dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
  Obiektyw do mieszka
Witam, zakupiłem taniutko mieszek, dokupiłem przejściówkę P > M42 zmontowałem zestaw i MZ10/mieszek/Zenitar 50/1.7 kicha... Makro można uzyskać, a i owszem, ale z odległości 2 cm, zwiększanie odległości obiektywu od body, zwiększa obraz ale dalej z odległości 2 cm.
Pytanie 1: czy jak np. kupię szkiełko 135 to b będę mógł się odsunąć powiedzmy na 40 cm?
Pytanie 2: a może sprzedać pierścienie pośrednie, telekonwerter, pierścień odwrotnego mocowania, nowiutki mieszek, przestać eksperymentować i kupić dedykowany obiektyw makro?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
dyptam, poczytaj to: http://manufactura.home.p...06b0e1f0865267e
może coś ci się wyjaśni. Ja osobiście optowałbym za obiektywem makro, ale niektórzy lubią zabawę z mieszkami, pierścieniami itp.

piotr_luk,
piotr_luk napisał/a:
osobiście optowałbym za obiektywem makro
chyba powoli dorastam do tej decyzji. Nie wchodzę dalej w makro, poddaje się. Makro przerosło mnie i moje zdolności :-/
Niestety zakup obiektywu też odchodzi na drugi plan, bo na pierwszy wysuwa się K20D (ok. 4700) lub K200D (ok. 2900), a to już trochę kasy jest...

dyptam, jeżeli makro nie jest twoim priorytetem fotograficznym, a tylko zabawą "od czasu do czasu", to polecam cosinę 100mm/f3.5. Nie zrujnujesz kieszeni, a frajda i wygoda z makro jest.

[ Dodano: 2008-02-14, 20:48 ]
za swoją zapłaciłem dokładnie 123,45€

dyptam, a z tej sigmy, co ją posiadasz, nie da się jakiegoś przyzwoitego makro wycisnąć?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W którymś z wątków o reprodukowaniu slajdów/negatywów bodaj Marek Wyszomirski zrobił wykład tłumaczący wszelkie zależności związane ze skalą odwzorowania i odległością ostrzenia dla układu z mieszkiem.

piotr_luk napisał/a:
nie da się jakiegoś przyzwoitego makro wycisnąć?
Da, ale trochę marna skala odwzorowania. Myślałem, że uda mi się zrobić coś lepszego z mieszkiem :-(

plwk napisał/a:
W którymś z wątków o reprodukowaniu slajdów/negatywów

Przeczytałem, ale jednak to nie rozwiązało pytania o obiektyw z którym mogę robić makro powiedzmy z 50 cm. Podany wzór wykracza poza moje umiejętności :-(

Natomiast część odpowiedzi znalazłem tu: http://fotohobby.bighost.pl/makro/tanie_makro.htm podaje link może komuś się przyda. Ponoć z obiektywem 135 skala odwzorowania jest od 1:2 do 2,2:1

zorzyk napisał/a:
OK?
wielkie dzięki :-B :->

[ Dodano: 2008-02-14, 22:08 ]
czy ktoś może z Was probował łączyć mieszek ze szkiełkiem 135 lub większym? Bo jak kupię kolejny obiektyw i nie będzie dobrze to nie będę już miał z kim obchodzić następnych Walentynek :roll:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Dyptam, jeżeli sobie życzysz, postaram się przetestować zakres ostrzenia z pierścieniami i 135, ale nie dam rady tego zrobić wcześniej niż na przyszłą środę. Mogę pomierzyć zakresy odległości ostrzenia miarą krawiecką, w końcu mamy Walentynki . . . . :mrgreen:
Pozdrówka - Kuszelas
P.S. Będzie to czysta empiria . . . .

Kuszelas napisał/a:
Dyptam, jeżeli sobie życzysz, postaram się przetestować zakres ostrzenia z pierścieniami i 135
będę przeogromnie wdzięczny :-B

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Wiesz Dyptam, zajrzałem do apteczki i stwierdziłem, że Bilobil się skończył :-/
Doszedłem więc do wniosku, że muszę to zrobić dzisiaj albo zapomnę o wszystkim zanim zakupię nową partię :mrgreen: Więc:
Mendotologia
Obiektyw PENTAX SMC M-135 mm 1:3,5, ostrzenie na pełnej dziurze. Zakres ostrzenia od 1,5 metra do nieskończoności - w opisie oznaczone jako min. i max.
Statyw + PENTAX MZ 50, ostrzenie na potwierdzenie ostrości. Na aparacie poziomiczka, ustawienie prostopadłe do podłoża.
Testowane poszczególne pierścienie + połączone wszystkie razem. Nie robiłem pozostałych kombinacji wychodząc z założenia, że dadzą wyniki pośrednie.
Wyniki:
Pierścień 13 mm
Ostrzenie na min: - 163,5 cm
Ostrzenie na min: - 84,5 cm
Pierścień 21 mm
Ostrzenie na min: - 71 cm
Ostrzenie na max: - 109 cm
Pierścień 31 mm
Ostrzenie na min: - 61 cm
Ostrzenie na max: - 82 cm
Pierścienie 13+21+31 mm
Ostrzenie na min: - 44 cm
Ostrzenie na max: 50 cm
Oczywiście skala odwzorowania się zwiększa, ale jej stopnia nie jestem w stanie określić bez zabawy w matematykę na poziomie ponadpodstawowym :oops: .
Mam nadzieję, że te informacje Ci się przydadzą.
Pozdrowienia z Kaszub - Kuszelas

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
ostatnio w domu próbowałem bawić się w makro z 2 lampami na fotoceli i mieszkiem
to że z pancolarem 50/1,8 trzeba bardzo blisko podejść jest wkurzające...wziąłem Auto Revueona 135/2,8 z bagnetem...wyjąłem z mieszka ten pierścień z gwintem i wsadziłem tam revueona i przykręciłem kółkiem co jest w mieszku...tadaa...przy max wysuwie skala to 2,8:1 i odległość ze 30cm :) i go dość duża :) tak samo robiłem z kitem 18-55..im szerzej tym bardziej musiałem podejść,na 18mm ostrości nie było,nawet przy zsuniętym mieszku :)

Kuszelas napisał/a:
Mam nadzieję, że te informacje Ci się przydadzą.
Super, teraz już wiem na czym stoję...

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
co do skali odwzorowania to dzieli się długość wysuwu przez ogniskową

Skocz do: