Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
MiQ27 napisał/a:
nie da sie wyostrzyć na nieskończoność

Przecież to napisałem wyżej :mrgreen:
Niemniej jednak nie zawsze taka funkcjonalność jest warunkiem koniecznym w wyborze pierścienia redukcyjnego. Przykład: fotografia portretowa, macro itd.
Pierścienie z kołnierzem mają tą zaletę, iż posiadają rowek na zatrzask blokady bagnetu i nie odkręcaja się samoczynnie przy zmianie obiektywu. Tak więc trzeba świadomie dokonać wyboru zależnie od potrzeb i oczekiwań.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Szumak napisał/a:
Przecież to napisałem wyżej

Tak tak. Ja wiem, co Ty napisałeś, ale dla niektórych sformułowanie "maksymalna odległość punktu ostrości będzie się zbliżać do obiektywu" może być nieco niejasne :mrgreen:

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Jam mam taką przejściówkę, jaką pokazal dżejpi na fotce i mam pytanie: co zrobić by działało potwierdzenie ostrości? W moim
smc-m 1.4/50 działa a ze szkłem m42 już nie... o co chodzi?

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Ja bym się tym nie przejmował, bo potwierdzenie ostrości kłamie. Przynajmniej moje.
Bo to, że kłamią moje oczy zdecydowanie wykluczam :-D

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Czy istnieją jakieś przejścia z (prawdopodobnie) M35 na M42 ??

Wpadł mi w ręce Zeiss Tevidon na mały gwint i głowię się jak to zrobić zeby podpiąć do K100 :-/

PS - Odnosnie odpowiedzi o problemie niedokręcania u mnie z przejsciowką obiektywu Jupiter 135, to tak kolego... obiektyw jest wkrecony i trzyma sie ścisło, lecz zakresy przysłony itd. są z boku, czyli nie na swoim miejscu idealnie. Dlatego własnie pytam czy da się to jakoś obejść.
Napisałeś ze to moze być wina przejsciowki... hmmm... tez tak mysle, czyzby gwint zle zrobili :/ Moja przejsciowka to ta ze słynną blaszką, mosiezna, której to blaszki juz nie posiada dawno :D

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
szopen napisał/a:
Ale ja będę raczej przejściówkę/i trzymał na stałe zakręcone na szkle.
Tylko raz a dobrze wybierz obiektyw, ja męczę się już prawie godzinę ze zdjęciem owej przejściówki i za chwilę użyję chyba WD-40

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Sprzedam ci patent mi tu sprzedany.
Tylnym dekielkiem od obiektywu spróbuj.
U mnie działa bez bólu.

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
yacek13 napisał/a:
U mnie działa bez bólu.
Ufff, poszło, yacek jesteś wielki, duuuży browar :-B

Cytat
Ja bym się tym nie przejmował, bo potwierdzenie ostrości kłamie.

W moim K100D nie kłamie, bardzo pomaga mi w ostrzeniu, dlatego proszę , może któś zna odpowiedź dlaczego po wkręceniu obiektywu m42 potwierdzenie ostrości nie działa? Czy potrzebna jest jakaś specjalna przejściówka???

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Marcinicus napisał/a:
może któś zna odpowiedź dlaczego po wkręceniu obiektywu m42 potwierdzenie ostrości nie działa?

Dupka obiektywu w miejscu styków na body musi być oczyszczona z lakieru, styki przy założonym obiektywie muszą być zwarte. To jeden z niezbędnych warunków działania potwierdzenia ostrości. Szkła M i K z bagnetem mają bagnety metalowe i ten warunek jest spełniony dlatego tam wszystko działa.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
plwk napisał/a:

Dupka obiektywu w miejscu styków na body musi być oczyszczona z lakieru, styki przy założonym obiektywie muszą być zwarte. To jeden z niezbędnych warunków działania potwierdzenia ostrości... .

Witam,

Nie zgodziłbym się z tą tezą. Mam obiektywy, w których dupka nie zwiera styków (średnica jest za mała) i z powodzeniem uzyskuję potwierdzenie ostrości.

IMO zwarcie styków jest potrzebne do uzyskania tzw. pułapki ostrości na manualnych obiektywach, kiedy przełącznik jest ustawiony na AF, ale to zupełnie inna bajka.

sagittarius  Dołączył: 10 Sty 2008
Spróbuj w ustawieniach zmienic opcje "FI with S lens used" na available - u mnie pomoglo i pojawiło się potwierdzanie ostrości w Heliosie :-)

"FI with S lens used"

Działa! Dzięki za podpowiedź.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
To jeszcze o potwierdzeniu ostrości. Działa jedynie w centralnym i nie mogę zmienić na jakikolwiek inny. Tak musi być czy też coś pokręciłem ?

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
Polar napisał/a:
Działa jedynie w centralnym i nie mogę zmienić na jakikolwiek inny

Przez przejściówkę działa tylko centralny punkt AF

Leśnik  Dołączył: 12 Mar 2008
Jestem nowy, wiec witam wszystkich, Michał jestem. Przejdźmy do rzeczy. Od jakiegoś czasu zacząłem sie interesować fotografia cyfrową i optyką jako taką. Wcześniej w łapach miałem tylko lornetki i Kodaka p880. Ze względu na ograniczone możliwości budżetowe zdecydowałem się na przyszłościowy zakup tylko manuali, zapewne w większości na M42. I tu pytanie od człowieka który nie do końca wszystko rozumie. Czy istnieje tak przejściówka dzięki której będę mógł tym robić zdjęcia ostre na 200- 300 metrów? I czy ten obiektyw da sie podczepić pod pentaxa? Przeczytałem cały ten temat i jednoznacznych odpowiedzi na moje pytania nie znalazłem :roll: Jeżeli odpowiedź już istnieje, bardzo przepraszam za problemy. Pozdrawiam - Leśnik

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Leśnik napisał/a:
Czy istnieje tak przejściówka dzięki której będę mógł tym robić zdjęcia ostre na 200- 300 metrów?

Tak, przejściówki z ostrzeniem na nieskończoność to te bez kołnierza.

Leśnik  Dołączył: 12 Mar 2008
Dzięki wielkie. Jeżeli jeszcze ma ktoś trochę cierpliwości, to proszę o odpowiedź na pytanie: Czy ten obiektyw i temu podobne np.500 da sie podczepić pod pentaxa? Wiem że potrzebne są przejściówki do tego typu obiektywów żeby nie haczyły one o lampę, ale do pentax-ów tych przejściówek nie widziałem, czy zatem da się to jakos podpiąć bez straty na jakości i go pod np. kasetkę? No i takie głupie pytanie od posiadacza lornetek :oops: Jak wygląda powiększenie w lornetce względem ogniskowej? Wiem że nie można tego bezpośrednio porównywać, chodzi mi raczej o takie powierzchowne porównanie lornetki o powiększeniu np. 12 krotnym do konkretnej ogniskowej. Inaczej mówiąc obiektyw o jakiej ogniskowej da podobnie przybliżony obraz jak np. lornetka z 12krotnym przybliżeniem (średnica wyjściowa raczej nie jest niezbędna). Przepraszam za tak głupie pytania, ale ciężko znaleźć bezpośrednie odpowiedzi na pewne pytania. :roll:

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Leśnik napisał/a:
będę mógł tym robić zdjęcia ostre na 200- 300 metrów

Leśnik, nie odpowiem Ci na pytanie dotycz. "przeliczenia" krotności lornetki na ogniskową,ale rozumiem,że chcesz "zapolowaC" na zwierzaki z dużych odległości.Zatem inaczej,niż używając ogniskowych rzędu 300-500mm nie osiągniesz zbliżenia na podanym dystansie np.w analogu 200mm na sarny z 50m jest za krótkie.

[ Dodano: 2008-03-12, 16:39 ]
Gdyby jako odnośnik przyjąc ogniskowa standardową,to 10krotnemu przybliżeniu dla analoga odpowiada 500mm(w cyfrze sa kropy-wiec trzeba je sobie uwzglednić).

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Leśnik napisał/a:
Dzięki wielkie. Jeżeli jeszcze ma ktoś trochę cierpliwości, to proszę o odpowiedź na pytanie: Czy ten obiektyw i temu podobne np.500 da sie podczepić pod pentaxa? Wiem że potrzebne są przejściówki do tego typu obiektywów żeby nie haczyły one o lampę, ale do pentax-ów tych przejściówek nie widziałem, czy zatem da się to jakos podpiąć bez straty na jakości i go pod np. kasetkę?:

Ta przejściówka to zwykły pierścień do makro z założonym adapterem na bagnet. Musisz dobrać taki pierścień żeby odsunąć obiektyw od lampy, ale nie za długi. W takim układzie będzie brak ostrzenia na oo, ale rubinary mają to do siebie że ostrzą dalej niż nieskończoność ;-) Po prostu trzeba dobrać się do pierścienia ostrości, wykręcić jedną śrubkę, przestawić go i gotowe. W sieci jest sporo materiałów ilustrujących dokładnie jak to zrobić.

Skocz do: