ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Sigma 17-70 mm F2.8-4.5 DC Macro pod Pentax'a na Fotopolis
No i 3cia część standardowych zoomów do pentaxa na fotopolis:
http://fotopolis.pl/index.php?n=6952

Pozdrawiam...

No Quarter  Dołączył: 12 Lut 2008
Znów pojechali ma matrycy k10/GX10. Że niby oferuje ona niższa rozdzielczość od konkurencji. Chyba na Fotopolis nie umieją testować sprzętu. Robią testy na JPGów prosto z aparatu a nie rawów. Testują chyba w ten sposób tylko soft aparatu a nie rzeczywista ostrość szkła W większości profesjonalnych testów K10 ma wyższa rozdzielczość od innych aparatów z tą samą matrycą Sony. PEntax dzięki swojemu uważam słusznemu podejściu do niewyostrzania JPGów przez takie nieprofesjonalne jak Fotopolis traci klientów. Tak samo było z 16-45, który na Photozone wyszedł na jeden z najbardziej ostrych uniwersalnych zoomów a na Fotopolis jego maksymalne osiągi są równe kita ;-) Ciekawe co napiszą o 16-50 2.8 . Pewnie to że też osiaga max 1600 i wąskim gardłem jest kiepski korpus Pentaxa. :evilsmile:

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
No Quarter napisał/a:
przez takie nieprofesjonalne jak Fotopolis traci klientów

Pentax traci klientów głownie przez zbywanie milczeniem problemów z nowymi * . Niby coś tam poprawili ale co i czy wogóle - zadnego komunikatu nie ma. nawet potencjalnie zainteresowani nabyciem szkieł omijają tę loterie szerokim łukiem bo to jest zbyt droga zabawa. i żadne testy dobre czy złe nic nie pomogą skoro przeciętny użytkownik nie ma żadnych szans na info czy dany egzemplarz jest ze złej czy z poprawionej serii .
nawet najlepszy test i super opinia nic nie da skoro kupujesz i trafia sie zły egz.
na ile wymian starczy cierpliwości?
no i przecież te zwracane egz. nie są utylizowane tylko pewnie czekają na kolejnego , może bardziej naiwnego usera :evilsmile: .

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto, - wiesz.......przeczytalem kilka twoich ostatnich postow i mam rade - sprzedaj ten gwniany sprzet pentaxa i daj sobie spokoj z tym systemem......nie kazdy musi koniecznie kupowac * zeby cieszyc sie robieniem fotek....naprawde.....Moze 20-30% jest w stanei wydac 2500zl na obiektyw ktorym realnie zrobi podobne zdjecie jak 17-70 czy 16-45.....
ThomFoto napisał/a:
Pentax traci klientów głownie przez zbywanie milczeniem problemów z nowymi *
- masz jakies konkretne informacje? Ilu uzytkownikow zrezygnowalo z pentaxa bo 2 * sa jakos na bakier z jakoscia (czy kontrola jakosci...)????
Jezeli nie to wybacz ale pieprzysz trzy po trzy....

Fafniak napisał/a:
ThomFoto, - wiesz.......przeczytalem kilka twoich ostatnich postow i mam rade - sprzedaj ten gwniany sprzet pentaxa i daj sobie spokoj z tym systemem......nie kazdy musi koniecznie kupowac * zeby cieszyc sie robieniem fotek....naprawde.....Moze 20-30% jest w stanei wydac 2500zl na obiektyw ktorym realnie zrobi podobne zdjecie jak 17-70 czy 16-45.....
ThomFoto napisał/a:
Pentax traci klientów głownie przez zbywanie milczeniem problemów z nowymi *
- masz jakies konkretne informacje? Ilu uzytkownikow zrezygnowalo z pentaxa bo 2 * sa jakos na bakier z jakoscia (czy kontrola jakosci...)????
Jezeli nie to wybacz ale pieprzysz trzy po trzy....

1. w którym miejscu napisałem że P to gówniany sprzęt? możesz przytoczyć ten fragment. jak nie, to powstrzymaj sie od tego rodzaju komentarzy bo pieprzysz głupoty kolego

2. nie wiem ilu w skali całego rynku. ale obserwuję wśród moich znajomych.
dwie osoby które wahałay sie P czy N wybrały N własnie z powodu negatywnych opinii o nowych szkłach P + jeszcze 3 wysprzedały P aby kupić inny system- oferujący coś wiecej niż tylko segment amatorski.

wiem. niektórzy powiedzą że to śmieszne jednostkowe przykłady. może i tak jest. tyle że tak mi sie wydaje że powyższy przykład jest jednak cząstką jakiejś mimo wszystko zauważalnej tendencji

ThomFoto, - nie napisales
ThomFoto napisał/a:
w którym miejscu napisałem że P to gówniany sprzęt? możesz przytoczyć ten fragment.
...... ale wez i poczytaj kilka ostatnich swoich wypowiedzi......
ThomFoto napisał/a:
2. nie wiem ilu w skali całego rynku. ale obserwuję wśród moich znajomych.
dwie osoby które wahałay sie P czy N wybrały N własnie z powodu negatywnych opinii o nowych szkłach P + jeszcze 3 wysprzedały P aby kupić inny system- oferujący coś wiecej niż tylko segment amatorski.
- trudno....tego typu "przesiadki" sa w kazdym systemie i na podstawie takich "obserwacji" ciezko wyciagac wnioski..... nie sadzisz?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
nie wiem ilu w skali całego rynku. ale obserwuję wśród moich znajomych.
Nie wahaj się, weź z nich przykład.
Nadal nie rozumiem, po diabła siedzisz w systemie, który nie spełnia twoich oczekiwań.
Chyba. ze lubisz marudzić.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
ThomFoto napisał/a:
jeszcze 3 wysprzedały P aby kupić inny system- oferujący coś wiecej niż tylko segment amatorski.
Jeżeli są to profesjonaliści, to powinni wiedzieć od początku jaki sprzęt jest im potrzebny

piotr_luk napisał/a:
ThomFoto napisał/a:
jeszcze 3 wysprzedały P aby kupić inny system- oferujący coś wiecej niż tylko segment amatorski.
Jeżeli są to profesjonaliści, to powinni wiedzieć od początku jaki sprzęt jest im potrzebny

ależ skąd. żadni profesjonaliści.
poprostu z różnych powodów k10 to było już troszkę za mało. głownie chodziło o AF,zbyt wolny w gorszych warunkach . tak to już jest że przy wymianie puszki raczej zerkamy na pólkę wyżej bo inaczej sens zamiany jest raczej niewielki.

[ Dodano: 2008-02-17, 15:03 ]
Fafniak napisał/a:
tego typu "przesiadki" sa w kazdym systemie i na podstawie takich "obserwacji" ciezko wyciagac wnioski..... nie sadzisz?

Oczywiście masz sporo racji. spora część z nas poprostu lubi nowe zabawki. jakby nie było teraz puszki nie kupuje sie już na lata . i mimo że te które mamy pozwalają nadal robić dobre zdjęcia to i tak myślimy o wymianie. Ulegamy marketingowi lub poprostu stać nas na to aby kupowac nowe zabawki.

moim zdaniem migracja ma raczej kierunek w stronę C i N a nie odwrotnie. nawet nie myślałem że to możlwe a jednak do walki ostro wkroczyło S i z pewnością ostro zawalczy. a potencjał mają olbrzymi. i z pewnością skusża wielu amatorów a po wypuszczeniu FF znając agrasywną politykę S mogą skusić nawet sporo profi.
i tylko jakoś w tym wszystkim nie widać aby P miał czym zawalczyć o nasze portfele.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
ThomFoto, a co Twoje mantry mają wspólnego z testem na Fotopolis?

No Quarter  Dołączył: 12 Lut 2008
Na miejscu kolegi dawno zmieniłbym system , a nie męczył ludzi na tym forum swoim bezsensownym narzekaniem.

Założyłem wątek na forum Fotopolis - zobaczymy co odpowiedzą... :mrgreen:
http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=9823

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Widzę, że dosypałeś do ognia :evilsmile:

jaad75 napisał/a:
Założyłem wątek na forum Fotopolis - zobaczymy co odpowiedzą...
- bede obserwowac :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
jaad75 jestem ciekaw, będę śledził ten wątek :mrgreen: ThomFoto i Alek to IMHO kliniczne przypadki - szkoda czasu. Choć może kiedyś zmienią system i będą psuć krew ludziom na innym forum :mrgreen:

Strasznie mi się podoba ta mantra o kiepskich gwiazdkach. O 50-135 sporo dobrego znalazłem a i o 16-50 też. No, ale one są kiepskie i kropka.
Wyżej wymienieni pieklili się jak cholera, że bez sensu, że zła strategia firmy, że oni znawcy wiedzą lepiej i że nowa gwiazdka 200/2.8 nie jest FF. A tu zonk jednak jest FF. Tak to właśnie jest jak ktoś się nie zna, ale wie lepiej. Ocenili szkoło którego jeszcze nie było na rynku, z góry wiedząc co będzie w końcu są znawcami. Obiektyw pojawił się, test się ukazał i wyszło, że jest inaczej. Ale już przyznać się do błędu i przyznać się, że napisało się głupoty nie honor.
Cóż do faktu, że nie wie się wszystkiego najlepiej i że inni też mogą mieć rację trzeba dorosnąć. Czasem lepiej poczekać na fakty. Pokory człowiek uczy się całe życie. Życzę powodzenia.

Żaba napisał/a:
jaad75 jestem ciekaw, będę śledził ten wątek :mrgreen: ThomFoto i Alek to IMHO kliniczne przypadki - szkoda czasu. Choć może kiedyś zmienią system i będą psuć krew ludziom na innym forum :mrgreen:

Strasznie mi się podoba ta mantra o kiepskich gwiazdkach. O 50-135 sporo dobrego znalazłem a i o 16-50 też. No, ale one są kiepskie i kropka.
Wyżej wymienieni pieklili się jak cholera, że bez sensu, że zła strategia firmy, że oni znawcy wiedzą lepiej i że nowa gwiazdka 200/2.8 nie jest FF. A tu zonk jednak jest FF. Tak to właśnie jest jak ktoś się nie zna, ale wie lepiej. Czasem lepiej poczekać na fakty. Pokory człowiek uczy się całe życie. Życzę powodzenia.

człowieku. czy Ty naprawdę nie potrafisz bez osobistych wycieczek? bo dla mnie to własnie pisząc w ten sposób to właśnie Ty jesteś klinicznym przypadkiem. i tyle.

ThomFoto, widziałeś może jak na Twojej wymarzonej pełnej klatce zachowuje się wspaniałe (jak by na to nie spojrzeć) EF 35/1.4 L?
http://www.optyczne.pl/11...SM_Wst%EAp.html

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
jaad75 napisał/a:
ThomFoto, widziałeś może jak na Twojej wymarzonej pełnej klatce zachowuje się wspaniałe (jak by na to nie spojrzeć) EF 35/1.4 L?

Zerknąłem z ciekawości... Cyt. "Obiektyw ten jest przez wiele osób fotografujących Canonami uważany za jeden z najbardziej udanych instrumentów najwyższej serii Luxury. Firma Canon też zdaje się tak uważać, o czym świadczy jego cena. Za stałoogniskowy instrument musimy bowiem zapłacić aż 5000 zł, czyli więcej niż za niektóre reporterskie zoomy klasy L." :lol:

Zerknijcie na winietowanie - toż to totalna porażka!!!

Cyt. "To co możemy zaobserwować na 5D jeży włos na głowie i wymaga kompletnego przedefiniowania pojęcia "duże winietowanie"." :lol:

A zachowanie pod światło? To na pewno była jakaś "felerna seria produkcyjna" ;-)

jaad75 napisał/a:
http://www.optyczne.pl/11...SM_Wst%EAp.html

wymarzone FF to w Pentaxie. :mrgreen: w innym systemie to po prostu narzędzie pracy. nic więcej

ThomFoto napisał/a:
wymarzone FF to w Pentaxie. :mrgreen: w innym systemie to po prostu narzędzie pracy. nic więcej

Ciągnąc dalej ten OT - sądzisz, że 31 Ltd. miałoby znacznie lepsze wyniki?

Skocz do: