diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
fotografia sportowa
o ile pamiec (hmmm... pamiec... zaraz, zaraz... co to jest? - bo zapomnialem :-P ) nie myli na naszym szanownym forum byl jeden albo nawet kilka watkow o fotografowaniu sportu...
niestety albo zle formuluje moje zawile pytania wpisujac je do szykarki albo internet mi tam juz nie siega... jednym slowem nie moge tego znalezc... :-/
help... :oops:

kroi mi sie kilka wypadow na mecze playoff hokeja Cracovii :lol: z akredytacja dziennikarska i chcialbym liznac troche teorii
wspomoze kto linkiem?
zorzyk, ty jestes mistrzem w podawaniu linkow ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
diplodok, a ileż tam w tym teorii może być?
W sumie najważniejsze, żeby się dobrze orientować o co w tym sporcie chodzi i potrafić przewidywać zdarzenia. Bo jak zobaczysz fajny kadr i pomyślisz "fajna fotka będzie", to już jest za późno :-P
A poza tym to czas 1/400, 1/320 może 1/250 jak chcesz lekko rozmazane ;-) , ewentualnie dłuższe, żeby "dynamiczne mazy" uchwycić. Czyli trzeba mieć jasne szkło, bo w halach to jest ciemno :-P No i film czuły, albo forsowany mocno, niestety... Długie ogniskowe mają dużo większe zastosowanie niż szerokie kąty, monopod wysoce wskazany. Jak AF nie wyrabia to ostrzyć ręcznie. Mnie się jakoś z pułapką ostrości nie bardzo udawało :-?

No, ale ja to amator jestem, kilka podobnych wprawek tylko mam za sobą, ze skutkami różnymi zresztą. Choć jak na hali obok domu będzie się coś działo w łikend, to mam zamiar rolkę UP400+ wypstrykać ;-)

Skocz do: