piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
  nowa opcja do rozwijalnej listy pod prawym klawiszem myszy
Zainstalowałem ostatnio triala Paint Shop Pro Photo X1 i niestety z rozwijalnej listy pod prawym klawiszem myszy zniknęła mi opcja "edit with the Gimp" :evil: . PSP ma dla mnie jednak zbyt zabałaganiony interface (a może przyzwyczaiłem się do Gimpa ;-) ) i po odinstalowaniu opcja edycji w gimpie nie wróciła pod prawy klawisz :-( . Próbowałem już na różne sposoby i nie mogę sobie z tym poradzić. Formaty, które otwieram w Gimpie mam w Windowsie przypisane do niego. Jednak po kliknięciu na plik zawsze otwiera mi on ponownie nowego Gimpa co jest niewygodne - z poprzednią opcją "edit with the Gimp" otwierały się tylko kolejne obrazy w jednym otwartym Gimpie. Najzabawniejsze jest to, że jak w katalogu Zonera klikam prawym klawiszem na tiff (przyporządkowany w Windowsie do Gimpa) i z opcji "system" wybieram edytuj - otwiera mi tego tiffa w Paincie :evilsmile: . Przypuszczam, że problem leży gdzieś między Gimpem, a systemem operacyjnym ale wcześniej (przed zainstalowaniem PSP) nie było takich kwadratowych jaj :roll: . Niemniej jednak chętnie dowiedziałbym się jak dodać (i czy to jest możliwe) nową pozycję w menu pod prawym klawiszem w Windowsie XP.

[ Dodano: 2008-02-14, 04:54 ]
Zainstalowałem od nowa Gimpa i Zonera - pojawiła się opcja edit with Gimp ale tylko dla jpg :-/ . Jakby ktoś miał pomysł co zrobić, żeby to się wyświetlało również dla tiffów (tak jak miałem wcześniej) byłbym wdzięczny :-) .

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
1. Otwórz My Computer
2. Menu na górze -> Tools -> Folder Options -> Zakładka "File Types"
3. Poszukaj tifa i zaznacz
4. Powinien byc dostępny guzik 'Advanced'. U mnie nie był, a na jego miejscu był 'Restore'. Wcisnąłem go, tif zgubił swoja ikonkę (akurat miałem przypisanego do Irfana) i guzik zmienił się w 'Advanced'. Wciśnij go.
5. Pojawia się okienko: 'Edit File Type'. Jest lista 'Actions' - wciśnij guzik 'New'
6. Pojawia się okienko dodania nowej akcji. Wpisujesz nazwę (to co będzie sie pojawiać w menu kontekstowym, np: "Edit with Gimp") i akcję w postaci:
"ścieżka_do_gimpa.exe" %L

U mnie zadziałało - pewnie można też po prostu pogrzebać w rejestrze.

Jeżeli nieobcy Ci język angielski, to powyższe znalazłem w drugim linku w googlu, po wpisaniu "context menu add".

Acha, wcale nie gwarantuję, że to będzie otwierać pliki w tej samej instancji Gimpa. To jest na 99% kwestia ustawień samego programu.

Oo, dzięki Ci,
Przeleciałem tą listę typów plików z góry na dół i z powrotem i nie mam tam fiffa :shock: (ani tif ani tiff). A w folderach jak byk - siedzą sobie tify i nawet je można otwierać. Coś czuję, że mi ten PSP zdrowo namieszał :-/ .
Poguglam jeszcze (ale trochę później, bo muszę teraz wyjść z domu) i pewnie znajdę rozwiązanie. Tymczasem dziękuję za pomoc :-B

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Powinien być TIF i TIFF, opis to "Obraz TIF", klikając na nagłówek kolumny sortujesz ją, to ułatwia szukanie.
Co do samego polecenia, to u mnie:
Cytat
"C:\Program Files\GIMP-2.0\bin\gimp-win-remote.exe" gimp-2.4.exe "%1"

Dziękuję Wam! Problem rozwiązany! :-) Należy się Wam :-B

Szumak, przeszukałem tą listę i właśnie nie było na niej ani TIFF ani TIF, a szukając po obrazach - też nie było "Obraz TIF". Widocznie przy dezinstalacji PSP Windows zgubił mi tiffa :evilsmile: .
Kliknąłem więc "nowy", jako rozszeżenie wpisałem TIF i kliknąłem "zaawansowane". Z listy "Skojarzone typy plików" odszukałem "Obraz TIF" (na tej liście na szczęście był) i kliknąłem "OK". To samo zrobiłem dla "TIFF", a potem już według Waszych wskazówek i działa :!: :mrgreen:

Skocz do: