Dn'tSLn
[Usunięty]
Nowy użytkownik - nowy właściciel Pentax-a :)
Witam, za kilka dni kończę 18lat, z tej okazji planuję kupić sobie pierwszą lustrzankę cyfrową będącą zarówno pierwszym poważnym aparatem:)

Brałem pod uwagę wszystkie marki, ponieważ nie miałem okazji się do żadnej przywiązać.

Na ostatnim starciu pozostał Pentax K10D i Sony Alpha 100, wybieram jednak Pentax-a.

Chciałbym Was prosić o kilka szczerych opinii na temat tego aparatu:
- Czy warto go zakupić?
- Jak z dostępnością oraz cenami innych obiektywów.
- Czy sprzęt ten nadaje się do zdjęć w sporcie przy nie najlepszym oświetleniu?
- Jakie ma wady?
- Czy sam Aparat z KIT-owym obiektywem jest dobrym rozwiązaniem? Czy zaraz będę musiał dokupić szereg nowych obiektywów?

Chciałbym prosić o wyrozumiałość - z racji że jestem nowym użytkownikiem forum i początkującym fotografem. Do tej pory pracowałem na niedrogich kompaktach i Sonym R1. Ten ostatni pozwolił mi się jakoś otworzyć, co bardzo mnie wciągło, był on jednak sporadycznie pożyczany od brata.

Gdy zapytacie dlaczego decyduję się na aparat półprofesjonalny odpowiem że zadowala mnie jego jakość, jest (w miarę) pozbawiony szumów i wielu przykrych zjawisk jakie zachodzą w aparatach amatorskich. Po za tym chciałbym się jak najwięcej nauczyć, nie chce by ograniczeniem był aparat.

Z góry dziękuję za przeczytanie posta i pomocne wypowiedzi.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
no proszę, tylko nie
urzytkownik ;-)

a co do pytań - wszystko jest na forum ,przejrzyj.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dn'tSLn napisał/a:
Chciałbym Was prosić o kilka szczerych opinii na temat tego aparatu:
- Czy warto go zakupić?
- Jak z dostępnością oraz cenami innych obiektywów.
- Czy sprzęt ten nadaje się do zdjęć w sporcie przy nie najlepszym oświetleniu?
- Jakie ma wady?
- Czy sam Aparat z KIT-owym obiektywem jest dobrym rozwiązaniem? Czy zaraz będę musiał dokupić szereg nowych obiektywów?

Czy czytałeś nasze forum? Znajdziesz na nim wielokrotnie udzielane odpowiedzi na wszystkie zadane pytania.
Pozdrawiam

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
K10d to półka wyżej niż a100. To tyle na ten temat.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jeżeli porównujesz te 2 aparaty to IMHO tylko k10d.

O a100 myślałem tylko z racji posiadanego tele do minolty, ale wszystko inne przemawiało za k10d :)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
Dn'tSLn napisał/a:
Czy zaraz będę musiał dokupić szereg nowych obiektywów?

musial nie, ale zaczniesz chciec, bardzo chciec ;-)

jeszcze masz szanse sie wyrwac :evilsmile:

Ogólnie to ja już przed zakupem myślałem o innych obiektywach - tak więc mimo że póki co posiadam tylko KIT, to w weekend "podbieram" z domu 2 obiektywy M42 a w najblizszym czasie dojadą do mnie z Belfastu za pół- (a raczej nawet ćwierć-darmo) 2 obiektywy z mocowaniem bagnetowym.

A póki co nie stuknęło mi jeszcze 0,5k zdjęć (taka pogoda nieciekawa, ale juz blisko)

tak więc ratuj się póki możesz, jeżeli nie masz miejsca w szafie :D

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
opiszon napisał/a:
taka pogoda nieciekawa, ale juz blisko

A co to, musi być słonecznie i ciepło, żeby zdjęcia robić?

Dn'tSLn
[Usunięty]
zy napisał/a:
Dn'tSLn napisał/a:
Czy zaraz będę musiał dokupić szereg nowych obiektywów?

jeszcze masz szanse sie wyrwac :evilsmile:

A to przemawia za kupnem :D

Moim drugim hobby jest jazda wyczynowa na rowerze... zaczęło się od roweru za 1500zł. Gdybym teraz podliczył to mam do tego aparatu dwa konkret (jak na moje wymagania) obiektywy xD Ale mimo wszystko nie żałuje, warto. A przez to że kupuje taki drogi aparat nie będę miał kasy na nowy kask FullFace:/

No ale wracając do tematu. Dzięki za wszystkie głosy, jak na razie za Pentaxem :)

Zapytam jeszcze jak z tym 70-300? Na przyszłość chciałbym zakupić coś takiego i czytając wasze forum nie jestem w stanie wywnioskować co jest lepsze Tamaron czy Sigma.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Dn'tSLn napisał/a:
nie jestem w stanie wywnioskować co jest lepsze Tamaron czy Sigma.
I nawet nie pytaj, jeśli nie chcesz się narazić na gniew kolorowych i reszty. :evilsmile:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dn'tSLn, dość istotny dla czytelności postów jest sposób cytowania przy odpowiedzi -
zobacz cały dział FAQ forum otwarte http://manufactura.home.pl/p-pl/viewforum.php?f=8

a szczególnie Jak cytować/odpowiadać na posty http://manufactura.home.p...opic.php?t=7761

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Dn'tSLn, żeby Ci ułatwić wybór :evilsmile: http://manufactura.home.p...opic.php?t=1115
Pentax 80-320 jest lepszy od tej dwójki.

lipalipski, a nie musi, ale jak człowiek z pracy wróci, "zawiany" ;) ciemno sie robi, to i sie odechcewa gdzieś iść - w sumie weekend miał być mój, ale jakoś przepadło :( i trzeba będzie przecierać aparat w następny weekend.

a jak sie cieplej zrobi, to i jasno będzie dłużej, bo jak jest ciemno, to tak ... strach po moim osiedlu z aparatem chodzić na wierzchu :D

ale nie, nie usprawiedliwiam sie :(

szkoda ze na hobby brak czasami czasu, ale takie zycie :| - się nadrobi :D

szczególnie jak bedzie wiecej ob. niz kit

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
a ja uważam że ten temat to bardzo dobra prowokacja.

dobranoc

Dn'tSLn
[Usunięty]
Zdano napisał/a:
żeby Ci ułatwić wybór :evilsmile: http://manufactura.home.p...opic.php?t=1115
Pentax 80-320 jest lepszy od tej dwójki.

No tak, ale cena niestety też jest wyższa... x2 :-/ :/

To jak z tymi obiektywami? Tamaron czy Sigma? Rozumię że jest tak jak Canon vs Nikon :mrgreen: Wydaje mi się że jednak Tamaron, aczkolwiek coś tam dobrego słyszałem o obiektywach Sigmy.

P.S. Sorry za cytowanie, już wiem jak to robić:)

perl, być może. Na razie Dn'tSLn dostał wiązkę informacji, z których powinien twórczo skorzytać. Nasuwające się pytania powinien już zadać w odpowiednim wątku.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
zy napisał/a:

A potem przechodzi, bo się człowiek przekonuje, że w zasadzie jedna stałka styka :-D

Dn'tSLn, wejdź do działu Obiektywy i filtry i zauważysz, że Tamrony i Sigmy to popularne marki.

Dn'tSLn
[Usunięty]
Masz rację zorzyk, poczytam dalej forum i testy...

Zapewne zdecyduję się na Pentaxa, więc pewnie zadam Wam jeszcze kilka nurtujących mnie pytań.

Nie wiem jednak czy zamykać ten temat... Może pozostawię go jeszcze na kilka dni, bo wątpliwości mogą się pojawić już po kilku przeczytanych działach czy testach. Pozdrawiam i gdyby ktoś z Was znalazł jakąś lepszą alternatywę dla mnie za te pieniążki to bardzo proszę pisać - tutaj lub na PW.

Ten wątek się może przydać - jako dyżurne pogotowie.
Tutaj moderatorzy moga zamykać wątki, użytkownicy nie.

Skocz do: