Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
Jupiter 21m
Czy ktos uzywał tego obiektywu z korpusem systemu pentaxa.
Mój nie chce ostrzyć na nieskończoność, mimo, że inne obiektywy z tą przejściówką (alu bez blaszki) ostrzą prawidłowo. Ciekawi mnie czy to wina mojego egzemplarza obiektywu, czy też wszystkie mają tą wadę. Z analogiem działa prawidłowo i to zarówno z korpusem m42, jak i przez przejściówkę z bagnetem praktici

ppabloo  Dołączył: 17 Lut 2008
U mnie było dokładnie tak samo i nie mogłem znaleźć przyczyny, aż przyłożyłem sam obiektyw do korpusu. Okazuje się że właśnie grubość blaszki pierścienia powoduje ten problem i obiektyw jest za bardzo oddalony od matrycy.
Rozwiązałem to w ten sposób, że poszedłem do znajomego tokarza a on stoczył mi szyjkę zaraz za gwintem obiektywu o 0,4mm. Jako że sam obiektyw jest dość masywnie zbudowany - nie obawiałem sie ze coś się z nim stanie.
Efekt: rewelacyjny! ostrzy na brzytwę i nawet kratery na księżycu widać.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
mam,używam z samsungiem GX-1s i przejściówką bez blaszki :)
wszysto pięknie ostrzy itp..uwielbiam ten obiektyw :-D ..z tym że tylko na max otwartej przysłonie ja robie bo coś z nią mam-gdy zmieniam na nieskończoności a później zmienie ostrość to przysłony nie da się zmienić :-(

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Popychacz przesłony w obiektywie masz zablokowany :?:

obiektyw ma przełącznik na manual :-) już w praktice to tak działało kulawo

ustawiam powiedzmy f8 wjeżdżam na nieskończoność tam zmieniam na f5,6 i nie moge zmienić ostrości,ustawiam f8 i się udaje. ustawiam f5,6 wjeżdżam na nieskończoność,ustawiam f4- listki się nie poruszyły,cofam ostrość,kręce pierścieniem-ustawia się f22 i nie da się tego zmienić..dopiero muszę wjechać na nieskończoność ustawić f22 cofnąć ostrość i dopiero przysłona działa...

Michał K,
no zastanawia mnie jak wygląda twoja "przejściówka" bez blaszki zwierającej styki? Bez niej pierścień raczej wpadł by do środka... a mocowanie obiektywu wygląda w samsungu bardzo podobnie (jeżeli nie jest takie same)
z reszta helios, jupiter-9 oraz MIR-1B tak samo mi nie ostrzy - może faktycznie jakiś trefny pierścień kupiłem? :-?
ale nie dopuszczę - choc bym miał stoczyć każdy z nich bo przy nich zdjęcia z kitowego 18-55 wyglądają jak z kompaktu...

a co do zacinania sie przesłony to trochę dziwne... ja nie mam żadnych problemów mimo ze rozbierałem ten obiektyw w drobny mak bo ktoś kiedyś go trzymał na półce w warsztacie stolarskim :D może trochę oliwki lub towotu?

:-) miałem na myśli blaszkę blokującą przejścówkę w bagnecie-są takie na allegro...ja mam bez blaszki, o taką->klik tylko że z aluminium
a bagnet jest Pentaxa :-)

[ Dodano: 2008-02-18, 16:20 ]
pewnie kupiłeś przejścówkę z kołnierzem ->klik..z takimi nieskończoności nie ma...a to na forum było,nawet przyklejony dział o przejścówkach jest w Lampy i inne akcesoria

no widzisz tośmy sie nie dogadali......:D
ale już znalazłem na forum dyskusje na temat przejściówek na M42 .. niestety nie trafiona:(
będę szukał bez "blaszki"tzn kołnierza..

Skocz do: