olaf  Dołączył: 12 Wrz 2006
Top Digital Cameras @ FLICKR
http://bighugelabs.com/flickr/topcameras.php

:)

Co ciekawe: K10D wyzej niz K100D....

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
IMHO to zrozumiałe. Na świecie K100D kupują amatorzy, którzy robią zdjęcia dla siebie (no, u cioci naimieninach i inne takie :-) .
K10D kupują bardziej zaawansowani pstrykacze, którzy mają ambicje pokazać swoje dokonania na flickr. Bo to jest zestawienie statystyczne z flickr, nieprawdaż ?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
MiQ27 napisał/a:
K10D kupują bardziej zaawansowani pstrykacze, którzy mają ambicje pokazać swoje dokonania na flickr.
ROFL ROFL ROFL :-B :-B :-B MiQ27 omg dzięki ci, a taki nudny był ten piątek buahahaa :lol:

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
A ja zawsze myślałem, że dobre zdjęcie to zasługa głównie fotografującego.MiQ27, dałeś do pieca. Kasetką można zrobić super fotkę, a kadyszką można kaszanę... i na odwrót :-) Poza tym z tego wynika, że już analogiem to w ogóle nie podchodź.

Eldred, to u nas ludzie się zastanawiają, czy kupić K10 czy K100. Moim zdaniem całe to nasze forum, gdyby żyło w nieco innej (lepszej) sytuacji gospodarczej, K100 kupowałoby najwyżej jako drugie body.
Sam powiedz - czy gdyby dla Ciebie 2000 zł w tą czy w tą nie byłoby żadnym problemem, nie kupiłbyś K10D i dorzucił potem 16-45 i FA 50 ? Kupiłbyś. I nie ściemniaj, że nie :-D :-B
Sam bym kupił. Ale mam K100+kit.

Raven napisał/a:
z tego wynika, że już analogiem to w ogóle nie podchodź

Ludzie, nic takiego nie mówię. Ale każdy, kto ma jakieś hobby, stara się je rozwijać. Lepsze narzędzia (korpusy, szkła) zwykle mniej przeszkadzają w tym, co się robi. No, po prostu mniej upierdliwe są :-)
Jakoś sporo ludzi stara się tu kupować lepsze szkła i lepsze korpusy. Czemu ME Super, skoro P30t też jest równie dobry, ha ? Czemu Zeiss, skoro Industar też jest ze szkła ?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
MiQ27, mi różnica między k100 i k10 nie robiła wielkie różnicy. Ale kupiłem k100.

Podobnie, stać mnie na lepszy samochód niż ten, którym jeżdżę, lepszy telewizor i wiele innych lepszych rzeczy, niż te, które mam. Tylko nie wiem, po co miałbym je kupować, skoro te, które mam zaspokajają moje potrzeby.

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
widać, że Pentax to nisza :-) K100D wyprzedzona przez takich liderów jak Nokia N95 i iPhone :-)

pozdrawiam

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
MiQ27 napisał/a:
Czemu ME Super, skoro P30t też jest równie dobry,

No czemu ?

Cytat
No czemu ?

No w końcu nie wiem. Przecież to nie korpus ani nie szkło robi zdjęcie :-P

MiQ27, a masz Me Super?

lipalipski napisał/a:
masz Me Super?

A po co mi, skoro wszyscy chcecie mi udowodnić, że lepsza puszka amatorowi jest zbędna ? :-)

MiQ27, spoko. Teraz już wiem, skąd Twoje pytanie:
MiQ27 napisał/a:
Czemu ME Super, skoro P30t też jest równie dobry, ha ?

:-P

lipalipski napisał/a:
Teraz już wiem, skąd Twoje pytanie

:-D
Tak, mam P30t (między innymi). A niby czemu kupiłem K100D, jak nie z powodu szkieł :-)
Nie uważam, żeby ME Super pozwolił mi robić lepsze zdjęcia od tych zrobionych P30t. Ale nadal uważam, że zasobny finansowo amator zwykle w końcu kupi lepszą puszkę. Ten niezasobny często też, tylko później, jak uzbiera. Częstokroć kupi używaną puszkę profi zamiast nowej amatorskiej. Bo jak już wspomniałem, droższe i lepsze rzeczy dłużej służą i są mniej upierdliwe w użytku. W perspektywie lat, są - można tak powiedzieć - tańsze od tych tańszych. I dlatego nie dziwi mnie statystyka z flickr.

MiQ27 napisał/a:
Nie uważam, żeby ME Super pozwolił mi robić lepsze zdjęcia od tych zrobionych P30t.

A kto mówił, że Me Super kupuje się, żeby robić lepsze zdjęcia niż P30 albo Spotmatikiem?

MiQ27 napisał/a:
I dlatego nie dziwi mnie statystyka z flickr.

Nic w niej dziwnego. Pamiętaj jednak, że ta statystyka nic, ale to nic nie mówi.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
lipalipski napisał/a:
Pamiętaj jednak, że ta statystyka nic, ale to nic nie mówi.

A juz na pewno nic wartego uwagi :-B

lipalipski napisał/a:
ta statystyka nic, ale to nic nie mówi.

Mówi tyle, że wsród wystawiających swoje zdjęcia na flickr więcej jest użytkowników K10D niż K100D. Mało tego - więcej zdjęć lądujących na flickr jest z różnych Cybershotów i Powershotów niż z K100D. Czyli wśród fotoamatorów z flickr, K100D to jest nisza w niszy :-)

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Raven napisał/a:
A ja zawsze myślałem, że dobre zdjęcie to zasługa głównie fotografującego.MiQ27, dałeś do pieca. Kasetką można zrobić super fotkę, a kadyszką można kaszanę... i na odwrót :-) Poza tym z tego wynika, że już analogiem to w ogóle nie podchodź.

Wystarczy na trekkearth.com zobaczyć jakie kaszaniaste zdjęcia są z fuji s2pro i s3pro - świetnych w końcu maszynek, ale jakoś tak nie obrodziło znakomitymi fotkami zrobionymi przy ich pomocy....

MiQ27 napisał/a:
Mówi tyle, że wsród wystawiających swoje zdjęcia na flickr więcej jest użytkowników K10D niż K100D.

Nawet tego nie. Przecież nie każdy wpisuje z jakiego aparatu pochodzą zdjęcia. Albo wpisuje tylko markę.

lipalipski napisał/a:
nie każdy wpisuje z jakiego aparatu

Cytat
The lists are generated automatically by periodically sampling the EXIF data from the stream of recent uploads

MiQ27, niesamowite. Chcesz, to wyślę Ci zdjęcie i sprawdzimy, czy ustalisz z jakiego to aparatu. Mam taki głupi zwyczaj, że często usuwam EXIFy ze zdjęć słanych do sieci.

Skocz do: