stealth  Dołączył: 09 Sty 2007
Obiektyw do portretów - Pentax - m/a 50 mm
Witam , właśnie przymierzam się do zakupu obiektywu do portretów. Jak każdy początkujący fotograf ( :-P ) nie mam kasy na nowiuteńkie cudeńka. Dlatego planuje zakup manualnego obiektywu "Pentax- m/a SMC 1,7/50mm". Czym różnią się modele M i A ? ( na pewno ceną ).

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
m - totalnie manualny
a - z automatyką przysłony (możliwość sterowania z poziomu korpusu)

A - będzie współpracował z cyfrówką ? Dokładnie Samsung Gx-1l

obydwa będą współpracowały

Sorry , chodziło mi o przysłonę.Czy w wersji A będzie kontrola nad przysłoną za pomocą aparatu.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
W M numer seryjny i nazwa obiektywu oraz producenta są "pod filtrem", a w A na zewnętrznej części obudowy, na pierścieniu ostrości. M ma napis "LENS MADE IN JAPAN" wygrawerowany na spodzie, obok pierścienia przysłony. W M'kach skala odległości jest w takim jakby "okienku", bo część pierścienia ostrości jest schowana pod obudową. A w A jest na wierzchu. Grip od ostrości w Mkach ma trzy rządki wypustek, a w A są tylko dwie. W ogóle te gripy różnią się fakturą. W A jest też szerszy pierścień przysłony. No i oczywiście w M-kach nie ma tego bolca od blokowania przysłony na pozycji A (bo w ogóle nie ma pozycji A). Mki są jakieś 20g cięższe. Taka kopułka na obudowie w Mkach jest taka blada, a w A ciemniejsza i bardziej pomarańczowata. Zresztą, co ja będę pisał. Większość różnic widać na zdjęciach, choćby ze stron Dimitrova:
M 50/1,7

A 50/1,7

Ok , mam do wyboru :
PENTAX-A SMC 1,7/50mm 369,00 zł i
PENTAX-M SMC 1,7/50mm 199,00 zł

I jeśli mojemu body i tak nie da nic możliwość ustawiania przysłony , to po co przepłacać. :-P

No chyba że wiecie o jakimś lepszym obiektywie do portretów / zdjęć "ulicznych" , za ok 350 zł.

stealth napisał/a:
Czy w wersji A będzie kontrola nad przysłoną za pomocą aparatu.
będzie.
matb, fajny wykład :mrgreen:
Cały czas się przymierzam do sprzedaży swojego smc-a 50/1.7, ale jakoś mi szkoda, pomimo, że leży sobie bidulek bezczynnie już jakieś pół roku

Ok , w takim razie zdecyduje się na wersje A - odpadnie mi ustawianie przysłony ręcznie.
piotr_luk, mogę od Ciebie odkupić obiektyw od zaraz jeśli interesuje Cię kwota 369zł. Ew. mogę chwilkę poczekać.

stealth, a skąd my mamy wiedzieć, jakie masz body? Zresztą nawet jak masz jakiego ME (S / F) czy MXa to weź pod uwagę, że kiedyś może kupisz nowszy aparat i wtedy się to ustawianie przysłony może przydać.

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
stealth napisał/a:
Czy w wersji A będzie kontrola nad przysłoną za pomocą aparatu.

Tak, w obiektywie w wersji A można kierować przysłoną z poziomu aparatu. Poza tym mniejszy problem z lampami błyskowymi. Ogólnie, jak dla mnie wygodniejszy.

matb,
stealth napisał/a:
Dokładnie Samsung Gx-1l

[ Dodano: 2008-02-13, 19:59 ]
stealth, ja się cały czas waham (bo to fajny obiektyw jest), ale zajrzyj do działu Giełda, tam się co jakiś czas przewija

piotr_luk, mam upatrzoną aukcje. Ale zawsze mogę dać zarobić komuś z forum , a nie allegro. :mrgreen:

piotr_luk, ale ja nie wiem, czy już ma tego Samsuga, chce mieć, czy tylko widział w sklepie ;-) W końcu pisze, że ta 50 ma być do zdjęć ulicznych - a przy cyfrze to tej ogniskowej jakoś nie widzę w tych zastosowaniach. No i jeszcze stealth pisze, że mu nic po możliwości sterowania przysłoną z poziomu body. Co sugeruje, że jego aparat takiej funkcji nie ma. Ergo - z serii M musi być, ni? ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Do wypowiedzi matb mogę dodać, że A jest plastikowy, a M metalowy.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
stealth napisał/a:
właśnie przymierzam się do zakupu obiektywu do portretów

matb, co piłeś? ;-)

matb, źle się zrozumieliśmy. Mam Samsunga , i wybrałem wersje A , ponieważ odpadnie mi martwienie się o ręczne ustawianie przysłony.

piotr_luk, w takim razie zamówię na allegro , chyba że zmienisz decyzje w najbliższym czasie. ( Ale nie chce żeby mi ktoś na allegro zaklepał ) :-D .

matb, to zapytamy wprost.
stealth, jaki masz aparat, czy może dopiero chcesz mieć? Jeżeli masz owego samsunga, to w jaki sposób sterujesz przysłoną w obiektywie kitowym?

[ Dodano: 2008-02-13, 20:08 ]
stealth, o już jest jasne

[ Dodano: 2008-02-13, 20:11 ]
stealth napisał/a:
chyba że zmienisz decyzje w najbliższym czasie
najbliższy czas, to dla mnie początek czerwca (wtedy będę w Polsce jakieś 3-4 dni), a przesyłka od mnie jest trochę mało opłacalna

Dobra, dzięki za pomoc. Mam nadzieję że obiektyw się dobrze spisze.

piotr_luk, ok , potrzebuje obiektywu najpóźniej za tydzień , bo obiecałem koleżance ładną sesje. :-P

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
lepiej dozbieraj dolary i kup FA 1.4 50 :)

Skocz do: