krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
Kiwak napisał/a:
Oj krzychu128, przeczytaj wątek, bo Cię zorzyk spacyfikuje (zorzyk :-B ) i słusznie zrobi ;-)

Panowie! nie nadążam za Wami :-D zanim posta napisałem to się już 9 nowych pojawiło :-)

magnikus  Dołączył: 16 Lut 2008
Kiwak : lampa wbudowana chodzi zawsze w PTTL-u - nie rozumiem ale jakoś to przeżyje
kompensacja działa jak najbardziej również w Manualu - KŁAMSTWO! o.O

W trybie M robi sie to tym samym przyciskiem co w innych trybach ? tym czrno-białym +/- i przednim kółkiem? Bo ja wciskam +/- i kręcę i kręcę i nic... wszystko w miejscu stoi... znowu coś nagrzebane w ustawieniach ??

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Nie no, kompensacja ekspozycji nie działa w manualu - bo co niby ma kompensować? Ma być tak, jak ustawisz i tyle. Może chodzi o kompensację błysku lampy?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
JA CI DAM KURNA KŁAMSTWO!! :evil:
Dobra, pax peace room....
To z + i - to jest kompensacja ekspozycji. Nie działa w M.
A teraz w m wciśnij sobie Fn, potem "w dół", potem pokręć tylnym kółkiem. Co widzisz?
To teraz wróć do tego zdania wielkimi literami :evilsmile:
No....

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Grunt to precyzja sformułowań 8-)

Dzieki dzieki jeszcze raz, z tym Kłamstwem zartowałem ofkorz :] no ale zwracam honor. Ja po prostu w innych trybach to robilem +/- stąd moje zdziwienie ze sie nie dalo tego w M zrobić. Tak na marginesie to po cholere tu tyle tych trybów? przeciez aparat prawie ze nigdy nie jest w stanie ustawić dobrej ekspozycji... Wprawdzie u mnie to polega na robieniu jednego zdjęcia i pozniej drugiego z wprowadzoną korektą. Srednio jedno na 10 mi wychodzi dobrze tak na ślepo :D

Ps. Dzisiaj pierwszy raz bylem w plenerze z moją pierwszą w zyciu lustrzanką do "3000zł" - tak ją nazywam.

Ps2. sorry za offtopa :D

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pozostaje jeszcze jakiś fajny tytuł wymyślić dla tego wątku... może coś ze słowem instrukcja? :evilsmile:

magnikus napisał/a:
Manual to Manual od początku do końca ręcznie powinno być

A znasz to: RTFM*?
W pentaxie to się nazywa Hyper Manual ;-)

* read the friendly ;-) manual

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Ludzie! Jak macie problemy z ustawieniem poprawnej ekspozycji, to sobie weźcie ze trzy rolki Velvii wpakujcie do analoga. Dość skutecznie pomaga na wzrost odsetka "trafień".

Akurat czytałem, wprawdzie nie całą jeszcze bo mam poprawkę na karku ale szukałem tam też odpowiedzi. Jak pozaliczam egzaminy obiecuje ze przeczytam :D

Sorry? Za offtopa????
Po cholerę tyle trybów???
Kupiłem Kadyszkę, bo:
- ma mało trybów, więc nie tracę czasu na szukanie (ponoć) odpowiedniego do sytuacji
- bo jest ciężka
- bo forum pentax@pl jest więcej offtopów niż wypowiedzi merytorycznych. Jak ta :mrgreen:

magnikus napisał/a:
i pozniej drugiego z wprowadzoną korektą

No, to teraz jak już wiesz, co to autobracketing, ustaw to sobie na 5 fotek, do tego zdjęcia seryjne i strzelaj "krótkimi seriami" po 5 klatek, a w domu sobie wybierzesz najlepsze. ;-)

matb jakbyś nie zauważył problemem w tym wątku był właśnie fakt że aparat mi uniemożliwił "ustawienia poprawnej ekspozycji" a z racji że sam nie jest w stanie tego zrobić wole zaufać swoim znikomym umiejętnościom.
PS. Juz ty sie nie martw o nasze 'trafienia' :P jak z dwugodzinnej sesji przynosze chociaz jedno zdjęcie które mi sie naprawde podoba to jestem zadowolony.

Kiwak: lepiej o 4 zdjęcia za dużo niż o jedno zdjęcie za mało nie? :D

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
magnikus napisał/a:
aparat mi uniemożliwił "ustawienia poprawnej ekspozycji"

Dostałeś taką opcję gratis, czy za dopłatą? ;-)

Gratis. Marketingowcy z Pentaxa nazwali to "Autobracketing" :evilsmile:

Chyba wliczone w cene (2500zł) ale powinienem reklamować bo tego (czyt. 'jakichkolwiek problemów') nie zamawiałem razem z aparatem :d

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Po przebrnięciu przez ten wątek odechciało mi się cyfraka :-/

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
To w analogach nie ma braketingu? :shock: Ale tandeta... :evilsmile: ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Gwiazdor napisał/a:
To w analogach nie ma braketingu?

w moim jest :-P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
W dwóch moich też jest :->

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Gwiazdor napisał/a:
To w analogach nie ma braketingu?

Jest ale bez odrywania oka od wizjera, kciukiem przesuwam, bez trzypoziomowego menu, ustawiania M,V, Z, P K Ą Ś, kręcenia pokrętlami itp i zastanawiania się czy to właściwy program :evilsmile: Jedyne czego analog nie ma, to podgląd kadru po naciśnięciu spustu migawki, ale da się z tym żyć. :mrgreen:

Skocz do: