Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
CO 4.01 do pobrania..
Phase One wypuściło nową wersję CO 4.01 poprawiono w niej kilka istotnych błędów min.
utratę detali w światłach obrazu w plikach wynikowych...

olaf  Dołączył: 12 Wrz 2006
Re: CO 4.01 do pobrania..
Capture One 4.0.1 is free to existing owners.

http://www.phaseone.com/Content/Downloads/CO4.aspx

Albo dla posiadaczy kart Sandisk z serii extreme z ważnym kuponem aktywacyjnym :-)

Markus napisał/a:
Albo dla posiadaczy kart Sandisk z serii extreme z ważnym kuponem aktywacyjnym :-)

A mozna na kod rejestrowac od razu wersje 4.0.1 a potem jeszcze jedna aktualizacje, czy trzeba 3.x i potem ten darmowy upg? Moze wiesz?

Właśnie to jest fajne, że można od razu zarejestrować 4.01 i masz 1 upgrade za free...
Ja zarejestrowałem 4.0...

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ale 4.01 to nie jest upgrade tylko update do wersji 4.0 - usunięcie zauważonych błędów, pomniejsze poprawki i rozszerzenia.

Inaczej mówiąc z 3.x upgrade do 4 i wszystkie update'y jakie wyjdą.
Upgrade do 4.x to będzie wersja 5.

Masz rację, tak też liczę, że jeszcze wersję 5 jak się pojawi będę miał za free.
Z CO 4.0 do 4.01 to jest update :-) a z 4 do 5 upgrade...

chyba najpierw 4.1, zalezy jak rewolucyjne zmiany nadejda.

W przypadku PhaseOne trudno o rewolucję a raczej to będzie ewolucja :-)
Już od kilku miesięcy ich męczę, żeby wprowadzili obsługę rawów z Samsungów :-/
Bug w światłach obrazu poprawiali 1 miesiąc...

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Mój kolega miał 4.0 i zero dostępnych już upgradów. Pojawiła się wersja 4.0.1 zdezaktywował poprzedną wersję, sciągnął nową i podał klucz. Został zautoryzowany i program działa. Sam nie wiem czy jest ok jeśli chodzi o strone prawną, czy autoryzacja jest coś swalona. Z drugiej strony takim sposobem można autoryzować sie do upojenia o ile w pewnym momencie proces autoryzacji odrzuci.
Chyba że obowiązule to co napisał Olaf:
Capture One 4.0.1 is free to existing owners

Ja zrobiłem to prościej uninstal starej i instalacja nowej, działa bez konieczności dezaktywacji.
Upgrady to faktycznie powinno pokazywać a u mnie jest tak jak u Twojego kolegi...

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
Markus, widzialem Twoje pytania na forum PhaseOne o obsluge GX-1S, wiec skoro ich tam nie otrzymales to masz je tu na forum... :-D
... aby CO4 obslugiwal sammiego GX-1S wystarczy zmienic wpisy exif w plikach PEF.
przeedytowac pola z wartosci
Make:SAMSUNG TECHWIN
Model:GX-1S
Software:GX-1S Ver 1.02
na:
Make:PENTAX Corporation
Model:PENTAX *ist DS2
Software:*ist DS2 Ver 1.02

i taaadaaammm... juz mozna normalnie otwierac pliki w CO4
(taka troszke szybsza konwersja niz PEF->DNG)

[ Dodano: 2008-02-12, 22:08 ]
a do edycji EXIF'a mozna wykorzystac

http://freeweb.siol.net/h...exiftoolgui.htm
ExifTool'a od Phil'a Harvey'a

a tutaj jest gui (bo ExifTool jest narzedziem lini komend)
ExifTool GUI

Dzięki za pomoc ale już na początku mojego istnienia na tym forum dzięki życzliwości jego użytkowników ściągnąłem sobie soft przerabiający nagłówki pefów na DS lub DL.

Tylko dzięki temu mogłem pobawić się tym programikiem.

Cały problem w tym przypadku polega na stworzeniu odpowiedniego profilu który dokładnie odpowiadał by GX-1S, bo takie zmiany nagłówków to jednak tylko atrapa.

Jak napisali mi na forum phaseone w wersj 4.XX robi się to znacznie szybciej i prościej niż w poprzednich 3.XX :-)

2 razy czy 3 razy pisałem do supportu i w odpowiedzi było, że o kolejności udostępniania supportu decyduje popularność danego aparatu na rynku...
Na co i im odpowiedziałem, że na rynku na pewno jest więcej GX-10 lub GX-1S czy GX-1L niż Sony A700 który po miesiącu od premiery ma już oficjalne wsparcie a Samsungi to 2 lata po premierze nie są uwzględniane...

W każdym razie liczę, że moja batalia w tym roku zakończy się w końcu sukcesem :-)

Pozdrawiam Marek

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
wywolanie exiftool'a

exiftool.exe -overwrite_original -Make="PENTAX Corporation" -Model="PENTAX *ist DS2" -Software="*ist DS2 Ver 1.02" *.pef

powoduje przemianowanie naglowkow wszystkich plikow PEF w katalogu gdzie jest exiftool

PS.
GX-1S to *ist DS2 wiec juz nie trzeba tworzyc odpowiedniego profilu bo profil *ist DS2 w CO4 jest :-)

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Tomaszttr napisał/a:
Mój kolega miał 4.0 i zero dostępnych już upgradów. Pojawiła się wersja 4.0.1 zdezaktywował poprzedną wersję, sciągnął nową i podał klucz. Został zautoryzowany i program działa. Sam nie wiem czy jest ok jeśli chodzi o strone prawną

Jest OK.
Ja zmienialem w grudniu dysk, wczesniej mialem program zainstalowany i aktywowany jako beta. Teraz przypomnieliscie mi o nim, wiec sciagnalem najnowsza wersje i zainstalowalem w czystym nowym systemie. Program poprosil po instalacji o numer klucza, adres e-mail i haslo do profilu. Po nacisnieciu Activate polaczyl sie z producentem - po czym ustalil, ze mam prawo do wersji LE i "zaatakowal" moja sciane ogniowa :mrgreen: Ta wygrała.

Skutek - mam na liscie aktywacji w dniu dzisiejszym wszystkie cztery podejscia do aktywacji i zero update free... mimo ze za kazdym razem twierdzil, ze nie ma polaczenia z serwerem. Jest co prawda przycisk deaktywacji gdybym chcial deinstalowac... ale jest to kolejny blad programu.

Mam tez dziwne wrazenie, ze obecna wersja ustalona jako LE zostala mocno poograniczana w porownaniu do bety jaka kiedys testowalem. Tez macie chuda wersje LE?

I ciekawostka - piraci zza wschodniej granicy przerabiaja kazdy cos wart program na wersje przenosna do noszenia i uzytkowania na pendrivie. Sa pirackie fotoszopy-y, lajtrumy we wszystkich mozliwych wersjach (przewaznie z jakimis wirusami i trojanami) do noszenia ze soba w kieszeni, na wyjazdy czy zabawy w kafejkach internetowych - a CaptureOne jest programem zupelnie zignorowanym - tak jakby nie byl wart uwagi klejaczy. To moze sugerowac, ze do aktywacji uzywany jest profil elektroniki komputera i np. zmiana komputera moze blokowac kolejna aktywacje. Albo firma nie robi trudnosci - masz numer legalny - uruchamiasz i aktywujesz - pracuj.

PS. Gdzie sie zmienialo w nim profil z AdobeRGB na sRGB?

Pytanie za 100 pkt. Da się jednym kuponem Sandiska aktywować 2 wersje CO 3.XX i 4.XX ???
Na kuponie pisze : " 2 computer activations+ 1 free upgrade"
Czy da się to zrobić na 1 komputerku? albo czy warto próbować na 2 różnych maszynach?

Musisz mieć chyba drugi numer licencyjny (z innej karty Extreme III) oraz inne konto usera w Phase One. Ale chyba i tak wiedzą, że dany numer pochodzi z C1 LE (czyli wersja 3.7) i że jest jeden bezpłatny upgrade (czyli do 4.x).

Swoją drogą cena 99 EURO za wersję Capture One 4 jest IMO atrakcyjna.

Dwie aktywacje oznaczają, że mozesz mieć ten soft w użyciu na dwóch różnych komputerach.

W warunkach promocji Sandiska nigdzie nie doczytałem się że aktywacja dotyczy tylko wersji 3.XX LE a napisane jest ogólnie, że CO LE.
Wersja 4.01 jest LE więc dopiero od tej powinni mi liczyć upgrade :-)
A może się mylę...?

[ Dodano: 2008-02-15, 15:10 ]
W każdym razie chyba zrobię sobie drugą aktywację bo jak kupon straci ważność to mi przepadnie...

Markus, ale w C1 v. 4. nie ma żadnej informacji, że to wersja LE.

Skocz do: