia i albo dają konkretne wytłumaczenie albo poprawiają soft :)

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Zainstalowałem, śmiga szybciutko na XP.

Działa szybko i bez większych wpadek.
Sprawdzcie ustawienia demozaikowania HPHD jest szybkie, VNG-4 wolne.
Na błędy aplikacji pomaga dezinstalacja RT, skasowanie katalogu C:\Documents and Settings\...nazwa użytkownika\Dane aplikacji\.RawTherapee, ponowna instalacja RT.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
No i padł RT pod linuksem, wypluwa jedynie taki komunikat :
[gezeb@myhost RawTherapee2.3]$ ./rt
terminate called after throwing an instance of 'std::out_of_range'
what(): basic_string::assign
Przerwane
Nie wiem czy to może mieć związek , ale porobiło się tak po uaktualnieniu dcraw . Próbowałem wersji nonSSE ( na Olympusclub ktoś zgłaszał że pomogło ) ale bez zmian .
Wszelkie sugestie, pomysły , co z tym robić mile widziane .

mysikrolik  Dołączył: 31 Sie 2007
Teraz rzeczywiście śmiga aż miło i to na procesorze 2,4 GHz 2 GB RAM :-) Jeżeli jeszcze ktoś napisze, że w poprzedniej wersji też był język polski a ja tego nie zauważyłem.... to się zastrzelę ;-)

mysikrolik, wersja 2.2 chyba nie miała, ale poziom tłumaczenia RT jest według mnie dosyć słaby.
gezeb, RT nie jest dynamicznie linkowane z dcraw z tego co mi się wydaje, więc raczej aktualizacja nie powinna mieć wpływu na ten pakiet. Skasuj sobie katalog z RT i wgraj go jeszcze raz (może uszkodziła Ci się binarka) albo spróbuj usunąć plik konfiguracyjny (~/.config/.RawTherapee).

Skocz do: