Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Danubia 500/8 z mocowaniem T2 - jak to wkrecic do Pentaxa?
Witajcie!
Kupielm cos takiego w ladnym stanie w Niemczech za smieszna ilosc euro (wiec jak bylo nie wziac) i teraz mam problem jak to wkrecic do korpusu pentaxa. Ma toto gwint M42 ale o innym skoku niz w obiektywach do zenita czy prakticy. Na raysfoto.pl nie maja przejsciowek T2/PK a jak mniemam M42/PK moze nie dac sie wkrecic do konca i beda problemy z ostrzeniem na nieskonczonosc :cry: Poradzcie co mam zrobic? Gdzie szukac odpowiedniej przejsciowki?
Docelowo mam zamiar kupic 300/4 i TCx2 albo 400/5,6, a ta Danubia ma byc takim rozwiazaniem przejsciowym, zanim kupie porzadny teleobiektyw do fotografowania przyrody. No i czeka mnie jeszcze wymiana korpusu na AF, ale to pozniej...

Pozdrawiam wszystkich serdecznie z deszczowej Polnocnej Nadreni - Westfali. Przed chwila dzwonilem do domu w mojej rodzinnej Galicji, gdzie zlota polska jesien w pelni i swieci slonce. Bukowe lasy porastajace gory stoja w czerwieni.... a mnie tam nie ma... :-x

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
hey,
Jest coś takiego -> http://www.foto-akcesoria.com.pl/ coprawda nie mają przejściówki o jaką Ci się rozchodzi, ale piszą, że: Istnieje możliwość wykonania na zamówiene innych akcesorii fotooptycznych, więc może można u nich spróbować. Z innych możliwości to polowanie na ebayach, allegroasach itp. - czasami się pojawiają, no ale to tak jak w totka.

A u nas jesień rzeczywiście prawdziwie polsko-złota, dziś słonko (przynajmniej u mnie, nie wiem jak u innych) świeci pięknie :-)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Mam to szkło dokładnie z tą przejściówką (kupiłem razem ze szkłem, więc Ci nie podpowiem skąd powinieneś to ściągnąć). Samo szkło zaś oceniam raczej średnio. Światło plus ogniskowa predefiniują to raczej do zastosowania albo w słoneczny dzień albo ze statywu. Pod światło gwałtowny spadek kontrastu.
Jeśli jesteś zaintersowany samplami z DLa daj zynk.

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Michu jesli masz takowe sample to chetnie obejrze. Do kraju wroce za 1-1,5 miesiaca i dopiero wowczas bede mogl przetestowac szklielko. Nie oznacza to jednak, ze nie mam tutaj w Deutschlandzie aparatu :-) Oczywiscie mam i fotografuje nawet ale nie mam potrzeby uzywania takiej ogniskowej, bo po lasach nie chodze, bo czasu brak, a zreszta cholera wie jak to jest jak sie wejdzie na czyjs prywatny teren w tym kraju. Wszak to nie Polska, gdzie czlek sie moze wloczyc niemal wszedzie...
Pozdr

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Na allegro jak juz wspomnialem czasami się trafia ii właśnie teraz jest cos takiego -> http://www.allegro.pl/ite...ntax_ricoh.html

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Może trochę nie w temacie...
Marku,
Danubia kiepsko sprawdza się w nieskończoności (ta genialna ostrość i kontrola aberracji- prawie jak w*), często lepiej mieć ją na małym wyciągu (skraca się minimalna odległość ostrzenia- wskazane np. przy robieniu ptaków :-/ ).
Przelicz sobie czy przejściówka nie będzie zbyt "wielkim" wydatkiem (może lepiej odkładać na drugi TeleKonwerter ?)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
PK napisał/a:
Może trochę nie w temacie...

Cytat
czemu nic nie umiem?

bo odpisujesz koledze Marek, który zadał pytanie dwa lata temu. 8-) ;-)

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
mam refleks :evilsmile:

Skocz do: