alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
pompka - termostat - grzałka - akwaryści?!
Potrzebuję połączenia pompki i grzałki z termostatem, o regulowanej temperaturze (najlepiej do ~40° ). Super-dokładność niekonieczna, bo bede monitorował temp. oddzielnym termometrem - raczej mała "bezwładność" w kombinacji z metalowym zlewem pełnym wody ;-)

A może sama grzałka wystarczy? Lepiej żeby miała dużo wat czy mało w takim wypadku? Jaką wybrać, ze wzgledu na elektronike termostatu?

Kolor mi sie zechcialo wywolywac, cholera... ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Czekam, az Cie na slajdy najdzie.

tref napisał/a:
Czekam, az Cie na slajdy najdzie.

Eee tam, za drogie i nie ma nic sensownego powyzej 400... A tak, to czemu nie? W koreksie sie da? Sie da.

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
alkos napisał/a:
A może sama grzałka wystarczy?

Powinna. Na przykład takie. Albo inne w pierwszym sklepie dla akwarystów. Ma być wodoszczelna (zanurzeniowa) i z termostatem ze skalą w stopniach C

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
40° to może być za dużo jak na grzałkę akwarystyczną. Dobre mają regulację do ok 34° (np. Jaeger), w akwarium więcej nie potrzeba. Ja bym brał taką o mocy ok 1,5 większej niż pojemność zbiornika, w którym ma być podgrzewana woda.

[ Dodano: 2008-02-16, 23:07 ]
chrzaszcz napisał/a:
Albo inne w pierwszym sklepie dla akwarystów.

Mam nadzieję, że tam u alkosa nie sprzedają grzałek AquaEla :evilsmile:
Dorzuciłbym jeszcze najmniejszy filterek wewnętrzny, np. Aqua Szut Mini (małe rozmiary i ma regulację przepływu).

szpajchel napisał/a:
Dobre mają regulację do ok 34° (np. Jaeger), w akwarium więcej nie potrzeba.

No właśnie potrzebuje 38,5°...

szpajchel napisał/a:
Ja bym brał taką o mocy ok 1,5 większej niż pojemność zbiornika

to znaczy np. 20l - 40W ?

szpajchel napisał/a:
Dorzuciłbym jeszcze najmniejszy filterek wewnętrzny, np. Aqua Szut Mini (małe rozmiary i ma regulację przepływu).

filterek czyli pompkę? w zasadzie regulacja niepotrzebna, ważne żeby cyrkulacja była, ale znowu żeby mi koreksu nie wyżęło ;-)

[ Dodano: 2008-02-16, 22:13 ]
A na takim czymś można polegać?:

RTC2 - do 45° - http://colisa.com.pl/?/s-Tomar-grzas-terreg.shtml

alkos napisał/a:
No właśnie potrzebuje 38,5°...

No to zbierasz po znajomych/rodzinie grzałki do gotowania wody o różnej mocy, podłączasz do regulatora:
http://www.colisa.com.pl/...as-terreg.shtml
- RT-2 C
i wybierasz tę najlepszą.

[ Dodano: 2008-02-16, 23:24 ]
alkos napisał/a:
A na takim czymś można polegać?:

RTC2 - do 45° - http://colisa.com.pl/?/s-Tomar-grzas-terreg.shtml

Byłeś szybszy...
Firma jest dość konkretna, kiedyś szybko odpowiadali na moje pytania. Wziąłbym dodatkowo zwykły termometr jako kontrolę i żeby ew. wyskalować.

No dzieki! Wlasnie tak zrobie, ino podlacze to pod nieregulowana grzalke akwarystyczna, co? :-)

Będzie dobrze i taniej.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos, w naszym kraiku jest firma która robi dość mało znane, ale zachwalane grzałki. Się nazywa Skalar. A tu masz ich stronę.. Ich bajer polega na tym, że regulaor jest na wtyczce, nie na grzałce. Poza tym to robi człowiek, któy podejrzewam, że jest w stanie zrobić Ci na zamówienie taki zakres, jaki chcesz. Możesz pogadać. Wypełnienie piaskiem też powinno zmniejszyć wahania temperatury. Jak tylko będę musiał zmieniać grzałki w akwarium to kupuję u nich.
No chyba, że nie dadzą rady dojść do 40stu stopni, to faktycznie jakiś zewnętrzny regulator i mocniejsze najprostsze grzałki.

morosa  Dołączył: 22 Paź 2006
i jak to się sprawdza, bo sam bym chętnie wypróbował?

Sprawdza sie - wywolalem tak ze dwiescie kolorow, do czasu gdy przeszedlem znowu na BW ;-)

mike666  Dołączył: 23 Gru 2008
Utrzymanie 38,5 nie jest tak wazne może być np 36 i do tej temp dostosuj korekcje.Ja używałem bez termostatu. Kolory marzenie.
Był też taki wątek http://pentax.org.pl/view...er=asc&start=80 gdzie padły już pewne spostrzeżenia :evilsmile:

Skocz do: